Eugen-NicolaescuMinistrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, vrea să taie din nou bugetele spitalelor din România și le cere managerilor unităților sanitare să reducă numărul de medici și personal sanitar. Anunțul vine în contextul în care, în această lună, medicii și asistenții medicali pregătesc proteste de amploare prin care vor să obțină creșterea salariilor.

Bugetul spitalelor se va „înrăutăţi” în 2014, i-a avertizat, joi, ministrul Sănătăţii pe managerii aflaţi la o dezbatere la Constanţa, spunând că vrea ca sumele pentru spitale să fie diminuate.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, joi, la dezbaterea regională de la Constanţa pe tema proiectelor de acte normative lansate de Ministerul Sănătăţii în dezbatere publică, că va „negocia” cu preşedintele CNAS ca pentru 2014 să fie micşorate sumele alocate spitalelor şi să fie majorate fondurile pentru centrele de permanenţă, centrele multifuncţionale şi medicii de familie.

„Eu o să încerc şi poate nu o să se supere nimeni pe mine astăzi, dar asta intenţionez, să negociez cu domnul Buşoi ca pe anul 2014 la buget să menţinem sau să micşorăm sumele alocate spitalelor şi să majorăm sumele pe care le vom plăti pentru centrele de permanenţă şi centrele multifuncţionale, pentru medicii de familie, pentru ambulatoriu, tocmai ca să mărim posibilitatea să-i motivăm pe medicii din prespitalicesc şi să vină la spital chiar numai cine trebuie”, a declarat Eugen Nicolăescu la dezbaterea regională de la Constanţa pe tema proiectelor de acte normative lansate de Ministerul Sănătăţii în dezbatere publică.

El a mai spus că există spitale cu exces de personal şi a cerut managerilor să facă ordine pentru că lucrurile nu mai pot continua în acest mod.

„Trebuie să recunoaşteţi că la multe spitale, nu dau nume acum, dar la multe spitale aveţi pe normele astea comuniste pe care le avem de normare a muncii, aveţi exces de personal, dar nu faceţi nimic pentru asta, doamnelor şi domnilor manageri, şi vă sfătuiesc să vă faceţi ordine pentru că nu mai merge mult aşa. Bugetul pe 2014 se va înrăutăţi la spitale”, le-a spus ministrul celor prezenţi la dezbatere.

El le-a explicat apoi jurnaliştilor că dacă aceste centre de permanenţă şi centre multifuncţionale „îşi vor face treaba”, atunci numărul celor care ajung în spital va fi mai mic.

„Noi suntem puşi să facem ceea ce trebuie şi ceea ce trebuie înseamnă reformă, adică să dăm din ce în ce mai mulţi bani pentru medicină primară, pentru medicină de ambulator, să dezvoltăm centre de permanenţă, să dezvoltăm centre multifuncţionale, cu alte cuvinte să asigurăm şi infrastructura necesară funcţionării medicinei prespitaliceşti şi atunci cu adevărat numai acei oameni care au nevoie vor ajunge la spitale. Şi dacă vom reuşi să punem această sită în funcţiune foarte serios, foarte profesionist şi echilibrată din punct de vedere medical, atunci într-adevăr vor fi mult mai puţini pacienţi la spitale şi ca atare şi bani va trebui să dăm mai puţini către spitale”, a adăugat Nicolăescu, citat de MEDIAFAX.

12 COMENTARII

  1. …acest nebun a distrus sanatatea …pana cand il mai tin in functie ?….sau vrea sa devenim o tara de bolnavi sau nebuni de Balaceanca !

  2. SI UNDE S-AU INTALNIT? LA CONSTANTA? LA MARE? PE BANII LOR? O PLAJA NU STRICA,NU?DE CE NU LA CHIAJNA? SAU LA STREHAIA? DOMNUL MINISTRU VREA MAI PUTINI BANI SI MEDICI IN SPITAL? II VREA TRANSFORMATI IN MEDICI DE FAMILIE? ADICA DUPA CE AU DAT CONCURS,MEDICII SA SE INTOARCA LA AMBULATORIU? SAU CA DOCTOR DE FAMILIE? CENTRE DE PERMANENTA? CINE A VAZUT ASA CEVA? SI DACA INCA NU SUNT,CU CE BANI SE VOR DOTA ELE? ADICA IN LOC DE UN SUPERCENTRU CUM E SPITALUL,CU REGIE UNICA,VREA PUZDERIE DE STABILIMENTE INSALUBRE,PE LA PARTERUL BLOCURILOR,DOTATE CU UN TENSIOMETRU SI UN STETOSCOP,CU CATEVA PASTILE SI UN TELEFON CA SA ANUNTE SALVAREA?FIECARE CU REGIE PROPRIE,CU APA,GAZELE,CURENTUL,SERVICE-UL PE APARATE,PLATITE SEPARAT,ADICA FIECARE CU P..ZDA MA-SII?DOAMNE,CE DOBITOC DE OM!! BOUL DRACULUI,TU CAND TE DUCI IN SPITAL TE CONSULTA SEFUL SAU UN DITAMAI PROFESOR,TU TE-AI DUCE LA CENTRUL ALA DE ”EXCELENTA” NOAPTEA LA ORA TREI CA TI-A PLEZNIT UN NEURON?CRETINULE! TI-O SPUNE UN ASISTENT MEDICAL,POATE CITESTI.POATE VII INTR-O EMISIUNE DE TELEVIZIUNE CU MINE,IDIOTULE,CA TE FAC PRAF.NEMERNICULE,SI HAITA DE NEMERNICI CE SUNTETI!!

Comments are closed.