Astăzi se împlinesc 20 de ani de la tragica dispariție a doi mari artiști, Doina și Ion Aldea Teodorovici.

Cei doi artiști și-au pierdut viața în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, când mașina cu care se întorceau la Chișinău a intrat într-un copac. Tragedia s-a produs în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București. Șoferul și însoțitorul au scăpat fără nici o zgârietură, în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului.

La acea vreme, moartea celor doi artiști a fost percepută ca o tragedie națională. Cu toate acestea, autoritățile nu au investigat cazul, catalogându-l drept un nefericit accident. Asta în ciuda faptului că cele mai multe indicii duceau către crimă.

Doina și Ion Aldea-Teodorovici au fost îndrăgiți pe ambele maluri ale Prutului. Prin melodiile lor, cei doi artiști au construit idealul unei Basarabii libere, independente și românești. De-a lungul vieții, Ion și Doina Aldea Teodorovici au militat pentru unirea Basarabiei cu România. Imediat după revoluția din România au început activ propaganda pentru introducerea limbii române în Basarabia, pentru păstrarea spiritualității românești. În 1991, cei doi au cântat la Marea Adunare Națională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: „Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, să vă aduc salutul libertății noastre“.

În memoria lor, Parlamentul Republicii Moldova a declarat anul 2012 drept „Anul Ion și Doina Aldea-Teodorovici”. Cu această ocazie, pe parcursul anului vor fi organizate manifestări în memoria celor doi interpreți.

Voluntarii Platformei Civice “Acțiunea 2012″ au adus duminică un omagiu în memoria legendarului cuplu Ion și Doina Aldea-Teodorovici. La împlinirea a 20 ani de când regretații artiști Aldea-Teodorovici au trecut în neființă,o parte dintre voluntarii Acțiunii 2012 s-au deplasat la Coșereni, județul Ialomița, pentru a depune flori și a aprinde lumânări acolo unde a avut loc tragicul accident în urma căruia cei doi și-au pierdut viața.

Cei prezenți la manifestare au fluturat steaguri tricolore pe marginea drumului care leagă Bucureștiul de Chișinău, fiind încurajați de șoferii care treceau, prin sunete de claxon, și au aprins torțe în memoria celor care au militat pentru Unire prin cântec.

Comemorările vor continua luni la ora 18.30 la Chișinău (statuia lui Ștefan cel Mare) iar marți la ora 18.00 cei doi apostoli ai românismului din Basarabia vor fi păstrați în amintirea noastră la București (Clubul Țăranului Român) și Iași (anticariatul D. Grumăzescu).

[youtubegallery][/youtubegallery]

8 COMENTARII

 1. Pacat ..mare pacat.Au murit condamnati de diavolii care misuna si astazi printre noi.Din pacate ,,erau si sunt singuri”.Oficialii romani au pus batista pe tambal.DUMNEZEU SA AIBA GRIJA DE SUFLETUL LOR SI SA LE IERTE LOR PACATELE.

 2. 🙁 Trist ,am pierdut doi mari patrioti,iubitori de limba si pamant romanesc .Nici eu nu cred ca a fost un simplu accident .Ptr. noi vor ramane eroi ,deschizatori de drumuri ,merita amintiti mai des ,doi oamnei minunati asemeni regretatului Grigore Vieru (a carui disparitie este asemanatoare cu a celor doi 🙁 .

  Ma gandesc ca va veni si ziua pe care cu totii si-au dorit-o!!

  ODIHNEASCA-SE IN PACE !!

 3. De data asta justitia Uniunii Europene va face dreptate romanilor!
  Daca doriti judecarea vinovatilor pentru crimele din decembrie 1989, pentru vanzarea economiei romanesti pe un dolar, pentru judecarea vinovatilor adevarati pentru mineriade, va rog sa participati la discutii pe facebook la adresa:

  https://www.facebook.com/groups/340120826081828/

  De data asta nu mai apelam la justitia romaneasca, justitia Uniunii Europene trebuie sa se implice pentru aflarea adevarului si judecarea vinovatilor!

 4. in copacul respectiv nu putea intra nici o masina pe trasa normala venind din ambele sensuri.
  Stiu foarte bine acel drum.
  Din pacate acesti oameni chiar au crezut in asa zisa schimbare in bine de la revolutie, au mai fost si altii care au crezut ca au voie, din fericire ulterior s-a lasat doar cu divorturi. Astept ziua in care vom avea voie. Poate va fi in aceasta viata…

 5. I-au omorit KGB-stii! Un mic soc in copac (am vazut copacul la acea vreme) controlat de sofer…apoi ucisi de cei doi KGB din fata, care culmea NU aveau nimic in urma impactului…
  Autoritatile lui Ilici KGB au lasat-o moarta!
  Inca un motiv de spinzurare a lui Ilici KGB!

  • Mare semn de intrebare pentru sofer si insotzitor….cum d.r.a.c.u. au scapat fara nici o zgarietura si cei 2 care luptau pentru o cauza strivitzi in spate?????!!!!!!
   Offf!Offf! ce zile am trait si inca mai traim…

Comments are closed.