Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, în deschiderea BPN al PSD, reunit la Mamaia, că din toamnă trebuie să se modifice Legea 315/1998 privind regiunile de dezvoltare în sensul formării regiunilor înainte de a primi statutul constituţional prin revizuirea Legii fundamentale.
„Unul din punctele cele mai importante le-am discutat şi ieri (joi, n.r.) în cadrul unui BPN informal, doar cu vicepreşedinţii. Cred că din această toamnă trebuie să mergem mai departe prin modificarea Legii 315/1998, cea cu regiunile de dezvoltare, în a forma practic regiunile chiar înainte de a primi statutul constituţional”, a spus Ponta.
Premierul a spus că proiectul cel mai important din această toamnă este declanşarea efectivă a descentralizării.
„Poate proiectul cel mai important din această toamnă, proiect politic, guvernamental, parlamentar, îl constituie declanşarea efectivă a procesului de descentraliare şi de pregătire a regiunilor”, a subliniat Ponta.
Premierul a precizat că trebuie stabilite instituţiile care vor merge de la Guvern către regiuni, către structurile locale, întrucât de la 1 ianuarie se va intra pe noul exerciţiu financiar al UE şi România trebuie să fie pregătită.
„S-a dovedit că orice centralizare excesivă la Bucureşti îngreuneză lucrurile şi cu cât lăsăm mai mult la regiune, judeţ, oraş – atribuţii şi resurse – cu atât lucrurile merg mai bine”, a adăugat Ponta.
Premierul a spus că, în ultima perioadă, s-au analizat mai multe variante privind regionalizarea, arătând că cele opt actuale regiuni de dezvoltare sunt prea mari, dar judeţele sunt prea mici.
„Am tot analizat, pentru că, realmente, trebuie să măsurăm de zece ori înainte să tăiem o dată şi am tot analizat şi cred că formula cu cele opt regiuni de dezvoltare nu este cea mai bună formulă, dar nu ştiu să vă spun în acest moment că trebuie să fie 10, trebuie să fie 12. Într-adevăr, cele opt actuale sunt mult prea mari. Judeţele sunt prea mici, însă cele opt regiuni actuale sunt mult prea mari pentru standardele europene şi probabil că una din variantele posibile e să avem 10 sau 12, dar nu vreau să intru în detalii pentru că imediat apar geloziile locale. Să nu ajungem să facem 41 de regiuni”, a spus Victor Ponta.
El a mai arătat că fiecare regiune va avea Curte de Apel şi, de asemenea, ca 99% din procese să se finalizeze la curţile de apel pentru a se degreva Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„Nu ştiu cum va arăta în final harta regiunilor din România, e o decizie pe care nu pot să o iau doar eu ca prim-ministru, o va lua Parlamentul României. Cred însă într-o dezvoltare echilibrată. Nu cred că totul trebuie strâns într-un singur mare oraş, indiferent care este acesta şi cred că România trebuie să se dezvolte cât mai echilibrat posibil”, a mai declarat Victor Ponta.
El consideră că la regiuni vor trebui să fie transferate cât mai multe atribuţii care acum sunt la nivelul ministerelor.
„Tot ce ţine de Ministerul Muncii, de exemplu, şomajul, pensiile, tot ce ţine de educaţie, sănătatea, toate celelalte trebuie să meargă spre regiuni”, a spus Ponta.
El a spus că este un prim-ministru care consideră că la Bucureşti trebuie să rămână cât mai puţin – politica externă, armata, justiţia, reglementarea şi controlul.
„Restul activităţilor, cât mai puţin la Bucureşti şi cât mai mult în teritoriu”, a adăugat premierul.
Victor Ponta a mai spus că o decizie privind organizarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei urmează să fie luată de USL în 31 august.
„La sfârşitul acestei luni şi PSD şi PNL şi PC avem reuniunile noastre după care, în 31 august, ne întâlnim în USL cu grupurile parlamentare şi conducerile politice. Decizia o luăm în 31 august. Nu mă antepronunţ, nu am pretenţia că ceea ce cred eu se va şi întâmpla, dar sincer, eu sunt de părere că cel mai bun moment pentru referendumul pentru modificarea Constituţiei este odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, moment în care cvorumul este de 30 la sută”, a spus Ponta, care a subliniat că este o opinie personală.
Totodată, el a arătat că în aceste condiţii este mai mult de un an de discuţii asupra modificărilor Constituţiei şi nu va mai putea nimeni să spună că nu au fost dezbateri pentru o perioadă îndelungată.
Asa mai pe la sfarsit ..
Faceti Facute ca de NeFacute suntem satui !!