radu-mazare-ludovic-regele-soarePrimăria municipiului Constanța pune la cale un eveniment care va include o defilare pe străzi a animalelor sălbatice de circ, acțiune menită să creeze un stres enorm acestor animale. Este vorba despre mult mediatizatul Carnaval de pe 30 august 2014, organizat de edilul Radu Mazăre din fondurile municipalităţii.

Fundația pentru protecția animalelor Vier Pfoten a trimis o scrisoare Primăriei Constanța prin care solicită eliminarea din programul Carnavalului a defilării cu animale sălbatice deținute de Circul Americano Vargas. Organizația atenționează că astfel de manifestări sunt inadecvate din punct de vedere etic și supun animalele sălbatice unui stres inutil.

Considerăm drept abuz folosirea animalelor salbatice în reprezentațiile de circ, cu-atât mai mult folosirea lor într-un eveniment organizat de o adminstrație publică şi finanțat din bani publici. Fundația Vier Pfoten denunță astfel de acțiuni și le face publice în campania Stop it! Fără animale sălbatice în circuri, susținută la nivel național si internațional prin zeci de mii de semnături. Vă solicităm pe această cale să reconsiderați evenimentul pe care-l pregătiți pentru 30 august și să eliminați din program defilarea cu animalele sălbatice”, se arată în scrisoarea trimisă de Vier Pfoten către Primăria municipiului Constanța.

Mobilitatea forțată, prezența umană, zgomotele și mișcările cuștii constituie surse mari de stres pentru animalele sălbatice. Expunerea animalelor sălbatice la condiții cu care acestea nu sunt obișnuite poate genera comportament agresiv care pune în pericol siguranța publicului. În cele mai multe cazuri, animalele sălbatice sunt sedate pentru a fi docile.

Prin campania Stop it! Fără animale sălbatice în circuri, Vier Pfoten expune efectele negative pe care captivitatea în cuști foarte mici, transportul pe distanțe lungi și lipsa unei îngrijiri adecvate afectează grav viaţa animalelor sălbatice. Organizația atrage atenția că, în România, modul în care sunt folosite animalele sălbatice în spectacole publice rămâne nereglementat.

”Astfel de evenimente nu au nici un potențial educativ și nici distractiv atâta vreme cât implică suferința animalelor. Spectacolul în sine reprezintă un factor de risc, atât pentru oameni cât și pentru animale. Îi solicităm primarului Radu Mazăre să-și reconsidere evenimentul și să redirecţioneze resursele primăriei în acțiuni care nu afectează animalele”, subliniază Veronica Tulpan, director de Programe Naționale Vier Pfoten.

Comentariile sunt închise.