saftoiu_basescu_96182800_83088000_1Se anunță un scandal politic de proporții apocaliptice care s-ar putea lăsa, în primul rînd, cu un proces de zile mari, dar nu numai. Asta, după ce Traian Băsescu a formulat ieri o acuzație stupefiantă la adresa fostului consilier prezidențial Adriana Săftoiu, de o gravitate extremă, dar și cu implicații colaterale profunde.

Într-o emisiune a postului B1TV, fostul președinte Traian Băsescu a declarat că fostul său purtător de cuvînt, Adriana Săftoiu, a fost înlăturată din funcție pentru că își crease o clientelă în mediul politic și cel de afaceri căreia îi vindea, pe bani, informații de la Palatul Cotroceni.

Întrebat de Ion Cristoiu cum comentează acuzația adusă în 2006 de fostul ministru al Apărării, Teodor Atanasiu, potrivit căreia aceasta sifona către anumite trusturi de presă informații de la Președinție către presă, Băsescu a declarat: ”De asta a plecat Adriana Săftoiu de la Cotroceni. Nu sifona numai către trusturi de presă. Avea clientela ei, către care sifona, avea și în mediul de afaceri, și oameni corupți către care sifona lucruri din Cotroceni”. Băsescu a declarat că afirmațiile sale nu sunt simple acuzații, existînd probe clare în acest sens: ”Sunt stenograme. Cînd ne-am despărțit, ne-am despărțit pentru asta, pentru distribuția de informații pe cînd era consilier, nu pentru cartea Adrianei Săftoiu sau pentru ce își imagina ea la vremea aia. Probabil cîștiga un ban, nu știu de ce o făcea” a mai punctat fostul președinte. El a refuzat să dea mai multe detalii despre stenogramele respective, spunînd doar că ”nu are relevanță ce există, eu știu doar că nu vorbesc degeaba”.

Declarațiile lui Traian Băsescu, în premieră după 2006-07, reprezintă nu simple picanterii, ci o bombă politică de proporții, cu implicații severe asupra siguranței naționale, după cum vom arăta imediat, cu atît mai mult cu cît fostul președinte a făcut în emisiunea de aseară și alte afirmații stupefiante.

Să reamintim faptele: în iulie 2006, în două apariții în media, ministrul liberal al Apărării, Teodor Atanasiu, a acuzat-o pe Adriana Săftoiu, purtător de cuvînt și consilier prezidențial cu rang de ministru, că ar sifona informații de la Cotroceni către anumite trusturi de presă, lucru pe care liberalul a insinuat că le-ar fi aflat de la serviciul de informații al armatei, aflat în subordinea sa.

Imediat, Săftoiu a depus la Parchetul Militar o plîngere penală contra ministrului, susținînd că nu a amenințat siguranța națională a României, astfel că acesta nu era îndreptățit să dispună ori să accepte culegerea de informații despre activitatea sa.
În urma depunerii acestei plîngeri, președintele Traian Băsescu a dispus, prin decret, suspendarea din funcție a ministrului Apărării:

”In temeiul prevederilor art. 100 alin. 1, art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, republicata si art. 21 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, preşedintele României, Traian Basescu, a semnat, astazi, 12 septembrie a.c., decretul de suspendare a domnului Teodor Atanasiu din functia de ministru al Apararii.
Presedintele Traian Basescu considera necesara suspendarea domnului Teodor Atanasiu din functia de ministru pentru a indeparta orice suspiciune de influentare a anchetei avand in vedere declansarea procedurii de urmarire penala impotriva domnului Atanasiu.

Procedura de urmarire penala ar putea implica audierea unor persoane din cadrul Ministerului Apararii, aflate in subordinea ministrului, fapt ce ar putea conduce la o influentare a demersului procedural.
Departamentul de Comunicare Publică -12 Septembrie 2006” se arăta în comunicatul oficial.

În replică, Atanasiu a cerut Curții de Apel București să suspende decretul prezidențial, fiind refuzat, însă. La data de 6 octombrie 2006, Secția Parchetelor Militare a emis o rezoluție de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Teodor Atanasiu, dar președintele Băsescu a refuzat să-l repună în funcție. Pe 25 octombrie 2006, în a 44-a zi de la suspendarea sa din funcția de ministru al Apărării, Teodor Atanasiu a demisionat, declarând că “cel mai deștept cedează”.
„Prin gestul meu de demisiona, doresc să întrerup criza de la minister și, în același timp, să-i răpesc președintelui plăcerea de a mă demite. Nu vreau ca Traian Băsescu să își îndeplinească nici unul din primele trei obiective personale: alegeri anticipate, demiterea primului-ministru sau demiterea ministrului apărării.” a spus el.

După numai cîteva luni, a căzut bomba: Adriana Săftoiu, cel mai apropiat consilier al președintelui, a părăsit, la rîndul ei postul, fără o motivație prea clară.

Atanasiu nu a mai revenit, vreodată, în vreun post de ministru, pînă azi rămînînd cu povara comiterii unui abuz în funcție, fie și numai moral, a cărui victimă a fost Adriana Săftoiu.

În lumina dezvăluirilor de ieri ale președintelui Băsescu, dacă ele sunt corecte, situația se complică devastator, iar scandalul se relansează.
Afirmațiile sale confirmă nu doar că Adriana Săftoiu sifona informații, exact cum acuza Atanasiu, dar era mult mai grav de atît, ea vînzînd pe bani informații către corupți, adică oameni care afectează, prin definiție, siguranța națională.
În aces caz, plîngerea penală a Adrianei Săftoiu devine ceea ce se chema în Codul Penal, un denunț calomnios la adresa lui Atanasiu.
În realitate, Direcția de informații a armatei avea motive foarte obiective să o urmărească pe consiliera în exercițiu, exact invers decît scrisese ea în plîngerea penală.
În aceeași perioadă cînd Adriana Săftoiu își crease o veritabilă clientelă politico-afaceristică pentru informații secrete de la Cotroceni, soțul său deținea funcția de director al SIE.

Întrebare: oare informațiile vîndute ”probabil pe bani” de către Adriana Săftoiu unor grei ai afacerilor, politicii și chiar unor mari corupți erau simple bîrfe de culoar, ori secrete de serviciu, de stat, militare șamd, inclusiv provenind din CSAT, al cărui membru era soțul său?
Ceea ce înseamnă, efectiv, spionaj după toate regulile manualului, mai ales că e greu de crezut că acei corupți de care vorbește Băsescu ar fi fost interesați de cît whisky bea zilnic președintele; cel mai probabil vizau informații suficient de grele pentru a-l putea șantaja pe președinte în caz de ananghie.

Claudiu Săftoiu, director al SIE, știa la acea vreme despre rețeaua de spionaj pusă pe picioare de soția sa?
De asemenea, în lumina noilor dezvăluiri, a fost demisia lui Săftoiu de la SIE cu adevărat determinată de scandalul unor declarații, ori acestea au fost doar o acoperire controlată pentru decizia lui Băsescu de a se descotorosi, concomitent, de ambii soți Săftoiu, survenită în interval de zece zile, în martie 2007?
Cum a fost posibil ca un consilier prezidențial cu rang de ministru să-și creeze, meticulos, o întreagă rețea de clienți pentru vînzarea de informații, în condițiile în care președinția e supravegheată permanent de cel puțin trei servicii secrete, SRI, SPP și STS?

Dar, cu adevărat marea întrebare, este: cînd anume a aflat Traian Băsescu despre spionajul la nivel înalt practicat de Adriana Săftoiu? Înainte sau după episodul Atanasiu?
Dacă știa dinainte, rezultă că șeful statului l-a executat politic pe Atanasiu știind perfect nu doar că e nevinovat, ci chiar că acesta e un om de bună credință, care a acționat în interesul statului contra unui personaj de la vîrf cu activități dubioase.
Dacă a aflat abia după scandalul Atanasiu, președintele avea datoria să-i prezinte ulterior scuze liberalului, a cărui carieră fusese brutal întreruptă sub o acuzație mincinoasă.

Nu s-a întîmplat asta.

Încă și mai spectaculos, Traian Băsescu a făcut aseară o afirmație halucinantă, negînd categoric că l-ar fi revocat ori suspendat pe Teodor Atanasiu în 2006: ”Eu nu mi-am permis să-l revoc pe Atanasiu, el nu a rezistat presiunii și a demisionat”. Contrat de moderatorul emisiunii cu informația că, totuși, l-a suspendat din funcție, Băsescu a declarat răspicat: ”Nu e adevărat, niciodată nu l-am suspendat pe Atanasiu”.
Întrucît decretul de suspendare e publicat mai sus, se naște întrebarea de ce ține morțiș Băsescu să ia distanță de scandalul Atanasiu? Se teme cumva de eventuale repercusiuni chiar și după aproape zece ani?
În fine, să mai spunem că, în mod firesc, după emisiunea de aseară, Adriana Săftoiu ar trebui să depună imediat o plîngere contra lui Traian Băsescu, similară celei contra lui Atanasiu din 2006, mai ales că acuzațiile sunt, de această dată, de o gravitate incomparabil mai mare.

sursa: inpolitics.ro

9 COMENTARII

 1. Câți spioni bine implantați în sferele înalte ale conducerii țării lucrează nestingheriți și poate și nebănuiți contra noastră.Mai avem servicii de contraspionaj după dezastrul din ’89 ?sau după ce rușii le-au distrus am rămas în c…rul gol?

 2. Cu un asa sistem mizerabil si plin de tradatori trebuie sa te porti cu manusi. Asii din maneca nu se scot oricand si oricum. Marea zdreanta devenita scriitore la ordinul sistemului v-a ajunge dupa gratii. Dar tovarasul Saftoiu cand ? Am spus ca sistemul te creaza, te creste, te scoleste, si cand nu dai rezultatele dorite de sistem tot ei te inchid. Vom dezlega si aceasta enigma a puternicului sistem comunist si a celor care nu se vad. Eu va felicit pe toti care ati scris inaintea mea ( dodo, Florin Catargiu, George ). Cu multa stima…

 3. ….repede ,repede ,nu pierdeti ocazia ,sa fabricati dosare in laboratoarele voastre sa dati din nou la” gioale” lui Basescu ! …nu pierdeti ocaziaaaaaaa ! ,,,va vui presa televiziunile ,,,,un nou scandal bomba ,,,distrageti atentia de la lucruri mai grave !…dati in Basescu fiindca urca vertiginos in sondaje in dezvaluiiri si credibilitate care intradevar va duce la prabusirea unei clase politice gaunoase ,perfida ,mincinoasa si devalizatoare de bogatii ….fratilor ne-am cam saturat de voi …duceti-va pe apa sâmbetei ,fugiti cu avere cu tot dar lasati-ne in pace ,lasati tara sa respire javre ordinare ,hoti cu diplome false ,smenari si boschetari ce sunteti …nu meritati respectul nostru nici cat negru sub unghie ,cum zice o vorba populara !…iar saftoaica o “fufa “de cea mai joasa speta …acum o cred pe udrea …ce dreptate avea in privinta frustratei de saftoaica mare consiliera tradatoare !

 4. Ba Traiane, din ce motive ai tinut ascuns lucrul acesta ? Daca ai avut motive da-le pe goarna tata ca zice lumea ca esti partas. La gulgute esti as !

  • Mda… Ai mari dubii… Zau asa? Eu nu am nici un dubiu ca asta este adevarul. Sotii Saftoiu sunt niste dubiosi care au actionat in interes propriu, nicidecum in interes national. Amandoi au plecat de la Cotroceni cu cozile intre picioare. Sa ne mai intrebam de ce tov Elwis n-a rezistat ca sef SIE decat cateva luni de zile? Dumneata ai certitudini, ceea ce este grav. Saftoaica a tradat pe oriunde a fost. Nimeni nu are incredere in ea. Tu ai avea incredere in femeia asta? Eu, nu.

  • De cand dubiile au o valoare oarecare sau mai mare decat ceea ce se obseva cu ochiul liber .Astea sunt dubii provenite din vedere neclara si din lipsa de informatie si se numesc per total ,pareri personale cu nici o legatura cu subiectul….Si intr-un fel aveti o motivatie probabil (spre sigur) daca afirmati asa ceva cu pretentia de difuzare publica ,adica da nu le-a vandut “pur si simplu ” le-a vandut murdar si penal . Iar cei ce o aplauda sau isi exprima adeziunea la ceea ce a facut ea ,macar si prin incercarea fara nici un pic de sustinere documentata de a respinge sau a pune sub semnul indoielii aspectele aproape dovedite sau cel putin prezentate de ..un fost sef de stat ,mult mai credibil decat o jartea penala cu casa crescuta brusc pe Aleea teisani ,in coasta padurii Baneasa ,in cel mai scump teren care s-a tranzactionat in siistemul imobiliar din Romania .Teren impadurit in sectorul 1 al unei capitale europeana ,intravilan construibili .Basca costuri de edificare viloi…cat un liceu .Si va scriu din cunostiinte verificate personal , nu arata a vreun ..cotet! Din salariu ..sau din vănzari informaţii????? O sa se vada si astea ,toate la timpul lor . Si apropo locuim pe aceeasi strada (alee) .Numai daca va intrebati ce diferenta este intre ce afirmati dvs. sau supuneti “dubiilor” si ce scriu eu ca si respuns la gratutudinea cu care sunt tratate jegurile in ţara asta ….Dupa afectiuni personale si fara nici un temei …..Si care e o mizeria.. pana la urma ????????Dar daca le aveti ,(pe “dubii”)pastrati-le !Sau faceti-vă o poza cu ele ….

   • Va mai aduceti aminte ce zvonuri au iesit cand ” Saftoaica ” a fost demise de presedintele Basescu ?

Comments are closed.