Un proces de retrocedare ilegală a unor terenuri din actualul Parc Plumbuita, care se judecă în România de peste 10 ani, a intrat în atenţia Procuraturii generale din Germania. Deoarece moştenitorii au şi cetăţenie germană, unul dintre ei i-a făcut plângere penală fostului general de securitate Mircea Borteş pentru fals în acte. Este vorba despre un teren revendicat în Plumbuita de 9 hectare, care a ajuns, „la schimb”, în strada Fabrica de Glucoză, la 23 de hectare. Borteş, la rândul său cetăţean german, este anchetat în mai multe state pentru diferite ilegalităţi, inclusiv pentru spălare de bani.
Povestea este simplă şi banală din punctul de vedere al ilegalităţilor. În România, acest caz nu pare să iasă din cotidianul infracţional al aleşilor locali. Poate doar sumele ameţitoare care sunt în joc mai pot trezi interesul. Numai că implicaţiile ajung să meargă departe, deoarece suspectul principal este un fost general de securitate. La solicitarea unui moştenitor legal, implicat în procesul care are loc la München, îi vom proteja identitatea, dar documentele atestă veridicitatea faptelor.
Povestea unei fabrici
“Străbunicul meu a înfiinţat Fabrica de Cărămizi «Schmidts şi Fiii» din Colentina. El deţinea 20 de hectare (situate pe strada Gherghiţa de astăzi, din sectorul 2). În 1947, fabrica şi terenul au fost naţionalizate, iar după 2001 terenul a fost retrocedat notificatorilor Astrid Goebel-Borteş, Helga Tudora, Fritz Berndt şi Rold Krestel. În afară de cele 20 de hectare şi de fabrică, străbunicul meu nu a deţinut alt teren”, povesteşte pentru PUTEREA unul dintre moştenitori. El spune că necazurile au început în anul 2001, “prin intervenţia fostului general de securitate şi director general al TEHNOIMPORTEXPORT Mircea Borteş, care se căsătorise miraculos, cu un an înainte, cu Astrid Goebel. Cei doi au revendicat un teren de 9,3 hectare în numele Fabricii «Schmidts şi Fiii» şi al familiei. Aceste 9,3 hectare au fost însă, pur şi simplu, inventate. În 2005, Primăria Capitalei a schimbat acest teren de 9,3 hectare într-un teren de 23 de hectare, în str. Fabrica de Glucoză nr. 6-8, pe care cei patru notificatori l-au vândut către Tanţi Dumitrescu, unul dintre celebrii rechini imobiliari. Aceasta, la rândul ei, a cumpărat Uzina de Rulmenţi Suceava, unde Mircea Borteş era anchetat penal, deoarece dispăruseră câteva sute de mii sau milioane de lei”, spune moştenitorul. Aşadar, fără să anunţe toţi moştenitorii fostului proprietar al Fabricii de Cărămizi, cei patru au întocmit acte false, au făcut schimb de terenuri şi de la 9,3 hectare au reuşit să obţină 23 de hectare de teren construibil.
Mânăria lui Oprescu
Potrivit Dispoziţiei din 27 iulie 2008 (facsimil), Sorin Oprescu a dat ordinul de defrişare a terenului din str. Fabrica de Glucoză nr. 6-8, majorându-i astfel valoarea. “Primăria Sectorului 2 s-a tot confruntat juridic cu notificatorii, dar în ce masură au fost doar de formă procesele este greu de zis. În orice caz, terenul inventat şi obţinut a rămas în posesia grupului infracţional şi a celor care l-au cumpărat mai departe. Defrişarea dispusă de Sorin Oprescu a crescut valoarea terenului de la câteva mii de euro, la cel puţin 300-400 milioane de euro”, spune moştenitorul. El suspectează şi implicarea edilului de la sectorul 2, Neculai Onţanu, “fără avizele căruia nu s-ar fi putut construi nimic pe acest teren”. “Eu personal am fost furat de circa 3-4 milioane de euro din moştenirea reală, de către rudele menţionate. Eu nu sunt singurul moştenitor. Fabrica era o societate de acţiuni a familiei, iar partea mea este de numai 3,2 % din total. Noi avem acte pentru 20 ha, nu pentru 23. Cei patru au depus actele de retrocedare în 2001 fără să informeze restul familiei. Nu am luat şi nu am participat la nimic în dealul Plumbuita, mai ales în privinţa celor 23 de hectare inventate. Nu aş fi aflat de ele dacă nu mi-ar fi dat cineva documentele, persoana respectivă având o luptă personală cu Borteş pe terenul actual al SUPERCOM din Strada Gherghiţa (o parte din terenul real al Fabricii «Schmidts şi Fiii»). Problema statului român este că a retrocedat 23 de hectare, pur şi simplu inventate, unui grup mafiot”, susţine moştenitorul.
Scandalul a devenit internaţional
Atât moştenitorul care-şi revendică partea, cât şi Mircea Borteş au şi cetăţenie germană. “În Germania, cazul este anchetat penal de procuratura generală din München şi de către serviciile secrete externe (BND). În Statele Unite se preocupă de acest caz United States Special Operations Command (US SOCOM), dar din alte motive, unul fiind acela de spălare de bani. În Germania, acest tip de proces de retrocedare cu acte false este considerat fraudă şi se anchetează penal. Individul este foarte periculos, diabolic chiar”, spune moştenitorul, care este un strănepot al proprietarului iniţial.
Implicat într-un proces de uzură cu Borteş, el a descoperit în arhive activitatea fostului general de securitate dinainte de 1989. “El a fost cel care a cumpărat pentru Ceauşescu trei avioane Airbus A321-100 în valoare de 250 milioane USD, 25 de milioane fiind date ca «dispărute» pe taxe de consultanţă. Partenerul pe partea Airbus era Hartmut Mehdorn, ulterior manager la Daimler, apoi la Deutsche Bahn, unul dintre managerii cei mai puternici ai Germaniei. După opinia mea, în 1989 Airbus a tatonat sistemul de şpagă din România. Acesta ar putea fi motivul politic din care Procuratura München 1 a blocat anchetele la început. Acum, Procuratura Generală şi BND anchetează, după ce US SOCOM a verificat conturile prin care s-a tranzacţionat la Piraeus Bank. În prezent, Mircea Borteş are o fiică, director la PwC Londra, cea mai mare companie de audit bancar. Interesant este că sucursala din Bucureşti a PwC este obligată să anunţe fraudele imobiliare şi tot PwC face evaluarea situaţiei imobiliare din Bucureşti. Dar nu a făcut nimic niciodată. Am întrebat de ce nu au anunţat, dar nu am primit nici un răspuns”, afirmă moştenitorul.
sursa: puterea.ro