Presedintele Klaus Iohannis a retrimis vineri Codul Fiscal pentru reexemanire la Parlament.
„In materie fiscala, legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala, de natura a nu genera disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ.
In acest sens, in elaborarea unui nou Cod Fiscal nu ar trebui promovate politici care genereaza fiscalitati excesive, dar nici relaxari accentuate. Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni”, anunta un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Potrivit sursei citate, „bunastarea economica unanim dorita de toate fortele politice din Romania in beneficiul cetatenilor si al agentilor economici” poate fi atinsa doar printr-o abordare fiscal-bugetara „responsabila, predictibila pe termen lung, in concordanta cu obiectivele de crestere economica sustenabila”.
Administratia Prezidentiala argumenteaza retrimiterea Codului Fiscal prin faptul ca o „simpla relaxare fiscala, neinsotita de continuarea procesului de crestere a colectarii veniturilor si de o reasezare sustenabila a cheltuielilor bugetare, pentru o cat mai rationala cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evolutiilor economice si sociale viitoare”.
Initial, surse implicate in procesul de analiza a Codului Fiscal declarasera, la inceputul saptamanii, pentru Ziare.com, ca exista mai multe modificari pe care Administratia Prezidentiala le va face proiectului votat in Parlament. Contactata pentru a confirma, sefa biroului de presa de la Cotroceni ne-a spus ca un anunt pe aceasta tema va fi facut in curand.
Schimb de replici Iohannis – Teodorovici
Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si Klaus Iohannis au avut, vineri, un schimb de replici de cateva secunde in timp ce presedintele ii saluta pe membrii Guvernului prezenti la Cotroceni pentru depunerea juramantului de investire in functia de ministru al Transporturilor de catre Iulian Ghicoel Matache, fost secretar de stat in acelasi minister.
In momentul cand Iohannis a ajuns in dreptul lui Teodorovici, ministrul l-a intrebat: „Cum stam cu Codul Fiscal? Il promulgati?”. „Vedem mai tarziu”, a raspuns scurt Iohannis.
Miercuri, la un eveniment organizat la BNR, Klaus Iohannis a precizat ca analizeaza noul Cod Fiscal aprobat de Parlament „pentru a decide” daca il va promulga sau nu, dar a exprimat o serie de ingrijorari legate de acesta.
„Nu stiu cum s-a strecurat aprecierea ca ar revolutiona finantele prin simpla reducere a unor impozite (…) Nu ar trebui sa ne preocupe doar scaderea taxelor, ci si maniera in care se face”, a spus seful statului, adaugand ca reducerea de taxe „poate fi utila fara sa puna in pericol sustenabilitatea finantelor publice, consolidata cu eforturi serioase” in ultimii ani.
In replica, prim-ministrul Victor Ponta a reactionat vehement: „Sper ca presedintele sa nu faca vreo ambitie si sa se gandeasca la Romania si sa promulge Codul Fiscal. Acum presedintele se pricepe si la Codul Fiscal”.
Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala au fost adoptate recent, pe 24 iunie, de Camera Deputatilor, ca for decizional, aflandu-se de atunci pe masa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Printre masurile pe care le cuprinde Codul se numara reducerea TVA la 19%, eliminarea supraacizei de 7 eurocenti la carburanti si a asa-numitei „taxe pe stalp” pentru companii, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, estimand ca gaura creata in buget va fi de 12 miliarde de lei.
Comisia Europeana a transmis insa ca sunt ridicate „intrebari substantiale”, in timp ce Fondul Monetar International a recomandat Guvernului sa se ajusteze masurile de relaxare fiscala din proiectul Codului Fiscal, intrucat taierea cheltuielilor pentru compensarea masurilor nu va fi suficienta sa acopere golul generat la buget incepand de anul viitor.
sursa: ziare.com
Nu conteaza ca a votat si PNL codul fiscal. Johannis trebuie sa se gandeasca la interesul tarii fara favoruri facute nici macar partidului din care a ajuns la Cotroceni.