legionari 1

Parlamentul României a adoptat, fără niciun vot împotrivă, un proiect de lege în care Mișcarea Legionară este considerată fascistă, interzicându-se totodată „promovarea în public a ideilor legionare”.

Mai mult se interzic „ideile, concepțiile și doctrinele legionare”, fără a se specifica însă, care sunt acestea. De asemenea, persoanele condamnate politic în timpul regimului comunist, își pierd orice șansă la reabilitare, deși istoricii și juriștii au arătat că majoritatea proceselor erau farse judiciare.
Legea a stârnit protestele unor istorici, dar și a unei părți a societății civile, aceștia acuzând arbitrariul legii, dar și faptul că se încalcă principiul libertății de exprimare.
În acest sens, jurnalistul Victor Roncea a scos la iveală un document al Academiei Române, mai precis al Institutului pentru Studiul Totalitarismului, care demontează complet „legea anti-legionară”.
În documentul semnat de directorul Institutului pentru Studiul Totalitarismului, Radu Ciuceanu, se afirmă că „întemeietorii Legiunii nu au elaborat o doctrină, un program în sensul deplin al termenului. În lucrarea sa, Pentru legionari (1936), Corneliu Zelea Codreanu arată că piatra unghiulară de la care pornește Legiunea este omul, nu programul politic”.
Caracteristicile legionarismului sunt, conform documentului: „educarea tineretului în spiritul naționalismului, al promovării vechilor tradiții ale poporului român, anti-bolșevismul, reformarea economică, socială și politică a societății românești, având o componentă religioasă puternică, aceasta din urmă conferind un caracter original Mișcării Legionare în contextul mișcărilor de extremă dreaptă europene ale vremii”.
În continuare, documentul afirmă: „Mișcarea Legionară nu poate fi inclusă automat, a priori, în curentul „fascist”, încă nedefinit complet și perceput astăzi ca „depersonalizat” la scară europeană pentru că se nesocotesc trăsăturile fundamental naționale”.
În ceea ce privește legăturile legionarismului cu fascismul italian și național-socialismul german, Academia Română face următoarele observații: „Aversiunea față de bolșevism și lupta împotriva acestuia apropie Mișcarea Legionară de specificul epocii, de fascismul italian și de național-socialismul german, dar fără a permite înglobarea sa într-una din aceste doctrine.Elementele de doctrină legionară apără și promovează tradiționalismul, specificul și realitățile românești, apărarea creștinismului ortodox, cerința instaurării unui stat autoritar, formarea unei elite disciplinate, naționaliste, care să educe masele în același spirit, revoluția spirituală, care să conducă la formarea „omului nou”, cetățean având calități superioare, devotament și spirit de jertfă pentru interesul național”.
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului susține că legionarii și-au demonstrat din plin calitatea de luptători anti-comuniști.
„Trebuie reținut faptul că adevărata măsură a luptei antibolșevice a fost dată de Mișcarea Legionară pe front, prin înrolarea deținuților politici în batalioanele disciplinare destinate primei linii, unde s-au evidențiat prin fapte de vitejie, apoi în lupta împotriva instaurării regimului comunist. Componenta majoră a mișcării naționale de rezistență anticomuniste din România a fost legionară, realitate ilustrată de procentul major al deținuților politici din perioada 1945-1964, apreciat la 75%”, se notează în document.
În final, se citează declarația publică a academician Dan Berindei, Președintele de Onoare al Secției de Științe Istorice și Arheologie a Academiei Române, în care se afirmă că „Mișcarea Legionară nu poate fi calificată drept ‘fascistă’ întrucât nu întrunește, prin elementele de doctrină pe care le-a adoptat și promovat, un caracter ideologic fascist”.

26 COMENTARII

 1. Cercetatorii stiintifici ai Academiei Romane au dreptate. Incultii, tradatorii si neavenitii sa lase tara si istoria in pace si sa nu mai faca voia strainilor. De asta e vinovat CRIN CACALAU ANTONESCU, GEORGE SCUTARU si MIHAI GHEZEA, trei tradatori nemernici care au introdus tacit acest proiect de lege la interesul strainatatii si in special al evreilor. RUSINE! sa va fie tradatorilor, incultilor, incompetentilor… si voi si cei care au votat sau aprobat aceasta lege….

  • Incepe cu Bombonel, el e capul legii, restu-s doar complici la manareala legii dupa cum le dictieaza stapanii lor, pe masura ce le vin idei noi!

 2. Academia Romana reprezinta un SRL pus pe castiguri ! Lumea moderna a renuntat la academii, sau au caracter de asociatii sindicale: NY Academy of Sciences. Care este valoarea educativa a AR, care are aceasta misiune in statut ? A luat pozitie in fata unui plagiator pus in fruntea tarii ? A luat atitudine in fata de lovitura de stat ? A manelizarii ? A noroirii unor oameni de valoare prin mijloace TV ? Ha ? A fraudarii alegerilor ? A coruptiei generalizate ? A spus cineva macar PISS ! Sau pish ? In concluzie, mai au vre-un drept moral ? Tacere, deoarece poate la mai face Ponta o marire de indemnizatie !

  • Si de ce ruseste, ai? Ce e cu circul acesta – cum cineva invoca bunul simt cand e vorba de acuzarea trecutului,– hop si rusii antifascisti care zbiara in afara contextului? A dat oare Academia aviz pozitiv fascistilor si nazistilor, a negat oare pierderele omenesti ale rusilor in razboi?

 3. crestinismul vine din iudaism,Hristos s-a nascut dintr-o iudeica, a crescut intr-o familie de iudei,primii crestini au fost iudei, apoi noi ,neamurile. am primit Evanghelia mintuirii, de la un rabin iudeu ,pe nume Saul,(alias ap.Pavel).Asa ca , noi romanii,ca si crestini ne inchinam lui Dumnezeu,in numele si gloria lui Hristos evreul! Dan P., mai multe de invatat despre credinta si traire alaturi de alte natii,mai ales de evrei, nu stiu cum de nu te-ai schimbat dupa atitia ani traiti in Canada !

  • ….tu mai de citit si mai ales de inteles multe!; daca te ajuta „gicafenta”…se vede dupa „numele” pe care ti l-ai „tras” ca esti un DOODLE cu care nu am discutii! Farewell DOODLE!

  • Ai uitat un mic amanunt „gica…..”: tot evreii l-au „urcat” pe Hristos pe cruce! 🙂

 4. „Parlamentul României a adoptat, fără niciun vot împotrivă, un proiect de lege în care Mișcarea Legionară este considerată fascistă, interzicându-se totodată „promovarea în public a ideilor legionare”.”

  Parlamentul Romaniei este PRO-SIONIST si a votat asa cum i-a cerut kabala mondiala careia ii este supus!
  Motivul esential este ca LEGIONARISMUL are ca piatra de temelie NATIONALISMUL ROMANESC, or noua ordine mondiala VREA sa elimine aceasta trasatura fundamentala romaneasca pentru a ne transforma in POPULATIE MC-DONALD!

  Parlamentarii au mai demonstrat inca o data – daca mai era nevoie – ca desi platiti de romani, face tocmai jocurile noului comunism albastru de la Bruxelles, inventat de urmasii celor care l-au implementat si pe cel rosu!
  Asta este adevarul, mai ales daca ne gindim ca legea a fost propusa de „istoricul” alcoolic Cacarau Antonescu.

  • Mai 2014 – „Liderul liberal a plecat, duminica, in SUA, pentru a participa la Congresul Mondial Evreiesc. “Am fost invitat de Congresul Mondial Evreiesc pentru a participa la o conferinta ce are drept subiect recrudescenta unor manifestari antisemite”, a declarat sambata presedintele PNL.”…Care? Unde?

   • Cind ajung toti santajabilii, agramatii, sub-mediocrii si calicii in Parlamentul Romaniei, desigur ca se cred mai tari si ca Tribunalul de la Nurenberg.

 5. Savant doctor SERBAN CONSTANTIN MILCOVEANU (2 iunie 1992) :

  ” Mişcarea Legionară a fost segmentul din epoca interbelică al vechiului şi nemuritorului naţionalism românesc început, pe planul acţiunii, cu Tudor Vladimirescu, iar pe planul gândirii avea să-şi continue dezvoltarea cu Nicolae Bălcescu şi generaţia sa.
  Mişcarea Legionară n-a fost cu nimic sponsorizată din ţară şi/sau din străinătate. Mişcarea Legionară este absolut autohtonă, determinată de cauze şi scopuri pur româneşti. Mişcarea Legionară a fost reacţia de apărare a poporului român împotriva invaziei iudaice.
  Legionarii au demonstrat că perspectiva iudaismului, în ţara noastră, este dezrădăcinarea Neamului Românesc din patria lui şi antisemitismul este strigătul deposedaţilor de bunurile strămoşeşti; bunuri smulse din mâinile românilor de către evrei. ”
  Acum constatăm că, din păcate, se adeveresc prezicerile Mişcării Legionare.

  • PERFECT ADEVARAT!
   Colonia Romania pentru a ajunge „Noul Israel” al „evreilor” ashkenazi care isi spun de aiurea si „semiti” si „alesii Domnului” trebuie sa treaca „PAS CU PAS” si prin aceasta faza! Cu VOTURILE parlamentarilor care cica ne reprezinta! La acest „deziderat” lucreaza si Mutul the First ca de aceia a promulgat legea! Sa NU mai credeti ca MUTUL ne mai reprezinta! S-A DESCRIS DEJA!

 6. Cand Academia Romana si istorici de valoare declara ca Miscarea Legionara nu poate fi calificata drept fascista ce sa credem?: 1. ca Parlamentul Romaniei este pentru comunism impotriva caruia a luptat Miscarea Legionara si 2. Ca parlamentul Romaniei este format din oameni analfabeti in istorie ,sau niste imbecili rau intentionati.Un Parlament al rusinii nationale.

  • Toate figurile politice de azi au avut, mai mult sau mai putin, legaturi cu securitatea sau PCR, ori sunt copii si nepoti ai celor din securitate si PCR. Asa ca si punctul 1 si punctul 2 sunt adevarate.

  • Aproape toata clasa politica de dupa ’90 e formata din comunisti sau copii ai acestora, educati in acelasi spirit! De aceea ne si merge atat de bine…

 7. Promovarea in public a ideilor comuniste se poate???? Cum dracu vine asta ? Comunismul a fost o binefacere pentru natia romana se pare, si uite ca noi nu ne-am dat seama….! RUSINE trogloditilor aia din parlament, rebuturi umane…

  • Cata dreptate ai! Doamne , ce e de facut sa scapam de nenorocitii astia,dusmanii natiunii? Sa nu aud ca imi spune cineva de vot,la cum arata acum legea electorala,ca innebunesc!

  • Ion Ilici Iliescu, criminalul bolsevic a peste o mie de oameni la revolutie si mineriade, dovedit cu documente, e liber si a reaparut recent pe scena politica (nu ca ar fi parasit-o vreodata, dar se daduse macar la fund). In ianauarie 1990 acelasi Ilici a inceput sa maraie din ce in ce mai tare impotriva „legionarilor”, culminand cu latraturi baloase de „noua rebeliune legionara”, „bande de legionari”, „banditi”, in timpul manifestatiilor din Piata Universitatii si apoi a mineriadelor. Legea „antilegionara” este un preambul la revenirea pe scena politica a „greilor” comunisti sinistri Ion Ilici Iliescu si Adrian Nastase… Din fericire pentru omenire, Brucan s-a dus unde ii este locul, altfel era si el in trio cu cei doi…

   • Sa ne aducem aminte ca tot ,,bande de legionari”, ,,fascisti”, ,,anarhisti” au fost numiti si cei din Piata Universitatii care protestau impotriva magariei nationale numite ,,Proiectul Rosia Montana” si tot asa au fost numiti chiar si taranii de la Pungesti! Iata ce lucru interesant! Deci daca sunt ,,legionari” ,ia sa dam cu ei de pamant si sa bagam jandarmii sa rupa niste oase,ca promoveaza idei fasciste! Cat pot fi de nenorociti!

    • Da, ne aducem aminte de Pungesti, de proiectul „cianura” din Apuseni si de injuraturile „autoritatilor”… Doar ca nu mai era balosul KGB-ist Ilici Iliescu, ci o gasca de derbedei politicieni care au luat spaga din aceste proiecte.

     Pai, tot ce tine de specificul romanesc a ajuns sa fie considerat „legionar” de unii politicieni. Intr-o zi o sa ne interzica, tot printr-o lege, sa mergem la biserica, sa vopsim oua de Pasti, sa sarbatorim Craciunul, sa tesem camasi cu motive romanesti, sa cantam folclor si sa dansam traditional, pe motiv ca ar fi o atitudine „legionara”… Bolnavii astia la mansarda sunt capabili…

 8. Pai, e simplu. Ingineria sociala are de lucru. Atata timp cat oamenii isi mentin vechile valori, nu pot fi manipulati intru adoptarea „noilor” idei ale „liderilor” actuali. Identitatea nationala si traditionalismul trebuie erodate pentru a permite intrarea in alt sistem totalitar, mai „cuprinzator”.

Comentariile sunt închise.