faliment

Aceste companii au avut afaceri cumulate de 8,5 miliarde de lei, respectiv 10% din tot businessul în insolvenţă, şi 12.600 de salariaţi în anul de dinaintea intrării în incapacitate de plată, scrie Ziarul Financiar

Topul celor mai mari ze­ce companii intrate în insolvenţă în perioa­da 2011-2015 este con­dus de producătorul de ener­­gie Hidroelectrica, urmat de gru­pul industrial Roment şi de com­binatul chimic Oltchim.

Dintre cele zece companii afla­te în clasament, trei sunt deja în fali­ment, iar una este radiată, astfel că aproape 5.000 de locuri de muncă au dis­părut din economie. O singură com­panie, respectiv Hidroelectrica, a reuşit să iasă din incapacitate de plată, potrivit unui raport al com­paniei de consultanţă Coface.

1-top-insolvente

România a înregistrat un nu­măr de 105.545 companii care au in­trat în insolvenţă în perioada 2011-2015.

Datele Coface arată că cele mai mari afaceri intrate în insolvenţă în perioada 2011-2015 sunt de regulă businessuri mari, cu tradiţie pe piaţă. Astfel, 40% dintre cele 100 de businessuri au peste 15 ani de funcţionare, fiind businessuri mature. Cele mai multe au intrat în incapacitate de plată la propria cerere, iar cei mai expuşi şi cei mai mari perdanţi sunt furnizorii, având în vedere structura datoriilor.