Irom Chanu Sharmila

Irom Chanu Sharmila, indianca devenita un simbol al rezistentei fata de abuzul de putere si violenta al statului in Manipur, va iesi dupa 16 ani din greva foamei si s-ar putea casatori si intra in politica, relateaza The Guardian, conform stirileprotv.ro

Chanu Sharmila, supranumita si „Doamna de Fier din Manipur”, ar putea consuma marti prima ei masa dupa o greva a foamei care a durat 16 ani. In varsta de 44 de ani, Irom a devenit un simbol al rezistentei fata de abuzul de putere si violenta al statului.

Chanu Sharmila a intrat in greva foamei pe 2 noiembrie 2000, dupa ce a asistat in Malom, la masacrul a 10 persoane, de catre forte paramilitare sprijinite de guvern.

Comparata cu Aung San Suu Kyi si Nelson Mandela, Irom Chanu Sharmila a cerut abrogarea legii privind acordarea de puteri speciale fortelor paramilitare, adoptata in 1990, care le permite sa deschida focul pe loc si sa aresteze suspecti, considerati dusmani ai statului, fara sa aiba un mandat. Legea a vizat 7 state din nord-estul Indiei si a dus la moartea a peste 5500 de oameni intre 2005-2015.

Irom-Chanu-Sharmila

Chanu Sharmila a fost arestata imediat dupa inceperea protestului – pe motiv ca ar fi incercat sa se sinucida – fiind ulterior trimisa intr-un spital, sub paza, unde de atunci a fost hranita fortat printr-un tub nazal.

Marti, Irom Chanu Sharmila va aparea in fata unui tribunal din Manipur unde se asteapta sa primeasca prima ei masa dupa 16 ani. Decizia de a renunta la greva foamei a fost interpretata de unii ca pe o dezamagire fata de procesul democratic din India.

Irom Chanu Sharmila

Se crede ca renuntarea la greva foamei a fost influentata si de prietenul ei Desmond Couhtino, un barbat cu origini britanice. In ultimii 16 ani, Irom a fost eliberata sporadic din custodia politiei, insa in ultimele luni doar putini oameni au fost lasati sa o viziteze la Institutul medical Jawaharlal Nehru, unde se afla in prezent sub paza politiei.

Irom a anuntat ca ar putea urma o cariera in politica si a tras atentia partidelor de opoziei din Imphal. Momentul in care a decis sa renunte la greva foamei coincide cu a 70-a aniversare a Miscarii de Independenta a Indiei.