MihaiEminescu-front

Legea antilegionară promulgată recent de preşedintele Iohannis naşte nu numai dezbateri aprinse, ci şi reacţii judiciare extreme. În timp ce Lucia Hossu-Longin susţine că va face plângere penală împotriva iniţiatorilor aşa-zisei legi antilegionare, Avocatul Poporului a fost sesizat în cazul aceleiaşi legi, care ar fi neconstituţională şi pentru că ar îngrădi drepturile celor care îi duc dorul… lui Ceauşescu. Mai mult, după câte veţi vedea, fostul senator Marius Marinescu spune că respectiva lege ar putea să trimită după gratii şi rudele lui Ceauşescu, pentru placa comemorativă din Cimitirul Ghencea.

Fără să fie (suficient) dezbătută public în fază de proiect, cum ar fi fost normal, Legea nr. 217/2015, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, a creat vii controverse de cum a fost promulgată. Au fost voci, nu puţine, care au spus şi continuă să spună răspicat că, în baza acestei legi, multe personalităţi istorice, culturale şi religioase de prim rang care au cochetat cu fenomenul legionar sau care au publicat în opera lor literară sau jurnalistică texte antisemite, xenofobe riscă să fie puse la index, astfel, invocarea publică a unor nume precum Cioran, Eliade, Noica şi chiar… Eminescu reprezentând o ilegalitate. Unii merg chiar până acolo încât să-i pună în gardă pe cei care fac pelerinaje la mormintele unor mari duhovnici cum au fost Iustin Pârvu sau Arsenie Boca, riscând şi aceştia să cadă sub incidența acestei legi. Şi, în fine, cei care îl invocă pe Ceauşescu sau chiar merg în pelerinaj la mormântul acestuia riscă şi ei să fie pedepsiţi. Evident, au apărut şi reacţii pe măsură. Un memoriu depus la Avocatul Poporului, semnat de fostul senator Marius Marinescu, Paula Iacob şi Aurelia Nica, sesizează neconstituţionalitatea unor articole din această lege, care încalcă libertatea de exprimare, libertatea conştiinţei, precum şi libertatea întrunirilor. Semnatarii memoriului îi cer lui Victor Ciorbea să sesizeze Curtea Constituţională a României cu privire la mai multe excepţii de neconstituţionalitate a legii menţionate, respectiv ”libertatea de exprimare a gândurilor, opiniilor sau credinţelor”, ”libertatea întrunirilor” şi ”dreptul la asociere”, ”libertatea cionştiinţei”.

”Cultul persoanelor vinovate de genocid se pedepseşte”

Practic, textul legii promulgate recent de preşedintele Iohannis face referire atât la fenomenul legionar (de aceea a şi fost supranumită ”legea antilegionară”), dar şi la cultul personalităţilor istorice vinovate de genocid şi crime împotriva umanităţii. “Fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”, se spune negru pe alb la art. 5 al legii. Pentru ca la articolele 12 şi 13 să se sublinieze: ”Se interzice ridicarea sau menţinerea în locuri publice, cu excepţia muzeelor, a unor statui, grupuri statuare, plăci comemorative, referitoare la persoanele vinovate de săvârşirea infracţiunilor de genocid contra umanităţii şi de crime de război” şi, respectiv, „Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, pieţe, parcuri sau altor locuri publice”.

”Se poate interpreta că susții cultul personalităţii”

“Dacă-l vorbeşti de bine pe Ceauşescu, se poate interpreta că susții cultul personalităţii şi poţi ajunge la închisoare. Legea a fost făcută ca să le închidă gura nostalgicilor lui Ceauşescu, care sunt din ce în ce mai mulţi. Ceauşescu este singurul care a fost condamnat definitiv pentru genocid, deci legea se referă la el. Am discutat şi cu judecători şi mi-au spus că se poate interpreta că cineva îl poate promova pe Ceauşescu doar dacă spune ce era bine înainte de 1990 şi ce este rău acum”, ne-a declarat fostul senator Marius Marinescu, care ne-a pus la dispoziţie memoriul (vezi ziarulring.ro) adresat Avocatului Poporului în vederea sesizării Curţii Constituţionale.

Placa de la cimitir, incriminată

Potrivit Legii 217, este interzisă ridicarea sau menţinerea în locuri publice, cu excepţia muzeelor, a unor statui, grupuri statuare, plăci comemorative, dedicate persoanelor vinovate de săvârşirea infracţiunilor de genocid contra umanităţii şi de crime de război. “I-am spus şi lui Nicu Ceauşescu, nepotul de frate al lui Nicolae Ceauşescu, că poate fi anchetat atât el, cât și tatăl lui, Nelu Ceauşescu, dar şi Valentin Ceauşescu, pentru că în lege scrie că este interzisă ridicarea de plăci comemorative pentru cei acuzaţi de genocid. Iar la Cimitirul din Ghencea este deja o placă comemorativă pentru Nicolae Ceauşescu şi îi poate băga în puşcărie. În lege mai spune că dacă promovezi acţiuni xenofobe eşti condamnat şi atunci la închisoare. Dar dacă eu spun acum că nu sunt de acord cu Iohannis că a acceptat să vină 300.000 de imigranţi în România, poate să te ia că eşti xenofob. Chiar dacă eu nu sunt de acord că pentru 300.000 de imigranţi se vor cheltui într-un an trei miliarde de euro, să-i ţin pe masă, casă, şcoală, iar banii aceştia mai bine îi dăm la săraci, la educaţie, la sănătate”, ne-a mai precizat Marius Marinescu.

“Campanie împotriva istoriei”

Legea ar putea să-i dăuneze chiar regelui Mihai, ne mai spune fostul senator Marius Marinescu. “Dacă este să se înceapă o campanie împotriva istoriei, te poţi trezi că mâine o victimă a regimului lui Antonescu îl acuză şi pe regele Mihai de aceleaşi lucruri: crime de război împotriva umanităţii. Şi asta pentru că regele Mihai era şeful statului şi putea oricând să-l demită pe mareşalul Antonescu. Faptul că nu l-a schimbat înseamnă ca a fost de acord cu toate deciziile lui Antonescu. Îl pot acuza pe regele Mihai de complicitate pentru progromul de la Iaşi, din 1941, când 12.000 de evrei au fost omorâţi”, a mai spus Marius Marinescu.

L-ar putea afecta şi pe Regele Mihai?

Intrând într-o zonă sensibilă a istoriei recente, pe care nici academicienii nu au lămurită-o pe deplin, deşi unii dintre ei au trăit-o ”din plin”, fostul senator Marinescu a mai ţiunt să pună lupa pe un detaliu controversat de după 23 august 1944. “Puţină lume ştie că în 23 august 1944, când a dat el lovitura de palat, regele Mihai nu semnase armistiţiul cu ruşii. L-a încheiat abia pe 12 septembrie. Dar nimeni nu vorbeşte despre ce s-a întâmplat din 23 august până în 12 septembrie, că am fost în război din cauza regelui Mihai şi cu germanii şi cu ruşii. Teoretic a anunţat regele Mihai ca întoarcem armele împotriva Germaniei, dar noi nu aveam o înţelegere semnată cu ruşii în sensul ăsta. Rezultatul a fost că 130.000 de soldaţi de pe frontul de est au fost bombardaţi de nemţi şi omorâţi sau arestaţi şi trimişi în Siberia de ruşi. Regele Mihai se grăbea pentru că şi Antonescu stabilise deja o încheiere a armistiţiului cu ruşii şi a vrut să i-o ia înainte şi să-l dea la o parte pe Antonescu, pentru că mareşalul nu-l prea lua în seamă pe el, conducea dictatorial, îl ignora. Şi atunci l-a arestat în palat pe 23 august. Regele trebuia însă să încheie întâi armistiţiul cu ruşii şi abia atunci să întoarcă armele. Bunicul meu îmi povestea că la vremea aceea facea parte dintr-o divizie de 800 de oameni pe frontul de răsărit şi când a anunţat regele întoarcerea armelor s-au trezit că îi bombardează nemţii si din 800 de oameni au rămas aproape 200, şi a doua zi au venit ruşii peste ei, i-au împuşcat şi din 200 au mai rămas 50 pe care i-au dus în Siberia. Cam asta a făcut regele Mihai pentru orgoliul lui, ca să i-o ia înainte mareşalului Antonescu. Dacă s-ar sesiza o victimă sau urmaşul unei victime a acestei lovituri de palat pe care a dat-o regele Mihai fără vreun armistiţiu şi ar face o plângere penală, regele Mihai ar putea fi anchetat”, spune Marius Marinescu.

Iubitorii lui Eminescu şi Arsenie Boca, în pericol?

La rândul său, avocatul (doctor în teologie) Daniel Ionaşcu spune că ”legea poate aduce un pericol” şi în perspectiva condamnării unor persoane care invocă personalităţi istorice care au cochetat cu fenomenul legionar (Cioran, Eliade, Noica), care au produs scrieri antisemite, xenofobe (Mihail Eminescu, patriarhul Miron Cristea) sau chiar persoanele care merg în pelerinaj la mormântul unor mari duhovnici condamnaţi pentru legionarism (Iustin Pârvu, Arsenie Boca). ”Printr-o interpretre la limită, se poate spune că sunt în pericol oamenii care practică un anumit cult pentru cei care sunt vizaţi de lege”, spune avocatul Ionaşcu, care subliniază că ”textul de lege trebuie neapărat amendat”.

”Voi face plângere penală împotriva iniţiatorilor legii”

Şi Lucia Hohssu-longin, celebra realizatoare a ”Memorialului durerii”, racţionează dur împotriva acestei legi pe care o doreşte retrasă şi reformulată. ”Eu, personal, ca autoare a «Memorialului durerii», voi face plângere penală împotriva iniţiatorilor legii pentru ca acest document să fie retras şi reformulat în termeni europeni. Mi-aş fi dorit ca la Palatul Cotroceni să se afle un profesor de istorie, şi nu unul de fizică, sau cel puţin un om căruia să-i fie scumpă onoarea acestei ţări, dobândită prin atâtea decenii de rezistenţă anticomunistă şi prin atâţia martiri. Şi să nu se promulge o lege la indicaţiile unui consilier infantil, o lege care nici măcar nu a fost dezbătută public de instituţiile interesate: Fundaţia Academia civică, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, presa scrisă şi audiovizuală, «Memorialul durerii», care în 25 de ani a realizat şi a difuzat peste 200 de documentare despre gulag”, arată Lucia Hossu-Longin, într-un text recent publicat pe cotidianul.ro. Avocatul Daniel Ionaşcu spune că demersul doamnei Hossu-Longin ar putea să nu aibă succes, întrucât nu te poţi îndrepta penal împotriva unui legiuitor, singura cale de urmat fiind cea a fostului senator Marinescu prin sesizarea Avocatului Poporului. Ar mai fi şi posibilitatea ca un eventual acuzat de încălcarea legii să sesizeze Curtea Constituţională. Cât de departe se va ajunge, rămâne… de văzut.

Sursa articolului:  http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/263822/ABERA-IILE-legii-antilegionari-Eminescu-Ceausescu-si-Arsenie-Boca-ar-putea-fi-INTERZI-I-Vezi-de-ce-a-fost-SESIZAT-Avocatul-Poporului-/?forceDesktop=1

6 COMENTARII

  1. Infama și degradanta manipulație făcută de acest institut evreiesc trebuie bine pusă la punct ca nici un anti român să nu mai îndrăznească să ne insulte cu minciunile unor indivizi abjecți care nu au absolut nici un drept asupra noastră.Au țara lor să se ducă la ei să facă legi, nu la noi.Cel mai grav lucru nu este ce a făcut acest zis institut, cine dintre românii din parlament au acceptat să se degradeze în acest hal.Comunismul este o operație a marilor complotiști internaționali susținuți masiv cu bani din anumite bănci de aceia mai ceva timp durează până să auzim de procesul internațional al comunismului.Cine cunoaște temeinic istoria știe cine a pus la cale această imensă escrocherie numită comunism care din păcate mai cu tancul mai cu papagalul a prins la proști care din nefericire sunt foarte mulți.Să auzim numai de bine.

  2. IN EUROPA NINENI NU ARE CURAJ SA SE AGATZE DE CEI CU IDEII DE DREAPTA EXTREMA! CA STIU CA O IAU IN FREZA!

  3. Trei tampiti concep o lege si o turma de prosti cu ciobanul in frunte o aproba!!

    • Aia trei tampiti sunt doar marionetele unei intregi „armate de ocupatie” formata din miile de fii si nepoti ai stalinistilor veniti pe tancuri de la Moskova dupa 1944… Asistam la reinstaurarea la putere a ideologilor urmasi ai Anei Pauker din anii ’50. Cei ce se temeau de o posibila invazie ruseasca a lui Putin, au scapat din vedere ca n-au murit toti bolsevicii deja existenti in Romania de mai bine de jumatate de secol… Putin a cam ramas in urma cu planurile. Nepotii si fiii NKVD-istilor i-au luat-o inainte. Acum, Putin nu mai are nevoie de tancuri sa ocupe Romania. Poate veni direct cu mainile in buzunare – are la indemana „institutul” „ilie weasel” condus de stalinistul Florian care a preluat puterea cu ajutorul bolsevic-„liberalului” Iohannis…

  4. tradarea acestui neam atinge cote paroxistice,doar noi romanii putem fi batjocoriti atat de mult

Comentariile sunt închise.