646x404Se confirmă orizontul 2017 pentru trei evenimente care pot avea consecinţe majore pentru o ţară încă europeană, dar, în acelaşi timp, pot declanşa atât de mult temutul „bulgăre de zăpadă” care, în rostogolire, poate antrena o avalanşă cu efecte nebănuite încă la nivelul Uniunii Europene.

1. Theresa May, Primul Ministru britanic, a anunţat că, la începutul anului viitor, ţara sa va invoca declanşarea art. 50 din Tratatul de la Lisabona, marcând astfel, formal, procesul care va duce la ieşirea Marii Britanii din UE. Din acel moment, vor începe negocierile care se anunţă extrem de complicate şi mai mult decât tensionate asupra Acordului de Retragere, cel prin care urmează să fie definite domeniile şi formulele eventuale de cooperare între cele două entităţi. Dificil, spun, deoarece Marea Britanie a impus deja, public, cel puţin o pre-condiţie, aceea de a avea deplinul control asupra migraţiei forţei de muncă. Cu efectele logice pe care le va avea legislaţia pe care Londra o pregăteşte acum, una extrem de restrictivă şi descrisă drept ultra-protecţionistă.
orig

2. „Voi organiza un referendum pentru independenţă în prima jumătate a anului 2017… Un referendum pentru independenţă dacă voi ajunge la concluzia că acesta este lucrul care este bine să fie făcut… Am spus întotdeauna că poporul scoţian trebuie să fie cel care trebuie să decidă în ultimă instanţă ceea ce este corect de făcut… Ne aflăm pe un teritoriu necunoscut şi, când se întâmplă aşa, când nu ai decât o hârtie albă în loc de hartă, atunci ai prilejul să te gândeşti la lucruri care erau anterior de neînchipuit şi astfel să formulezi opţiunile viitoare. Deci cred că apare aici câteva asemenea oportunităţi” – declara Nicola Sturgeon, Primul Ministru al Scoţiei, pentru BBC. Adăugând, însă, că există şi posibilitatea rămânerii în UK dacă vor fi ascultate şi rezolvate toate revendicările Scoţiei. Iar revendicarea cea mai importantă este tocmai rămânerea în UE pentru a beneficia de toate avantajele enorme de până acum… dilemă foarte dificil, dacă nu chiar imposibil de rezolvat.

Citiți articolul integral pe adevarul.ro