adrian despot

Sarbatoarea Romaniei are anul acesta o umbra de durere, dar si de speranta. Suntem marcati de tragedia din Colectiv, care a declansat insa o mare solidaritate intre romani, noteaza stirileprotv.ro

S-au remarcat atunci pompieri si medici-eroi, dar si comunitati care au strans randurile pentru a schimba ceva in sistem. Adrian Despot, solistul trupei Vita de Vie, si-a pierdut o parte din familia lui muzicala, iar unii dintre cei apropiati sunt si acum in spitale. Odata cu acea noapte, el a inceput o lupta care sa-i determine si pe ceilalti sa urneasca Romania pe drumul cel bun. Implicat in proiecte umanitare, de o sinceritate si modestie coplesitoare, Adi Despot ne da o lectie despre normalitate.

Crescut in comunism, maturizat intr-o perioada in care Romania isi cauta inca directia, Adrian Despot este un om al cetatii, implicat in proiecte muzicale, dar si in campanii umanitare sau de protejare a mediului, in concerte caritabile sau promovarea unor valori nationale. Modest si retinut, Adi se manifesta prin muzica si gesturi simple, dar puternice, care patrund in suflete si misca comunitati.

30 octombrie 2015 a fost ziua care a a schimbat Romania. Adrian Despot era atunci in clubul Colectiv impreuna cu prietenii sai. Ii este greu sa vorbeasca, sa-si aminteasca clipele de cosmar din acea noapte fatidica.

Adrian Despot: „Tot timpul lucrurile rele se intamplau altcuiva, niciodata tie. Ca la loto. Nimeni n-a vazut un om castigator la loto. In seara asta a fost vorba de cine a pierdut la loto. Ne-a marcat pe toti, a fost un moment colectiv, e o trauma colectiva, dar este o trauma cu care va trebui sa traim, sa mergem mai departe si sa avem grija ca ce s-a intamplat atunci in acea seara sa nu se mai intample. A fost un context nefericit, un cumul de evenimente nefaste.”

Adi si-a pierdut sub propriile priviri prieteni si colegi, oameni apropiati lui, familia lui muzicala. A incercat sa-i salveze, iar neputinta de a se lupta cu fumul si flacarile l-au coplesit. Nu a fost furios, ci incercat de disperare si durere.

„Erau oamenii mei, viata mea, ei faceau parte din viata mea. Am incercat sa-mi protejez, sa-mi ajut viata mea si modul meu de viata”Adi Despot.

In primele zile de dupa tragedie s-a izolat in singuratate si cea mai potrivita terapie pentru el s-a dovedit a fi familia. Adrian Despot: „Am stat mai mult cu copiii mei. Am vazut ca asta functioneaza cel mai bine si in continuare asta e cea mai buna terapie pentru mine. Cu copiii mei si impreuna cu alti copii. Ma simt foarte bine sa stau in preajma copiilor. Ma fac sa ma simt bine.”

Se simte ca un nou nascut, incearca sa-si inteleaga si sa-si redefineasca propria-i viata.

Am nevoie de timp pentru mine. Sunt… ti-am zis, vorbesc cu tine, dar am fata mea, barba mea, port hainele mele, vorbesc de undeva din spatele meu. Foarte ciudat. Inca nu am reusit sa il cunosc pe acest nou Adrian Despot, renascut dupa Colectiv. Imi trebuie timp. Pentru mine Colectiv nu s-a terminat. Am in continuare prieteni care sunt internati in spitale. In continuare copii care au fost la concert care sunt in stare grava” – Adrian Despot.

Momentul Colectiv a declansat o mare solidaritate intre romani. Adrian Despot, pentru stirileprotv.ro: „Nu am vazut niciodata, nu am simtit niciodata oamenii atat de aproape unii de altii, stii?  Nu suport durerea. Eu sunt un om… Suna penibil, ca am 40 de ani si cant rock si cant hardcore si ma dau cu capul de scena si probabil par un dur, sau… Dar nu suport durerea. Sunt un burete care absoarbe atat energiile pozitive, cat si energiile negative. Simt nevoia sa fac ceva. Dar ce fac, fac in plan umanitar, daca vrei. Adica simt nevoia sa ajut oamenii din jur si simt nevoia sa schimb lucrurile pe care pot sa le schimb si la care de bine de rau ma pricep. Cred ca fiecare om este facut pentru ceva. Stii cum erau breslele: mestesugarii, soldatii. Fiecare avea o menire si era pregatit pentru ceva. Sa ajute cetatea. Modul in care eu ajut cetatea sau care simt ca acum trebuie sa ajut cetatea, asta este. Prin actiuni umanitare si prin reprezentari. Cu siguranta si strangere de fonduri, dar deocamdata, in momentul de fata, eu am declansat diverse campanii de strangere de fonduri pentru cativa copii care erau in Colectiv. Sunt Alex si Nico Serban, care sunt internati la Grigore Alexandrescu. Sunt amandoi rockeri. Dupa care, acum am declansat o campanie de strangere de fonduri pentru Pavlos. Pavlos are o poveste incredibila. A fost in coma indusa. Avea arsuri pe peste 60% din corp. Dar a ajuns in Belgia si am luat legatura cu familia si incepe sa fie bine. Uite, imi vine sa te iau pe tine in brate.”

 

Cititi mai mult AICI