saftoiuAbia lansată, cartea ”Cronică de Cotroceni” a Adrianei Săftoiu s-ar putea să fi bătut un record: cele mai multe cronici în media ori pe rețelele de socializare din partea unor personaje care, de fapt, nu au citit-o. Există, deja, un portret al lucrării care circulă, fără prea mare legătură cu realitatea, acela de carte ușurică, cu bîrfe de alcov. Cea mai vehiculată poveste e cea a Elenei Udrea cocoțată pe biroul președintelui. În fapt, cartea are doar cîteva picanterii, multă analiză psihologică – neașteptat de lucidă- și cîteva dezvăluiri de o gravitate maximă. În rîndurile care urmează, vom încerca să sintetizăm la maximum cîteva dintre adevăratele bombe ale Adrianei Săftoiu, în opinia noastră, unele despre care s-a mai auzit în anumite cercuri, altele în premieră absolută.

CINE A NĂȘIT ALIANȚA D.A.
Alianța PNL-PD a fost sugerată de consultantul israelian Tal Silberstein, într-u studiu realizat în 2002 din care rezultă că respectiva asociere e singura capabilă să învingă PSD.

BĂSESCU A LUPTAT ÎN CAMPANIA DIN 2004 CU SPAIMA DE PUȘCĂRIE
”Miza personală a lui Traian Băsescu a vizat și libertatea sa. Era aproape convins că Adrian Năstase nu se va da în lături să folosească orice mecanism pe care îl va avea la îndemînă pentru a-l trimite la închisoare. Avea nevoie de timp ca să-și rezolve problema dosarului Flota(…) Înțeleg că dosarul nu îi dă pace și că acolo ticăie un ceas amenințător (…)Cu Adrian Năstase președinte, Băsescu era convins de verdict: vinovat!”.

CE ERA DOCUMENTUL SECRET DAT DE BASESCU LUI NASTASE IN FINALA PREZIDENTIALA
”În campania din 2004, Traian Băsescu a primit un document din dosarul scriitorului Sorin Titel. Erau acolo referiri la orientarea sexuală a mai multor persomaje, printre numele pomenite fiind și cel al lui Adrian Năstase. Nu a folosit-o public. S-a limitat, totuși, să i-o înmîneze lui Adrian Năstase la prima confruntare organizată de TVR cu toți candidații”.

A DEMISIONAT PLEȘU DUPĂ CE BĂSESCU L-A ÎNJURAT DE MAMĂ?
Un zvon care a circulat la ceva vreme după neașteptat demisie a lui Andrei Pleșu de la Cotroceni e confirmat, fie și parțial, în carte: Pleșu a fost jignit sever de Băsescu. ”Ne întorceam la București după vizita în Germania(…)Aterizăm și Președintele se pregătește pentru declarația de presă. Andrei se apropie ca să îi ofere informația cerută. Traian Băsescu îl respinge brutal. Nu are nicio justificare rațională pentru comportament, decît o meschinărie stupidă. Plăcerea de a umili. În ziua următoare, Andrei își anunță demisia”.

RAPIREA DIN IRAK, O ACȚIUNE ARANJATĂ DE BĂSESCU ȘI SERVICII
Unul dintre cele mai interesante capitole e cel dedicat răpirii din Irak, din 2005, eveniment despre care Săftoiu sugerează, foarte discret, că ar fi fost aranjat pentru a satisface nevoie noului președinte de a-și construi o imagine de erou în ochii nației, o obsesie, de altfel, remarcată pe tot parcursul mandatelor.
”A fost un erou în mica celulă de criză, acolo s-au reaprins instinctele vitejești, cele pe care le invoca din ce în ce mai des, în recompunerea comandatului de navă care trece vasul prin flăcări și salvează oameni(…) Gustul pentru eroismul provocat a devenit, ulterior, o constantă(…) Eroii provocați, care își confecționează pericole(s.n.) zone de conflict care cer o intervenție salutară, sunt doar caractere agitate care cer lumina reflectoarelor. Impresia pe care mi-a făcut-o, în primăvara lui 2005, a fost că își propusese să fie erou. Primul cadru: ziariștii răpiți în Irak”.

BĂSESCU A VRUT, EL ÎNSUȘI, RETRAGEREA TRUPELOR ROMÂNEȘTI DIN IRAK
E binecunoscut scandalul provocat de decizia premierului Tăriceanu și a ministrului Apărării, Teodor Atanasiu, de a retrage, parțial ori total, trupele românești din Irak, soldat cu demiterea celui din urmă de către președinte. Surpriză, însă, Săftoiu dezvăluie că Băsescu însuși avea această intenție, dar s-a repliat rapid cînd a văzut feed-backul negativ al americanilor la propunerea premierului: ”Președintele a speculat greșeala lui Tăriceanu și Atanasiu care s-au hazardat cu acel anunț, în contextul în care președintele lua în calcul, într-adevăr, o posibilă reducere a efectivelor militare din Irak. Opțiunea pro-americană a lui Băsescu apărea și mai evidentă în contrapartidă cu declarația premierului liberal. De altfel, pe coridoarele guvernului și ale Cotrocenilor se auzea reproșul că Ungureanu (ministrul de Externe n.n.), constrîns de Băsescu, bloca organizarea unei vizite oficiale a premierului în SUA”.

VOSGANIAN, „EXECUTAT” PENTRU CĂ ERA OMUL LUI VÎNTU
Un alt mister dezlegat e celebrul incident de la momentul nominalizării lui Varujan Vosganian pentru postul de Comisar European, cînd, brusc, în presă a apărut informația, încă nedovedită, că acesta ar fi fost ofițer acoperit al fostei DIE, ceea ce a dus la retragerea lui din cursă. În fapt, ”au fost diverse motive, între care relația cu Vîntu”, scrie Săftoiu.

UDREA, MONITORIZATĂ DE SERVICIILE SECRETE
În perioada venirii la Cotroceni, Elena Udrea ar fi fost verificată la sînge și declarată curată de serviciile secrete. ”Cînd, în 2007, îi spuneam că se vorbește des și mult despre afaceri ilegale care aveau legătură cu anturajul doamnei Udrea, mi-a răspuns: ”A fost monitorizată șase luni de serviciile secrete și mi-au dat un dosar curat. Nu mă iau după presă și bîrfitorii tăi”.

PATRICIU SI TRAFICUL DE ARMAMENT
Un episod dramatic relatat în carte este despre o gafă a președintelui care putea declanșa un scandal de mari proporții, în timpul unei vizite oficiale în Qatar. În cadrul unei întîlniri neoficiale cu ziariștii români care îl însoțeau, Băsescu își dă drumul la gură pe teme fierbinți: ”Aud numele Dinu Patriciu. Întorc capul spre președinte și îi fac un semn discret, sugerîndu-i băgare de seamă la ce spune. Ca și cum nu ar înțelege, continuă să vorbească despre dosarul lui Patriciu, trafic de arme etc”.
Acel Dinu Patriciu care avea să cîștige un proces răsunător din cauză că fusese interceptat ilegal de SRI. Norocul lui Băsescu a fost că niciun ziarist din cei prezenți nu a relatat povestea respectivă.

DE CE A ZBURAT MONA MUSCĂ DIN POLITICĂ
Pentru că a avut nefericita inspirație ca, la finele anului 2005, la gala TV ”Zece pentru România”, cînd a cîștigat premiul pentru cel mai bun ministru și cel mai bun parlamentar, să declare, la microfon, că dacă ar fi fost bărbat, ”Traian Băsescu ar fi avut un adversar serios”, în condițiile în care sondajele îi dădeau aproape la paritate. Cîteva luni mai tîrziu, i-a fost scos din arhive dosarul de informatoare, iar restul se cunoaște.

BOMBA NUCLEARA: BASESCU, AVERTIZAT DE MOSCOVA IN PRIVINTA ELENEI UDREA?
Poate cel mai misterios paragraf din cartea Adrianei Săftoiu este o relatare directă a lui Mihai Răzvan Ungureanu, care sugera că Elena Udrea, în perioada cînd era șefa cancelariei prezidențiale, avusese ceva probleme pe relația cu Rusia, în urmă căreia i s-a interzis accesul la documente secrete și, finalmente, i s-a impus și demisia de la Președinție.
Pe fondul unui eveniment din octombrie 2005 pe care Săftoiu nu reușea să-l decripteze – de ce Băsescu i-a cerut ei să fie cea care îi solicită Elenei Udrea demisia de la Cotroceni – fosta consilieră relatează, în carte: ”Mi-e greu să descifrez misterul. De ce mi-a cerut (Băsescu n.n.) să-i comunic eu demisia? M.R.U. îmi povestește, printre vorbe amețitoare, că înainte cu ceva luni – o perioadă de vreo două săptămîni, constatasem noi, cei din palat, accesul doamnei în palat nu mai era atît de direct și prelungit în cabinetul președintelui – aflase ceva foarte tulbure. O chestie cu Moscova, cu o notificare din partea rusă, ceva ciudat…Nu știu căt de adevărată e povestea. Acum tind să cred că demisia ei era necesară ca să o îndepărteze de acele documente secrete, la care avea acces liber și necontrolat”.

Cu cîteva luni înaintea acestui incident, mai trebuie spus, Elena Udrea îl însoțise pe Traian Băsescu în celebra vizită în Rusia, unde întrevederea cu Putin fusese marcată de un incident neobișnuit, șeful statului făcînd jumătate de oră anticameră la cel rus.
Evenimentul de mai sus se împletește, în aceeași carte, cu alte suspiciuni, la fel de grave, la adresa Elenei Udrea.
”S-a vorbit des, cu voce tare sau șoptită, că Elena Udrea a fost infiltrată de nu știu care serviciu secret, cu scopul de a-l controla pe Băsescu. Sau cu alt scop, dar sigur infiltrată de serviciile secrete” mai scrie consilierul cu cea mai îndelungată carieră pe lîngă Traian Băsescu.

sursa: inpolitics.ro

10 COMENTARII

 1. saftoiu e o lasha cu majuscule, chiar daca e o persoana cu studii, stapaneste bine arta conversatiei cu argumente, desi repetarea acelui Dumnezeule, e obsesiva si ridicola.
  la nasul , a spus zilele astea, ca a preferat sa scrie decat sa se certe.
  adica e o lasha care nu si asuma responsabiltatea ci loveste pe la spate, dar asta e o meteahna specifica multor romani ipocriti.
  cand le dai le fata vitelul cand le ceri le moare vaca.
  saftoiu a comis o barfa execrabila.
  e ca si cum ma apuc si eu sa scriu o carte si dezvalui toate rufele la gramada din famila mea.
  cam asta e.0 femeie increzuta care si a ales vocatia de a manipula doritorii de can can uri.A fost in politica? RUSINE!
  De unde a luat salariu, public,sau privat? Ce a ramas dupa ea?Se merita?
  Se crede desteapta, dar e jalnica si comite zi de zi mizerie.
  trebuie sa stam sa i ascultam barfele pe care le soarbe cam toata media din pacate, in timp ce traim intr o dictatura a parlamentului corput si mafiot, si am mai zis
  suntem ponositi, salarii mici, murim in spitale, taxe si impozite fara numar de la ponta, etc.
  in schimb multi din media si de la putere sau opozite, servesc romanilor aceiasi ciorba statuta zi de zi, ca da maii bine decat sa alegi constructia si schimbarea de mentalitati .
  sincer, eu urasc oamenii si ii consider abjecti cand observ ca aleg o supravietuire bazata pe vorbe vorbe iar altii isi omoara osul zi de zi la munca.
  ba mai esti luat si la misto.
  aseara la b1tv la catalin striblea, fata asta machiata la kg, laura chiriac lua la misto pe gelu visan zicandu i ca asteapta sa scrie si el o carte.
  cand visan i a intors o adica sa scrie si ea la randu i o carte, aceasta s a ofensat sii si a dat ochii peste cap, ca ea nu are asa ceva in lan samd.
  e vesnica poveste si multi dintre ziaristii astia.
  ca la politicieni. Sa le canti in struna aceiasi partitura.
  daca schimbi se dezacordeaza si te ard cu o nuia sa te usture.
  pai naa, le pui pericol sursa de supravietuire, adica vorbaraia fara sens si utilitate.
  la placinte inainte la razboi inapoi.
  ce noroc domne cu basescu, daca nu exista, trebuia inventat!
  ce se face saftoiu in cazul asta? scria o carte despre imre sau ex saftoiu?
  hai sa fim seriosi!

 2. In concluzie: un amestec de adevar si minciuna in proportii pe care nici ea nu cred ca le mai poate defini si, mai presus de orice, o cantitate imensa de ura si invidie la adresa Elenei Udrea. Dupa cum s-a si aflat mai tarziu, a fost suficient de proasta sa se compromita cu un vanator de trofee … Sindromul nefu este kla fel de grav ca si sindromul preafu … Este mare rahatu-n care inotam!

 3. Din cartea asta nu lipsesc decat OZN-urile! – in rest avem de toate! Si Udrea a demisionat din alt motiv de la Cotroceni! Si ce mai este secret in „Grupul de la Trocadero”? – vezi episodul cu documentul dat lui Nastase! Mona Musca a plecat din politica datorita pericolului pe care-l reprezenta pentru marele gigolo Tariceanu!

 4. bah, Nasilor, eu nu mai inteleg nimic! cum dracu puteti sa mintiti in halul asta?

 5. Pai eu m-am gandit ca Elena Udrea a fost pionul lui Nastase Adrian bagat pe langa Basescu, dar e posibil ca cei doi sa fi deservit aceleasi ramuri ale unor servicii.

 6. Ce porcărie …udrea agent rus …Radu Moraru ,ți-am dat serialul Cupola de Mihai Munteanu …scrie clar acolo de ce a demisionat Udrea ….la dreaqu cu toate rapandulele politice nesatisfacute

 7. Daca nu a povestit despre Peter Imre nu cred nici o iota. Vrajeli de creier incalzit la supa politichiei romanesti. Daca a ajuns si la infiltrari pro ruse in persoana lui Udrea as spune ca doar tampitzii o cred. Nu gaseau rusii o tipa mai desteapta??? Ce vrajeli de doi bani, OZN-uri pentru minti fara neuroni.

 8. Neamuri proaste, vericule, si fara gusturi literare. Mai toti idiotii il cumpara pe Plesu, Liiceanu sau Cartarescu. Daca le ceri sa citeze si ei din marii nostri oameni politici, incep sa tuseasca si se uita la tine ca la un om bolnav.
  Noroc cu presa si cu cercul literar de la Poarta Alba 🙂

Comments are closed.