Ambasada SUA in Bucuresti a transmis, miercuri, ca imunitatea parlamentarilor nu trebuie folosita abuziv, pentru a evita tragerea la raspundere a unor persoane. In acelasi timp, Ambasada Olandei a transmis ca urmareste „cu ingrijorare si cu surprindere” evolutiile din Parlamentul Romaniei iar un mesaj similar a venit si de la diplomatii britanici.
„Nu comentam cu privire la cazuri individuale, dar consideram ca un principiu de baza al democratiei este faptul ca toti oamenii sunt egali in fata legii. Imunitatea parlamentara nu trebuie folosita abuziv pentru a evita tragerea la raspundere a unor persoane”, se arata in raspunsul reprezentantilor Ambasadei americane, la solicitarea Mediafax.
Misiunea diplomatica americana din tara noastra a mai subliniat ca „trebuie sa se permita anchetarea cazurilor de coruptie si aplicarea legii”, adaugand ca reducerea coruptiei este „vitala pentru dezvoltarea si securitatea Romaniei”.
Olandezii sunt surprinsi
La randul sau, Ambasada Olandei a transmis ca urmareste „cu ingrijorare si cu surprindere” evolutiile din Parlament in ceea ce priveste imunitatea alesilor.
„Ambasada Olandei urmareste cu ingrijorare si cu surprindere evolutiile privind ridicarea imunitatii, in special date fiind recentele promisiuni ale partidelor politice privind angajamentul de a lupta impotriva coruptiei. Credem cu tarie ca legea se aplica tuturor, in acelasi fel”, se precizeaza in raspunsul oferit de misiunea diplomatica olandeza la solicitarea agentiei de stiri.
Totusi, Ambasada Olandei a aratat ca are incredere ca institutiile statului roman „iau in considerare recomandarile din rapoartele MCV”.
De asemenea, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a transmis un mesaj prin care este readus in discutie raportul MCV, unde se remarca faptul ca DNA „a avut un succes limitat in a convinge Parlamentul sa raspunda pozitiv cererilor sale pentru ridicarea imunitatii unor parlamentari”.
Mesajul diplomatilor straini vine la scrut timp dupa votul din Senat in cazul lui Dan Sova, care a fost salvat de colegi. Senatorii au votat impotriva cererii DNA de incuviintarea a retinerii si arestarii preventive a social-democratului.
Totodata, in Camera Deputatilor s-a discutat miercuri modificarea Regulamentului, inclusiv introducerea unui articol ce prevede ca cererile de retinere sau arestare preventiva sa contina „motive concrete si temeinice” pentru ca alesii sa isi dea acordul pentru ridicarea imunitatii. Articolul a fost insa respins miercuri dupa amiaza.
sursa: ziare.com