In aceasta seara la Nasul, continua seria dezvaluirilor despre daci si originea poporului roman, despre teoria „Daciei Edenice” si misteriosul tinut Havila, dar si despre aparitia valahilor in  spatiul Carpato-Danubian. Nu ratati editia speciala din aceasta seara!

33 COMENTARII

  1. Domnule Radu Moraru, de ce nu este arhivat si exceptionalul interviu cu cercetatorul Gabriel Gheorghe? Mie mi se pare mult mai bine argumentat stiintific decat ce am vizionat in filmul lui Roxin. Va rog mult sa ne oferiti posibilitatea sa revedem integral acest interviu.

  2. Domnule Radu Moraru,
    Cu emisiunea Dvs. ati intrat pe un teren minat, confiscat de dinozaurii istoriografiei romanesti, care nu vor sa revizuiasca nimic din studiile lor perimate, teren bantuit de asemenea de entuziasti sinceri, dar lipsiti de rigoare stiintifica autentica (precum cei din filmuletul lansat de colaboratorii medicului Napoleon Savescu de la Societatea Dacia Revival), dar si de numerosi ezoteristi si impostori.
    Pentru rigoare stiintifica autentica si incontestabila apelati la D-l cercetator Gabriel Gheorghe tel fix 0213184757; sau mobil: 0720030782
    Cel mai eficient ar fi daca ati putea organiza un interviu live cu D-l cercetator Gabriel Gheorghe , pentru a valorifica expertiza impresionanta a acestui exemplar cercetator, imagine a “batranului dascal ” din Scrisoarea I eminesciana. Are 83 ani, a fost detinut politic intre 1957-1964, a publicat numeroase carti, peste 80 articole si studii. Studiile sale aduc argumente de necombatut pentru fundamentarea ipotezei că Spaţiul Carpatic este vatra Civilizaţiei euro-indiene (6.500 i.e.n.) si nicidecum o tarzie colonie romana din secolul 2. SPAŢIUL CARPATIC – ÎNCEPUTUL CIVILIZAŢIEI EUROPENE ? ( Comunicare prezentatã la Simpozionul Academiei Române; CIVILIZAŢIE ŞI GEOPOLITICĂ ÎN BAZINUL CARPATIC, Bucureşti, 11 – 12 0ct. 1999 ) http://getica.go.ro/spatiul_carpatic.htm Dansul tocmai a scos de sub tipar studiul “VALAH” cu o intindere de aprox. 200 pagini, care aduce dovezi categorice si fara echivoc ca termenii VALAH/ VALAHIA “fiinteaza dinainte
    de Homer, pana la valonii belgieni numiti de Cezar fortissimi la 59 i.e.n.” si la”Mapamondul Borgian, hartă a pământului locuit de oameni, incizată pe un disc de alamă, între 1396 şi 1416, de un artist din Germania meridională, căruia nu i se cunoaşte numele (fig. 4). Oceanul planetar înconjoară pământul. În partea centrală apare Europa magna pars orbis terrarum – cea mai importantă parte a globului pământesc, iar în centrul lumii se găseşte magna Valahia – Valahia mare, cuprinsă între Dunăre, Mare Ponticum – Marea Neagră, având Carpaţii în mijloc, şi întinzându-se spre Europa nord-vestică, unde apare Ardealul, nenumit ca atare, ci Septem castra (desenate şapte fortăreţe) cristianorum inter silvas paganorum/Şapte fortăreţe ale creştinilor între pădurile păgânilor. (va atasez imaginea)
    4) Faptul că autorul este necunoscut sugerează că aşa erau cunoscute lucrurile la timpul respectiv (sfîrşitul secolului XIV, începutul secolului XV).
    Situarea Valahiei mari (!) în centrul lumii ar putea fi motivată, la un autor german, de faptul cert că stămoşii germanilor erau dacii şi geţii, că se ştia că toate popoarele europene proveneau din Spaţiul Carpatic.”(paginile 5 si 6 ale capitolului 3 al studiului).
    D-l Gabriel Gheorghe citeaza si numeroase alte surse scrise (in latina, greaca, engleza, germana, franceza, maghiara), din antichitate si pana in prezent, care lipsesc cu desavarsire din editiile oficiale ale Istoriei Romaniei.. Nu mi-a permis sa fac publice mai multe aspecte din cartea sa inainte de a o lansa in librarii.
    Clarificarile privind “valah” mi se par imperios necesare in acest moment, in contextul refuzului Serbiei de a recunoaste vlahilor din Valea Timocului statutul de romani.
    Va sugerez sa il sunati pe d-l Gabriel Gheorghe la tel fix 0213184757 sau mobil: 0720030782, in orice noapte pana la 4-5 dimineata, pentru ca in acest interval dansul lucreaza la istoria neamului romanesc. Apartamentul de 2 camere din strada Plantelor nr.8 este o adevarata biblioteca, in care sunt peste 10.000 volume pretioase pentru istoria romaneasca si europeana, multe aduse prin imprumut international. Sursele financiare sunt pensia dansului si sponsorizari de la cunoscuti. In zilele acestea a iesit din tipografie studiul de 200 de file “Valah”. Cu cate sacrificii face dansul opera de cercetare pe cont propriu! De multe ori ia de la gura membrilor familiei sale (sotia casnica si fiicele studente).
    Nu va ascund ca dansul este sceptic fata de orice nou demers fata de autoritati. Raspunsurile primite la toate demersurile sunt arhivate si vor fi evocate in autobiografie. A mai depus memoriu la Presedintie, fiind dirijat spre Institutul Cultural Roman, adica spre usa inchisa a d-lui Patapievici, total ostil studiilor axate pe istorie si traditie si partizan doar al promovarii scriitorilor contemporani de beletristica..
    In ce ma priveste, ma consider privilegiata ca beneficiez de eruditia uriasa a cercetatorului Gabriel Gheorghe, iar ca fost dascal (filolog) sufar ca in invatamant se preda o istorie mistificata si mutilata, informatii de pe vremea cronicarilor si pasoptistilor, neactualizate de cel putin 150 ani. Personal am depus un memoriu la Ministerul Educatiei si Cercetarii cand era ministru d-l Micle, am atasat zeci de copii xeox dupa studiile cercetatorilor straini indeosebi:
    1. Bonsall, C.; Radovanovic, I.; Boroneant, V., The Iron Gates in Prehistory: New Perspectives http://www.arcl.ed.ac.uk/arch/clivebonsall/page7.htm
    2. Marija Gimbutas, Civilizaţie şi cultură.Vestigii preistorice în sud-estul european, ed. rom. 1989, traducere din limba engleză de Sorin Paliga
    3. Gabriel Gheorghe, eseul despre vocala â, î din indo-europeană, Studii de cultură şi civilizaţie românească, Fundaţia Gândirea, Bucureşti 2001, http://www.gandirea.ro
    4. The Cambridge History of India , Cambridge : University Press , 1922
    5. Marco Merlini, Rădăcinile adânci ale civilizaţiei europene, în revista DACIA magazine, nr.13/iunie 2004, conferinţă la Al V-lea Congres Internaţional de Dacologie, 25-26 iunie, Hotel Intercontinental, Bucureşti
    Raspunsul Ministerului?
    Educatia nu are legatura cu cercetarea;
    au si cladiri diferite;
    nu putem sa le impunem academicienilor ce cercetari sa faca;
    doar ei avizeaza continutul stiintific al manualelor.
    Sub mandatul domnului Funeriu nu exista program de audiente, am fost indemnata sa depun memoriu tot la d-na Liliana Preoteasa, care mi-a dat raspunsul de mai sus in 2005.
    Doleante:
    1. Revizuirea capitolelor de istorie din manualele scolare ce privesc asa-zisa “formare” discontinua a poporului nostru
    2. Revizuirea dictionaelor etimologice in spiritul adevarului : cel mai vechi popor atestat este evident ca detine cea mai veche limba atestata.
    3. Schimbarea imnului pasoptist “Un rasunet” cu imnul Trei culori (culorile atlantilor)
    4. Transformarea Institutului de lingvistica Iorgu Iordan in Institut de Studii Europene unde sa se alcatuiasca Dictionare de cuvinte similare (pe perechi de limbi): romana – engleza, romana – poloneza; romana – sanscrita; romana – greaca, romana – catalana; romana -turca, romana maghiara etc. care sa fie eventual promovate si valorificate prin accesarile de pe internet.
    Dorina Suhanea

  3. Dacii În Sculptura Romană Și Unde Îi Putem Vedea Azi

    Aici puteţi vedea ÎN DETALIU ceea ce este
    TOTAL CENZURAT pe TOATE televiziunile din România!

    http://statuidedaci.ro/ro/italia/roma

    Naşule când îl inviţi în emisiune pe LEONARD VELCESCU?
    El şi-a dat DOCTORATUL cu STATUILE DACILOR de la Vatican!
    STATUILE DACILOR CENZURATE de istoria oficială a României TREBUIE să fie subiectul unei emisiuni aparte!

  4. Acum când RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Mamă ROMÂNIA este în plină desfăşurare Călăii OCUPANŢI RUŞI cu perfidie încearcă să introducă O CONFUZIE IDENTITARĂ în inimile ROMÂNILOR de pe ambele maluri ale Prutului.
    ROMÂNII basarabeni după 200 de ani de spălare a creierelor ÎNCĂ NU ŞTIU că a fi MOLDOVEAN înseamnă automat A FI ROMÂN.
    Iată că şi în rândul românilor din Ţara Mamă KGB-ul insinuează CU VICLENIE OTRAVA CONFLICTULUII IDENTITAR.
    Să fim noi oare ROMÂNI sau…DACI?

    Coincidenţă?
    Nu.
    Când e vorba de KGB NU EXISTĂ COINCIDENŢE.
    A fi MOLDOVEAN înseamnă automat A FI ROMÂN.
    A fi ROMÂN înseamnă AUTOMAT A FI DAC.
    Ai băgat la cap MOSCOVA?

  5. Radu Moraru, nu stiu cum se numeste invitatul
    dar pot sa-ti spun sincer ca il poti invita in 100 de emisiuni, omul asta poate vorbi foarte mult fara sa plictiseasca, pentru ca are ce sa spuna.
    Face cit un miliard de roxini.

  6. Cred ca sunt multi care-si doresc o restabilire a istoriei, macar o readucere a ei in discutie.
    Sper sa continue acest ciclu de emisiuni despre trecutul nostru pana se clarifica pentru majoritatea celor care se simt romani.

  7. Ati uitat sa specificati ora. Ar fi fost un semn de respect pentru cei care va urmaresc. Am mai cautat o data sa urmaresc o emisiune si la ora respactiva era altceva.Vreti sa va ia lumea de neseriosi?

    • Sile,
      Dar emisiunea Nasul dintotdeauna incepe la ora 20. Domnul Moraru spune, la inceput, din cate parti se compune emisiunea si ce contine fiecare parte. Pentru fanii Nasului nici nu e necesara precizarea orei, ca nu s-a schimbat de cand e emisiunea asta.

    • Toate emisiunile sunt inregistrate si pot fi revazute, pe site, butonul „DOCUMENTE”

      • Dar de ce nu este arhivat si exceptionalul interviu cu cercetatorul Gabriel Gheorghe? Am cautat in toate cotloanele site-ului si nu l-am gasit. Va rog mult sa ne oferiti posibilitatea sa revedem integral acest interviu.

  8. Parintele Serafim Rose (USA) in „Cartea Facerii” sustine pe baza Sfintei Traditii Ortodoxe ca Dunarea este posibil sa fie o margine a Raiului.

  9. Domnului care ne vrea VALAHI îi răspunde
    Domnul Moldovei-Dimitrie CANTEMIR
    (n. 26 octombrie 1673 – d. 21 august 1723):

    «Înainte de toate, chiar dacă acest (neam) a fost împărţit în trei ţinuturi de căpetenie, totuşi

    TOŢI SE CHEAMĂ CU ACELAŞI NUME DE ROMÂNI,

    DISPREŢUIND
    adică dând de-o parte NUMELE DE VALAHI,
    care le-a fost dat de către popoarele barbare.

    Căci ROMÂNII care trăiesc şi astăzi în Transilvania, deasupra fluviului Olt, în ţinutul numit Maramureş,

    NU-ŞI DAU NUMELE DE VALAHI,

    ci de ROMÂNI (martori îmi sunt toşi locuitorii tuturor naţiilor din Transilvania).

    Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate îi numesc ungrovlahi, iar noi, moldovenii, îi numim munteni – căci au luat în stăpânire mai multe locuri muntoase) îşi dau şi ei la fel numele de ROMÂNI, iar ţării lor de ŢARA ROMÂNEASCĂ, adică în latineşte: TERRA ROMANA.”

    Domnul Moldovei-Dimitrie CANTEMIR
    (n. 26 octombrie 1673 – d. 21 august 1723):

    «Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor»:

    «neamul moldovenilor, muntenilor, ardelenilor…
    TOŢI cu un nume de obste ROMÂNI SE CHEAMĂ».

    • Daca l-ai fi ascultat pe domnul Gheorghe Gabriel ce spune n-ai mai scris prostiile astea.Nu tot ce a scris Cantemir e litera de lege,iar tu personal nu te ridici nici la unghia mica de la picior ca sa-l contesti pe Gabriel.Nici macar nu l-ai citit dar improsti cu noroi.

      • Tovarăşu PROVOCATOR ,Cantemir „ÎŢI PUTE” din câte văd.
        Oare şi CRONICARII ROMÂNI Neculce,Miron Costin,Grigore Ureche TE DERANJEAZĂ?
        Sau mai noi trebuie SĂ NE VALAHIZĂM?
        Aşa vrea KGB-ul?
        TACI ŞI-NGHITE!

        „SUNTEM ROMÂNI,
        vrem SĂ RĂMÂNEM ROMÂNI

        şi cerem egala îndreptăţire a naţiunii noastre!”

        „SUNTEM ROMÂNI
        ŞI PUNCTUM !”

        -Mihai EMINESCU

        – Francesco della Valle scrie în 1532 că ROMÂNII “se denumesc ROMEI în limba lor”, iar mai departe el citează expresia : “Sti ROMINEST?”: “…si dimandano in lingua loro ROMEI…se alcuno dimanda se sano parlare in la lingua valacca, dicono a questo in questo modo: Sti RIMINEST? Che vol dire: Sai tu ROMANO ?…” în:
        /Claudiu Isopescu, Notizie intorno ai ROMENI nella letteratura geografica italiana del Cinquecento, în Bulletin de la Section Historique, XVI, 1929, p. 1- 90./
        – În 1534, Tranquillo Andronico notează că ” Valachi nunc se ROMANOS vocant” (“se numesc ROMÂNI”)
        /Endre Veress, Fontes rerum transylvanicarum:Erdélyi történelmi források, Történettudományi Intézet, Magyar Tudományos Akadémia, Budapest, 1914, S. 204/
        – Germanul transilvanean Johann Lebel scrie în 1542 că « Vlachi » se numeau între ei « ROMUINI» : “Ex Vlachi Valachi, ROMANENSES Italiani,/Quorum reliquae ROMANENSI lingua utuntur…/Solo ROMANOS nomine, sine re, repraesentantes./Ideirco vulgariter ROMUINI sunt appelanti”
        /Ioannes Lebelius, De opido Thalmus, Carmen Istoricum, Cibinii, 1779, p. 11 – 12/
        – cronicarul polonez Stanislaw Orzechowski (Orichovius) notează în 1554 că în limba lor « walachii » se numesc «ROMINI » : “qui eorum lingua ROMINI ab ROMANIS, nostra Walachi, ab Italis appellantur” St. Orichovius, Annales polonici ab excessu Sigismundi.
        /I. Dlugossus, Historiae polonicae libri XII, col 1555/
        – Croatul Ante Verančić precizează în 1570 că « Vlahii » din Transilvania, MOLDOVA şi ŢARA ROMÂNEASCĂ se desemnează ca « ROMANI »: „…Valacchi, qui se ROMANOS nominant…„ “Gens quae ear terras (Transsylvaniam, MOLDAVIEM et Transalpinam) nostra aetate incolit, Valacchi sunt, eaque a ROMANIA ducit originem, tametsi nomine longe alieno…“
        /Transsylvaniae, MOLDAVIAE et Transaplinae, in Monumenta Hungariae Historica, Scriptores; II, Pesta, 1857, p. 120/
        – Francezul Pierre Lescalopier scrie în 1574 că cei care locuiesc în MOLDOVA, ŢARA ROMÂNEASCĂ şi cea mai mare parte a Transilvaniei, “ se consideră adevăraţi urmaşi ai ROMANILOR şi-şi numesc limba “ROMÂNEŞTE”, adică ROMANA”: “Tout ce pays: la Wallachie, la MOLDAVIE et la plus part de la Transylvanie, a esté peuplé des colonies ROMAINES du temps de Trajan l’empereur… Ceux du pays se disent vrais successeurs des ROMAINS et nomment leur parler ROMANECHTE, c’est-à-dire ROMAIN … ” în Voyage fait par moy, Pierre Lescalopier l’an 1574 de Venise a Constantinople.
        /Paul Cernovodeanu, Studii si materiale de istorie medievala, IV, 1960, p. 444/
        – După o călătorie prin ŢARA ROMÂNEASCĂ, MOLDOVA şi Transilvania Ferrante Capecci relatează în 1575 că locuitorii acestor provincii chiamă limba lor “ROMÂNEŞTI” (“romanesci”): “Anzi essi si chiamano ROMANESCI, e vogliono molti che erano mandati quì quei che erano dannati a cavar metalli…”
        /Maria Holban, Călători străini despre ŢĂRILE ROMÂNE, Bucureşti, Editura Stiinţifică, 1970, vol. II, p.158 – 161./
        – maghiarul ardelean Martinus Szent-Ivany în 1699 citează frazele: « Si noi sentem RUMENI » (“Şi noi suntem ROMÂNI”) şi « Noi sentem di sange RUMENESC » (“Noi suntem de sânge ROMÂNESC”) : “Valachos… dicunt enim communi modo loquendi: Sie noi sentem RUMENI: etiam nos sumus ROMANI. Item: Noi sentem di sange RUMENESC : Nos sumus de sanguine ROMANO”
        /Martinus Szent-Ivany, Dissertatio Paralimpomenica rerum memorabilium Hungariae, Tyrnaviae, 1699, p. 39/

        Miron Costin(30 martie 1633- 1691)
        Cronicar ROMÂN DIN MOLDOVA, unul dintre primii scriitori și istoriografi din literatura ROMÂNĂ.

        «CA ŞI NOI, şi muntenii se numesc ROMÂNI…
        RUMÂN este un nume schimbat in cugetarea anilor de la ROMÂN…»

        (Cronica polonă: Despre limba moldovenească sau RUMÂNEASCA).

        MIRON COSTIN- (30 martie 1633- 1691)

        “Cum vedem că, măcară că ne răspundem acum moldovéni, iară
        NU ÎNTREBĂM: ştii moldovenéşte?,
        ci ŞTII ROMÂNEŞTE?”

        MIRON COSTIN- (30 martie 1633- 1691)
        “şi ţărâi noastre, Moldovei şi Ţărâi Munteneşti
        NUMELE CEL DIREPTU de moşie,

        IESTE RUMÂN,

        cum să răspundŭ şi acum toţi acéia din Ţările Ungureşti lăcuitori şi munténii ţara lor şi scriu şi răspundŭ cu graiul:

        ŢARA ROMÂNEASCĂ.”
        Miron Costin, cronicar al Moldovei
        1633 – 1691
        ”De neamul moldovénilor, din ce ţară au ieşit strămoşii lor.

        Predoslovie, adecă cuvântare dintăi de descălecatul ţărâi cel dintăi şi a neamului moldovenescŭ” de Miron Costin

        ”Aşa toate neamurile suptŭ multe numere toate suntŭ. Şi acéstea nu toate numerile, numai unile dintr-însile ţi le-am însemnatŭ, pentru înţelesul numerilor mai lesne neamului şi acestor ţări, Moldovei şi Ţărâi Munteneşti şi ROMÂNILOR din Ardeal.
        Aşa şi neamul acésta, de carele scriem, al ţărâlor acestora,
        NUMELE VECHIU şi mai direptŭ IESTE RUMÂN, adecă RÂMLEAN, de la Roma.
        Acest nume de la discălicatul lor de Traian, şi cât au trăit pănă la pustiirea lor di pre acéste locuri şi cât au trăitŭ în munţi, în Maramoroş şi pe Olt, tot acest nume au ţinut şi ţin pănă astăzi şi încă mai bine munténii decât moldovénii, că ei şi acum zic şi scriu ţara sa RIMÂNEASCĂ, ca şi ROMÂNII cei din Ardeal.
        Iară streinii şi ţările împrejur le-au pus acestŭ nume vlah, de pe vloh, cum s-au mai poménit, valios, valascos, olah, voloşin, tot de la streini suntŭ puse acéste numere, de pre Italiia, cărora zic vloh.

        Apoi mai târziu, turcii, de pre numere domnului carile au închinat ţara întăi la turci, ne zic bogdani, munténilor cara-vlah, grecii bogdano-vlah, munténilor vlahos.
        Că acestŭ nume, moldovan, ieste de pre apa Moldovei, după al doilea discălicatul aceştii ţări de Dragoşu-vodă.

        Şi munténilor, ori de pe munte, muntean, ori de pe Olt, olteani, că léşii aşa le zic, molteani.
        Măcară dară că şi la istorii şi la graiul şi streinilor şi înde sine cu vréme, cu vacuri, cu primenéle au şi dobândescŭ şi alte numere, iară acela carile ieste

        VECHIU NUME stă întemeiat şi înrădăcinat: RUMÂN.

        Cum vedem că, măcară că ne răspundem acum moldovéni, iară nu întrebăm: ştii moldovenéşte?, ce ştii ROMÂNEŞTE?, adecă RÂMLENEŞTE, puţin nu zicem: sţis romaniţe? pre limba latinească.

        Stă dară NUMELE CEL VECHIU ca un teméi neclătit, deşi adaog ori vrémile îndelungate, ori streini adaog şi alte numere, iară cela din rădăcină nu să mută.

        Şi aşa ieste acestor ţări şi ţărâi noastre, Moldovei şi Ţărâi Munteneşti NUMELE CEL DIREPTU de moşie, IESTE RUMÂN, cum să răspundŭ şi acum toţi acéia din Ţările Ungureşti lăcuitori şi munténii ţara lor şi scriu şi răspundŭ cu graiul: Ţara ROMÂNEASCĂ.
        Şi acestŭ nume vlah de la turci şi de la greci ieste, de la némţi vallios, de la franţoji valahos, de la léşi voloşin, de la moscali şi de la rusi tot aşa voloşin şi de la unguri olah; acesta nume tot de pe vloh ieste şi vloh ieste italiianŭ, din care ţări a vlohului, adecă a Italiei, au pornitŭ Traian, împăratul Râmului, fără număr mulţime de norod şi i-au aşezatŭ în aceste ţări a
        DACHIEI CEI VECHI.

  10. Robin Birley (unul din cei mao mari arheologi englezi)despre DACII din LEGIUNEA
    COHORS I DACORUM
    – cei mai buni luptatori de pe Marele Zid al lui HADRIAN dintre Anglia şi Scoţia.

    „DACII au fost stralucitori.
    Atat ca luptatori, ca loialitate, dar si ca civilizatie.
    Romanii se temeau de ei.

    S-au temut enorm inainte de a-i cuceri, dar s-au temut chiar si dupa, cand i-au chemat sa lupte in legiunile lor.

    Erau luptatori remarcabili.
    Se bateau fara teama de moarte si mureau razand, deoarece credeau ca sufletele lor sunt nemuritoare.

    Insusi titlul „Aelia” era o mare onoare, caci deriva din numele intreg al imparatului Hadrian, denumire care putea fi castigata numai datorita unui serviciu militar sau cultural iesit din comun.
    La inceput au fost trimisi in fata Zidului, intr-un avanpost numit Bewcastle, ca sa se bata primii cu triburile barbare.
    Trimisi, oarecum, la sacrificiu. La un fort aflat intr-o zona deschisa, pustie, fara zid, fara paduri, fara nimic in jur.
    Asta, tocmai fiindca se cunosteau curajul si devotamentul lor in lupta.
    Se credea ca vor muri, insa ei n-au murit. Apoi au venit aici, la Banna, si aici au trait pana la sfarsit.
    Au primit pamanturi, drepturi, ranguri.
    Au ramas pentru vesnicie acolo, in cetatea lor.
    Da. Au fost, fara indoiala, dintre cei mai buni luptatori adusi sa lupte aici, la zidul lui Hadrian.
    Acestea sunt fapte, certitudini”

  11. O ISTORIE INTERZISĂ ROMÂNILOR ?

    – STATUILE DACILOR DIN ROMA

    Muzeele Romei sunt pline de statui nestiute de daci.

    http://imageshack.us/photo/my-images/28/decebalmuzeulvaticansal.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/28/decebalmuzeulvaticansal.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/341/4209846658189e62745co.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/193/wgrbwrtbg.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/220/dacs4l.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/543/9h8hy98h9.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/846/dacs3bl.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/546/daciroma.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/546/daciroma.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/19/capdedactanarlavaticanf.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/845/379444439901bc19cd80b.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/190/29665059230b30d9a191z.jpg/

    Infatisarea lor reprezinta, insa, un mister.
    Invinsii au figuri de invingatori si decoreaza cele mai importante monumente romane.
    Admirati de zeci de mii de vizitatori, dar uitati total de urmasii lor din Carpati, dacii din Vatican si de pe Arcul lui Constantin ii lasa repetenti pe istoricii nostri .

    Dacii din Vatican

    Putini sunt acei ce stiu ca in muzeele lumii exista un numar mare de statui, busturi si capete reprezentand daci. O prima inventariere a acestor opere de arta a fost facuta in 1946 si numara 26 de piese. O a doua numaratoare, facuta in 1980, a crescut numarul acestora la 40. In sfarsit, o teza de doctorat, dedicata recent acestui subiect, de catre un specialist in istoria artei, Leonard Velcescu, strange laolalta peste o suta de astfel de reprezentari de daci, iar numarul lor este cu siguranta mai mare. Cele mai multe dintre aceste lucrari sunt de mari dimensiuni, statuile pot ajunge chiar pana la trei metrii, capetele si busturile sunt colosale.
    Nici un alt popor subjugat de Roma nu a beneficiat de atat de multa atentie din partea artistilor plastici, iar Columna lui Traian, opera geniala, care a revolutionat arta romana, este un argument in plus in acest sens.
    Cele mai multe dintre statuile de daci au fost descoperite de-a lungul timpului in Forul lui Traian. Foarte probabil, au fost facute la comanda imparatului invingator, special pentru a-i impodobi forul.
    Toate sunt insotite de eticheta „prizonier dac”.
    Sunt daci cu priviri semete, dar cu o atitudine linistita, fie tineri, fie mai batrani, fie nobili, fie daci de rand.
    In galeria Chiaramonti din Muzeul Vatican se afla un astfel de bust de nobil dac, ce depaseste trei metri, cu tot cu soclu, daltuit in marmura frigiana violacee cu vinisoare.

    Roma nu este singura care ascunde astfel de comori.
    La Florenta se afla cateva statui minunate de daci, din porfir, alte statui se gasesc la Napoli.
    In afara Italiei, ii gasim in multe muzee si colectii private: la Oxford, Berlin, la Paris (Luvru), Madrid, la Praga, la Toulouse, Bruxelles, la Sankt Petersburg (Ermitaj), la Copenhaga, Smyrna, Atena, la New York, in Israel etc.

    DOAR ROMÂNII NU TREBUIE SĂ ŞTIE NIMIC.
    A filmat vreodată Tvr STATUILE DE LA VATICAN?
    „TELEENCICLOPEDIA” a avut vreodată acest subiect?
    NICIODATĂ.
    De ce?

    Aceste chipuri de daci ne privesc, peste mari si tari si peste secole departare.
    Ei nu sunt prizonieri: nu exista nici macar o singura statuie de dac cu mainile in lanturi.
    Ochii lor ascund o enigma, expresia lor este aceea a unor intelepti.
    De ce au vrut romanii sa ii aiba, in mijlocul Romei si in mijlocul imperiului lor, pe acesti enigmatici initiati, cu privirea lor senina, dar de nedescifrat?
    De ce i-au adus in for si le-au inchinat o grandioasa columna, celebrandu-le moartea si sacrificiul?
    Nu Traian si neamul sau de cuceritori ai lumii sunt cei ce i-au scos pe daci din istorie. Dimpotriva!
    Noi suntem cei ce vrem sa-i dam afara pe daci din tara lor, prin nepasarea noastra.
    Sau sa fie vorba numai de ELITELE NOASTRE TRADATOARE?

  12. Cred că anticipez întrebarea la care va trebui să răspund.
    Te rog să o consulţi şi pe Alexa.
    Ea mă cunoaşte.
    Suntem prieteni vechi .
    Şi întotdeauna răspund cu :„NU.”

  13. Nemernicilor care scuipă pe credinţa în ZALMOXIS a străbunilor noştri DACI le transmit acest citat din MIRCEA ELIADE-cel care a scris PRIMUL TRATAT DE ISTORIE A RELIGIILOR :

    “NEMURIREA GETICĂ
    devine nemurire creştină…”.

    Teologul alexandrin Origene, apologet creştin (185 – 254 e.n.) apărându-şi opţiunile “împotriva lui Celsus”, consemnează:

    “Apoi, fiindcă noi creştinii cinstim pe cel prins şi mort,
    el crede că noi am făcut la fel ca

    GEŢII, CARE ÎL CINSTESC PE ZALMOXIS””.

    Cronicare greci spun că supranumele SACERDOŢILOR DACI era « ATHANATIZEIN « -cei care ştiau să devină NEMURITORI

    « Şi ei nu cred că există alt Dumnezeu decât cel al lor »

    Hippolytus a spus că DRUIZII au învăţat filozofia pitagoreeană de la tracul ZALMOXIS.

    Virgilius a prezentat DACII AGATÂRŞI ca dedicaţi venerării zeului hiperboreean APOLLO.
    DACII AGATÂRŞI erau numiţi aşa pentru că erau purtători de THYRSOS-un baston cu viţă de vie sau UN ŞARPE încolăcit gravat pe el.

    În sec.3 DACII erau atestaţi de Lactantius ca venerându-l pe DUMNEZEUL MUNŢILOR.

    « Amintiţi-vă acel BĂTRÂN ZALMOXIS ,
    ZEUL SUPREM AL DACILOR,
    care ERA ADORAT în vârful munţilor »

    -Lactantius

    Q.E.D

    • Vanatorule, lasa un raspuns la acest mesaj cu adresa ta corecta de mail completata in campul special destinat adresei de email (pentru a nu fi publica) multumesc.

      • E bine ca mesajele acestui @vinator venit de aiurea,cu mesajele pregatite de mult,facute in stilul pulovarului (o minciuna pe spate,un adevar pe dos),folosind la greu interpretari tendentioase,pretins docte,are acces pe blog fara a avea adresa de mail corecta.
        In acelasi timp mie mi-ai sters un comentariu,in conditiile in care am raspuns la un atac la persoana pe care acest vinator l-a facut.

        • Aşa şi care sunt „mesajele pregatite de mult,facute in stilul pulovarului (o minciuna pe spate,un adevar pe dos),folosind la greu interpretari tendentioase,pretins docte?”

          Care citate te deranjeză mai tare?

          Horatio?
          Lactantius?
          Iordanes?
          Dio Chrissostomos?
          Strabon?
          Herodot?
          Zosimos?
          Carolus Lundius?
          Petru Maior?
          Vulcănescu?
          Densuşianu?
          Pârvan?
          Haşdeu?
          Supplex Libellus Valachorum Transsilvaniae?

          Mircea ELIADE?
          Chiar aşa de rău DOARE ELIADE?
          Şi Eliade şi Cantemir şi Iordanes TOŢI sunt „contrafăcuţi”?
          Bine.
          Să-ţi mai administrăm o doză de ELIADE 100%:

          “NEMURIREA GETICĂ
          devine nemurire creştină…”.

          • Stiu de pe ce forum provii,sai ai crezut ca nu te recunosc? Atunci cind ti-am pus ADEVARURI in fata si am dat cu interpretarile tale rauvoitoare de pamint ai inceput sa dai din colt in colt.La fel faci si acum.Teoriile tale privind crestinismul geto-dacilor sint apa de ploaie,iar citatele luate de aiurea de la niste scriitori care au scris sub anumite influente,poti sa ti le bagi in…sertar.Asa au mai scris niste sfertodocti (ca tine) ca „de la Rim ne tragem”.Fraza care ne-a costat mult,a trebuit ca sa munceasca foarte multi oameni ca sa o demoleze si ca sa explice interesele politice care au dus la aceasta nenorocita de fraza.
            Ia exemplu de la domnul Gheorghe Gabriel la cum se scrie si se interpreteaza istoria si atunci cind citesti o carte…citeste-o pina la ultima pagina!Astfel,ai fi descoperit ca si Parvan si multi altii au spus la apogeul vietii lor ca PINA ACOLO au ajuns ei cu concluziile din izvoarle gasite pina atunci,raminind ca urmasii sa le continue munca!
            Nici ei,ca de altfel nici ZAMOLXES sau ORFEU nu s-au auto-declarat sfinti si atoate-cunoscatori.
            Iar in ce priveste „religia” geto-dacilor…esti complet paralel.Citeste Victor Kernbach,poate,poate te lamuresti ca scrii prostii.Desi,dupa cite se vede…nici o sansa!

          • Vali,17/05/2012 22:57
            „Atunci cind ti-am pus ADEVARURI in fata si am dat cu interpretarile tale rauvoitoare de pamint ai inceput sa dai din colt in colt.La fel faci si acum.Teoriile tale privind crestinismul geto-dacilor sint apa de ploaie”

            EI NU ZĂU???
            Atunci mai serveşte odată!
            Pentru TOVARĂŞII PROVOCATORI doritori de „VALAHIA” se recomandă UN TRATAMENT INTENSIV cu Eliade,Simion MEHEDINŢI,etc.
            Pentru eficienţa maximă
            DOZELE TREBUIE REPETATE ZILNIC!

            PARALELE DACO-CREŞTINE

            Cu privire la PARALELA între RELIGIA ZALMOXIANĂ şi RELIGIA CREŞTINĂ Mircea Eliade concluzionează:

            “Nemurirea GETICĂ devine nemurire CREŞTINĂ…”.

            Simion Mehedinţi precizezează şi el că :

            »strămoşii noştri autohtoni GETO-DACI au fost
            PE JUMĂTATE CREŞTINI ÎNAINTE de a se fi ivit Hristos pe pământ”.

          • Vali,17/05/2012 22:57
            “Teoriile tale privind crestinismul geto-dacilor sint apa de ploaie”

            Lecţii de ADEVĂR pentru „Vali” VALAHIZATORUL:

            Ce-o mai fi ZALMOXIANISMUL ?
            Ce-o mai fi şilegătura INDISOLUBILĂ ZALMOXIANISM-CREŞTINISM-ORTODOXISM?
            Păi să-i întrebăm pe teologul Origene,pe istoricii antici Josephus,LACTANTIUS ,pe Simion Mehedinţi ,pe teoreticianul MARILOR RELIGII MONDIALE Mircea ELIADE.
            Ia să vedem,care o mai fi şi legătura INDISOLUBILĂ ZALMOXIANISM-CREŞTINISM-ORTODOXISM?

            Una din acuzele grave pe care Roma creştină ecleziastică(viitoare CATOLICĂ) le aduce celor de la Constantinopol (viitorii ORTODOCŞI)este că aceştia, pe baza curentului “origenist”, ar fi adoptat câte ceva din elementele de dogmă proprii religiei geto-dacilor.

            Teologul alexandrin Origene, apologet creştin (185 – 254 e.n.) apărându-şi opţiunile “împotriva lui Celsus”, consemnează:

            “Apoi, fiindcă NOI CREŞTINII cinstim pe cel prins şi mort,
            el crede că noi am făcut LA FEL CA GEŢII, CARE ÎL CINSTESC PE ZALMOXIS”.

            PARALELE DACO-CREŞTINE

            Cu privire la PARALELA între RELIGIA ZALMOXIANĂ şi RELIGIA CREŞTINĂ Mircea Eliade concluzionează:

            “Nemurirea GETICĂ devine nemurire CREŞTINĂ…”.

            Simion Mehedinţi precizezează şi el că :

            »strămoşii noştri autohtoni GETO-DACI au fost
            PE JUMĂTATE CREŞTINI ÎNAINTE de a se fi ivit Hristos pe pământ”.

            „Vali” VALAHIZATORUL ia serveşte matale o porţie de ZALMOXIANISM PRECREŞTIN evocat de….Traian.

            „NEAMUL GEŢILOR,
            care au fost mai războinici decât oricare dintre oamenii care au trăit cândva şi aceasta nu numai datorită tăriei trupului lor,
            dar şi pentru că
            astfel îi convinsese slăvitul lor ZAMOLXES.
            CREZÂND CĂ NU MOR,
            DOAR CĂ ÎŞI SCHIMBĂ LOCUINŢA,

            ei sunt mai porniţi pe lupte,
            decât ar fi înclinaţi să întrepindă o călătorie. ”

            (posibil citat din Getica lui Traian)

            (Iulian, Cezarii,Traian,22)

            Ei,ce spunea Eliade?

            “Nemurirea GETICĂ devine nemurire CREŞTINĂ…”.

            Când scrie cu emfază :
            “Teoriile tale privind crestinismul geto-dacilor sint apa de ploaie” TOVARĂŞUL VALAHIZATOR „Vali” se aruncă într-o băşcălie prin care fără să-şi dea seama
            ÎŞI TAIE SINGUR craca de sub picioare.
            AROGANŢA,deh…

            Dar râsul îi va pieri de pe chip şi se va transforma în rânjet forţat şi apoi în RICTUS DE URĂ DEMENTĂ gen C.T. Popescu ,după ce VALAHIZATORUL „Vali” îl va citi pe istoricul antic Josephus.

            Josephus Flavius vorbeste despre „SFINŢENIA DACILOR”, numiţi „PLEISTOI”, pe care ii apropie de ESENIENI.

            Flavius Iosephus
            “Antichităţi iudaice”, XVIII;1;5;22 :

            “Nu trăiesc aceştia într-un fel deosebit de al celorlalţi oameni, ci TRAIUL LOR SEAMĂNĂ cu al aşa-numiţilor POLISTAI (PLEISTOI) DE LA DACI.”

            (traducere în limba română Vl. Iliescu, V. C. Popescu, Gh. Stefan,
            Izvoare privind istoria României, vol. I., Academia Română, Bucuresti, 1964).

            “Ei trăiesc într-un mod care nu se deosebeşte deloc, ci se aseamănă cât mai mult cu felul de a trăi al DACILOR NUMIŢI PLEISTOI “

            (traducere în limba română a textului lui Iosephus, din limba franceză).

            „Vali” VALAHIZATORUL habar nu are că deşi se afirmă că DACII au fost creştinaţi de Apostolul Andrei în secolul 1 pe vremea când Diurpaneus-DECEBAL era copilaş,totuşi în sec.3 DACII erau atestaţi de Lactantius ca venerându-l pe DUMNEZEUL MUNŢILOR.

            « Amintiţi-vă acel BĂTRÂN ZALMOXIS ,
            ZEUL SUPREM AL DACILOR,
            care era adorat în vârful munţilor »

            -Lactantius

            Să mai spunem că Episcopul DACO-ROMÂN NICETAS din DACIA REMESIANA devenit apoi SFÂNTUL Nicetas de Remesiana a stabilit CRĂCIUNUL pe 25 Decembrie ?
            Exact de ZIUA LUI MITHRA-SOL INVICTUS-Soarele Învingător care era legat de APOLLO(Soarele-Făt-Frumos) şi ARTEMIS(Luna-Bendis-Diana-Sân-Dziana-Ileana CoSÂNZEANA)- GEMENII DIVINI care la rândul lor erau consideraţi de către străbunii noştri daci una cu ZALMOZIS-bunul păstor ,PĂSTORUL DIN « MIORIŢA »?

            Chiar aşa,ce-o mai fi şi legătura INDISOLUBILĂ ZALMOXIANISM-CREŞTINISM-ORTODOXISM?

            ÎN ANUL 692, LA CONCILIUL DE LA CONSTANTINOPOL,
            Ierarhii vechi ai Bisericii Creştine, AU INTERZIS,
            CA ARTA CREŞTINĂ
            SÂ-L MAI REPREZINTE PE HRISTOS CU CHIP DE MIEL,
            SAU ÎNCONJURAT DE SOARE ŞI LUNĂ, CI DOAR CU ASPECT OMENESC!!!

            „Preferăm însuşi harul şi adevărul, ca o împlinire a acestei legi.
            De acum înainte hotărâm ca Hristos Dumnezeul nostru să fie reprezentat în figura sa omenească, în loc de cea a STRĂVECHIULUI MIEL”

            – cf. Master Dany Dorinel, http://www.scribd.com/doc/8355417/MASTER-Dany-Dorinel)

            De SACRIFICIUL ASUMAT AL PĂSTORULUI din „MIORIŢA” aţi auzit TOVARĂŞE „Vali” VALAHIZATORUL?
            Paralela DACO-CREŞTINĂ,ZALMOXIANĂ-ORTODOXĂ,ZALMOXIS-IISUS este evidentă.
            Vreţi şi imagini cu VESTIGII ARHEOLOGICE care demonstrează CULTUL BUNULUI PĂSTOR ZALMOXIS devenit apoi Păstorul IISUS?
            Poftim:

            http://imageshack.us/photo/my-images/98/aquileiapng.jpg/
            http://imageshack.us/photo/my-images/845/aquileiapatriarchalbasi.jpg/
            http://imageshack.us/photo/my-images/37/goodshepherdcolognemuse.jpg/
            http://imageshack.us/photo/my-images/515/bunulpstorsec3admonumen.jpg/

            Să-i mai dăm exemple domnului-TOVARĂŞ :
            Descrierea făcută de Strabon SACERDOŢILOR DACI KAPNOBATAI-KTISTOI-PLEISTOI e lămuritoare:
            “obiceiul pitagoreic
            de ABSTINENŢĂ DE LA FOLOSIREA ANIMALELOR CA HRANĂ,
            INTRODUS DE ZAMOLXIS,
            s-a mai păstrat încă”
            (op.cit., VII, 3, 5);
            “după relatarea lui Poseidonius, misienii, din evlavie, se abţin să întrebuinţeze în hrană fiinţe vii, de aceea nu mănâncă nici animalele domestice.
            Ei se hrănesc cu miere şi brânză, ducând o viaţă paşnică, fapt pentru care sunt numiţi “TEMĂTORI DE ZEI” (THEOSEBEIS) şi “KAPNOBATAI”.
            Sunt şi traci care
            TRĂIESC SEPARAT DE FEMEI; aceştia sunt numiţi “KTISTAI” şi,
            în virtutea respectului ce li se acordă, SUNT SOCOTIŢI SFINŢI şi trăiesc eliberaţi de orice frică”
            (op.cit., VII, 3, 3)
            Deci KAPNOBATAII ,preoţii DACI erau “TEMĂTORI DE ZEI” (THEOSEBEIS) .
            TOVARĂŞE „Vali” VALAHIZATORUL ,nu îţi sună cunoscut ?
            Expresia ROMÂNEASCĂ arhicunoscută « Om CU FRICA LUI DUMNEZEU » îţi spune ceva ?
            « CU FRICA LUI DUMNEZEU »- “TEMĂTORI DE ZEI” (THEOSEBEIS) !
            Tot cronicarii greci spuneau că
            supranumele SACERDOŢILOR DACI era
            « ATHANATIZEIN
            « -cei care ştiau să devină NEMURITORI

            « Şi ei nu cred că există alt Dumnezeu decât cel al lor »

            Interesant,ai zice ca viaţa ASCETICĂ caracterizată prin izolare de comunitate în pustnicie şi rugăciune,combinată cu post alimentar ,abstinenţă de la carne şi traiul cu femeile,MONOTEISMUL şi CREDINŢA ÎN NEMURIRE sunt elemente caracteristice şi Creştinismului …parcă.
            Nu-i aşa TOVARĂŞE „Vali” VALAHIZATORUL ?
            Ei,te-ai lămurit « ce-o mai fi şi asta “orthodox zamolxian”» ?
            Te-ai prins cum e cu legătura INDISOLUBILĂ ZALMOXIANISM-CREŞTINISM-ORTODOXISM?
            Îţi mai vine să râzi când auzi de comparaţia între ESENIENI şi DACI?

            « Amintiţi-vă acel BĂTRÂN ZALMOXIS ,
            ZEUL SUPREM AL DACILOR,
            care era adorat în vârful munţilor »

            -Lactantius

      • Cred că anticipez întrebarea la care va trebui să răspund.
        Te rog să o consulţi şi pe Alexa.
        Ea mă cunoaşte.
        Suntem prieteni vechi .
        Şi întotdeauna răspund cu :“NU.”
        După cum observi ADEVĂRUL DOARE şi deja au început atacurile pline de URĂ.
        Deci,”PAS”.
        Mulţumesc oricum.
        Baftă „Naşului”!

  14. Vali,17/05/2012 06:41

    “Ceea ce a scris Georgiana este ADEVARAT PUNCT CU PUNCT.
    NIMIC NU DEMONSTREAZA AVIND IN VEDERE SI CUTUMELE DE RIGOARE,CA AR FI EXISTAT VREO FORMA DE RELIGIE LA GETO-DACI !!!”

    Nu tovarăşe!
    Ceea ce a scris “Georgiana” ESTE UN FALS GROSOLAN punct cu punct.

    georgiana,16/05/2012 21:27

    „si inca ceva.
    DACII NU AU AVUT RELIGIE.
    Nu poti demonstra acest fapt pentru ca iti lipsesc pilonii care definesc orice religie in Dacia,
    nu au existat temple,
    nu au existat obiecte de venerare si de cult, nu exista ramasitele unei filozofii religioase, nici slujitori dedicati(preoti, etc)”

    Doamne Georgiana,chiar FIECARE propoziţie la tine EMITE CÂTE UN FALS?
    Să demontăm FALSURILE GROSOLANE postate de „Georgiana”

    „DACII NU AU AVUT RELIGIE.”

    FALS.
    De ZEUL MOŞ ai auzit?
    De Zalmoxis ai auzit?
    El este ZEUL MOŞ.
    Dacii aveau ZALMOXIANISMUL.
    Credinţa în GEMENII DIVINI,Apollo(SOARELE-FĂT-FRUMOS) şi Artemis-BENDIS-DIANA(LUNA-Ileana SÂN-DZIANA) .
    ALBUL şi ROŞIOARA care dau culorile MĂRŢIŞORULUI

    Există GEME GETICE în muzee care confirmă aceasta.
    Te rog vizionează.

    http://www.youtube.com/watch?v=w7A-GMe3TOw&feature=related

    Sunt reprezentările aşa-zişilor „CAVALERI DANUBIENI”.
    Chiar NU ştiai NIMIC despre asta?
    Despre templul lui APOLLON HIPERBOREEANUL din INSULA ALBĂ(Şerpilor)nu ai auzit NIMIC?
    ZALMOXIS era numit de greci şi ZEUL-ŞARPE!
    Te rog informează-te!

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Insula_%C8%98erpilor

    Ştii cum se numea râul SIRET în antichitate?
    Râul SIRET se numea SFÂNTUL (HIERASUS)!
    De ce crezi că ACHILE a fost îngropat în Insula ALBĂ?
    De ce crezi că braţul Dunării a fost numit CHILIA după NUMELE LUI A-CHILE Pleianul?
    De ce crezi că GRINDUL LETEA a primit numele MAMEI GEMENILOR DIVINI,LETHO-LETEA?
    De ce crezi că braţul Dunării SULINA a primit numele lui Artemis(LUNA-SELENA)-Sulina-SELENA?

    „nu au existat temple,”
    FALS.
    Vizitează Sarmizegetusa şi caută TAMBURII DE PIATRĂ CU CAPETE DE LEBEDE.Ele sunt simbolul lui Apollo.
    Dar de ce crezi că ALBA Iulia se numeşte aşa?
    Iar nu ai citit nimic.
    DUPĂ Apollo.
    APOULON
    Apullum
    ALBA Iulia

    „nu au existat obiecte de venerare si de cult”

    FALS GROSOLAN.
    Mergi în muzee.
    Chiar trebuie să te trimit la FOTOGRAFII CU VASELE SACRE (echivalentul vaselor de ulei şi agheazmă de mir de azi)dedicate lui Apollon?
    Bine.
    Poftim.
    „Carul Solar” din bronz, de la Bujoru (sec. VIII î. H.)
    Carul votiv ritualic, din bronz,
    de la Bujoru
    (Teleorman)
    are un şasiu
    de 4 roţi cu
    4 capete de
    pãsãri mici
    orientate
    spre spate,
    susţinând un
    vas ovoidal
    cu 4 pãsãri
    mari, iar pe
    capac alte 2
    pãsãri mari
    precum şi
    2 pãsãri
    mici,
    afrontate ce
    ciugulesc,
    parcã, din
    mâner.

    Carele ritualice din era bronzului şi a fierului au semnificaţii solare şi marcheazã climaxul ciclurilor sezoniere ale strãvechiului Zeu al Soarelui, Apollo Hiperboreanul

    http://imageshack.us/photo/my-images/859/zvasticimariademangop.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/525/zvasticiledepecoroanare.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/16/zalmoxisapollonhiperbor.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/705/zalmoxisapollonhiperbor.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/43/tezaurulgeticdelabaicen.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/641/carulsolardebronzsifier.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/221/broderiebucovineanamoti.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/217/coifuriledeaurzalmoxisp.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/43/stancesticomoriledacilo.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/525/coifuldeaurdelacotofene.jpg/
    http://imageshack.us/photo/my-images/4/cavaleruldanubiancudrac.jpg/

    „nu exista ramasitele unei filozofii religioase”
    Şi mai FALS.
    Citeşte despre LEGILE BELAGINES aduse în Dacia de Marele Zeu-OM ZALMOXIS.
    Sunt evocate de PROFESORUL SUEDEZ CAROLUS LUNDIUS în „ZALMOXIS-PRIMUS GETARUM LEGISLATOR”.
    Se vede că nu ai avut răbdare nici măcar să citeşti ce am postat.
    Altfel ai fi descoperit ce scria DIMITRIE CANTEMIR:

    “Altminteri, norodul şi la noi în Moldova ca şi în alte ţări pe care ştiinţa nu le-a luminat încă, e foarte plecat spre eres şi încă nu s-a cu-răţat desăvârşit de necurăţia cea veche, încât se mai închină şi acuma în poezii şi cântece la nunţi, îngropăciuni şi alte întâmplări ştiute, la câţiva zei necunoscuţi şi care se vede că se trag din idolii cei vechi ai DACILOR.

    (D. Cantemir, capitolul despre Religia moldovenilor)

    Vai Georgiana,uite că nici CANTEMIR nu îţi dă dreptate…
    De „SOLOMONARI” şi de BALAURUL SOLOMONARILOR sau de CARTEA DE FIER a solomonarilor evident că nu ai auzit în viaţa ta.

    „nu exista nici slujitori dedicati(preoti, etc)”

    Doamne ,textul acesta ŢIPĂ „FALS!” la fiecare literă.

    Georgiana,te rog cercetează despre
    KAPNOBATOI,PLEISTOI-KTISTOI,PREOŢII DACILOR.

    Ai habar că ajunseseră celebri PÂNĂ ÎN PALESTINA?
    Practic erau comparaţi cu ESENIENII de la Marea Moartă!

    Pleistoii daci, asemenea esenienilor qumraniti
    Este interesant insa faptul ca o comunitate de anahoreti daci era numita de Strabon (Geografia VII,3,3) „ktistai”.
    In traducerea lui I.I. Russu, „ktistai” inseamna „stralucitorii”.
    O alta denumire a lor este KAPNOBATAI, cuvant tradus de Vasile Parvan prin
    „calatori prin fum”.

    Mergi în Basarabia la NISTRU la peşterile lui ORFEU de la ŢÂPOVA unde ghidul fără să ştie de KAPNOBATAI îţi va vorbi de „CĂLUGĂRII DE FUM”!!
    Şi de forma de „CAP DE DRACON” a masivului de stâncă de pe malul Nistrului.
    Dar de ce „PLEISTOI”?
    Ares sau Pleistoros – era, potrivit lui Herodot (în scrierea Istorii, IX;119), un zeu trac adorat de către tribul dac și de tribul „absinthi” (Apsintieni) ca zeu al războiului. Conform lui Iosephus Flavius (în lucrarea Antichități iudaice; XVIII,22) Pleistoros era zeul războiului la dacii pleistoi, căruia acești traci îi aduceau jertfe omenești.Preoții erau recrutați dintre nobili, o parte dintre aceștia fiind războinici.

    Josephus Flavius („Antichitati iudaice”, XVIII;1;5;22) folosea pentru aceeasi tagma cuvantul
    „pleistoii” si-i compara cu secta esenienilor.

    „Pleistoi” este un termen de origine greaca si indica un ordin preotesc sau monastic din Dacia, ai carei membri duceau o viata ascetica riguroasa, comparabila cu viata comunitatii esenienilor de la Qumran.

    Ba chiar se pare că termenul cu care erau denumiţi PREOŢII DACI şi anume „KTISTOI” stă etimologic la originea cuvântului „CTITOR”.

    KAPNOBATAI KTISTOI-CTITOR

    Descrierea oferita de Strabon e destul de clara:

    “obiceiul pitagoreic de abstinenta de la folosirea animalelor ca hrana, introdus de Zamolxis, s-a mai pastrat inca”
    (op.cit., VII, 3, 5);

    “dupa relatarea lui Poseidonius, misienii, din evlavie, se abtin sa intrebuinteze inhrana fiinte vii, de aceea nu mananca nici animalele domestice. Ei se hranesc cu miere si branza, ducand o viata pasnica, fapt pentru care sunt numiti “tematori de zei” (theosebeis) si “kapnobatai”. Sunt si traci care traiesc separat de femei; acestia sut numiti “ktistai” si, in virtutea respectului ce li se acorda, sunt socotiti sfinti si traiesc eliberati de orice frica”

    (op.cit., VII, 3, 3)

    Lecţii DE ADEVĂR pentru „Georgiana”:

    Bendis Zeitã din mitologia tracã, adoratã de geto-daci ca zeitã a Lunii, a pãdurilor si a farmecelor.
    Bustul de bronz descoperit la Piatra Rosie o înfãtiseazã cu sânii proeminenti cât si afirmatia lui Herodot (Istorii, IV, 94;V,7) care sustine cã era adoratã de femeile trace indicã faptul cã era o zeitã a dragostei, a maternitãtii, a feminitãtii în general. Cavalerul Trac Zeu tânãr apartinând pantneonului mitologic trac din aria balcanicã si danubianã reprezentat cãlare îndeosebi pe fond cinegetic. Desi atributele si originea sunt obscure, pare sã fi fost rezultatul unui sincretism rapid datorat penetratiei, romane în ariile cultului sãu. Sunt argumente cã ar fi patronat rãzboiul si cultul funerar dat fiind aparitia pe un numãr mare de stele funerare târzii. Iconografia localã l-a pãstrat sub forma Sf.Gheorghe (C.R. Vulcãnescu, mitologia romanã, Bucureti, 1995.) Pe teritoriul României au fost gãsite peste 200 de imagini de epocã, atestând cultul Cavalerului Trac în Dobrogra, Oltenia, Transilvania.

    Deceneu Sacerdot dac zeificat, mare preot în timpul lui Burebista pãstrând totusi structura de erou civilizator.

    Dupã Iordanes, Deceneu era un om de o vastã eruditie care a avut un rol principal în instruirea spiritualã a stratului ierarhic superior de sacerdoti si nobili daci:

    „(Deceneu)” i-a instruit în aproape toate ramurile filosofiei, căci el era în aceasta un maestru priceput. El i-a învăţat morala (…), i-a instruit în ştiinţele fizicii (…), i-a învăţat logica, făcându-i cu mintea superiori celorlalte popoare (…), demonstrându-le teoria celor 12 semne ale zodiacului, le-a arătat orbita lunii, şi cum globul de foc al Soarelui întrece măsura globului pământesc şi le-a expus sub ce nume şi sub ce semne cele 346 de stele trec în drumul lor cel repede de la răsărit şi până la apus, spre a se apropia sau îndepărta de polul ceresc.”

    (Iordanes, Getica, XI, 69-70)

Comentariile sunt închise.