marcus În această seară, Nicoleta Savin vă invită să revedeți o ediție eveniment a Orei de veghe, în care îl are ca invitat pe academicianul Solomon Marcus.

Punctul de plecare al dialogului este “Singurătatea matematicianului”, strălucitul discurs de recepţie în Academia Română susţinut de respectatul savant pe 27 martie 2008. Atunci, 26 de personalitaţi din ţară şi din afara ei au răspuns la acest discurs, apreciindu-i virtuţile: “O profesiune de credinţă”, “Un act de conştiinţă faţă de Academie şi faţă de România”, “O declaraţie de dragoste faţă de Matematică, faţă de tot ce înseamnă Spirit”. Discursul poate fi citit pe site-ul Academiei Române. Editura LiterNet.ro 2010, în colecţia Palimpsest, a adunat în volum discursul şi ecourile lui. Chiar merită citite.

Academicianul Solomon Marcus are 88 de ani, dar e la fel de tânăr ca un adolescent. A trăit prin şi pentru matematica şi informatică, dar cărţile sale n-au ocolit probleme importante din poetică, lingvistică, semiotică, filosofie, istoria ştiintei şi a educaţiei. 50 de cărţi, 400 de articole ştiinţifice de referinţă, 1.000 de autori care-l citează pe matematicianul român în scrierile lor.

Un savant în accepţiunea clasică a cuvântului, îndrăgostit de Matematică, de Spirit, de România, ne spune ce putem face fiecare dintre noi pentru ţară, înainte de a ne întreba ce face ţara pentru noi.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.