marian_munteanu-605x300Marian Munteanu a fost liderul Pietei Universitatii in perioada protestelor anticomuniste de la inceputul anului 1990. La venirea minerilor, in 14 iunie 1990, a fost batut cu salbaticie, fiind la un pas de moarte. Ulterior a disparut din viata publica, aparand in schimb informatii ca s-ar ocupa de comertul cu arme, scrie aktual24.ro

Informatii publicate de presa sustineau ca Marian Munteanu a devenit extrem de bogat, in urma comertului cu arme, fiind ajutat in acest sens de fostul sef al SRI, Virgil Magureanu. Adevarul este cu totul altul, iar unul dintre oamenii apropiati de Munteanu confirma.

„Au trecut anii. Se vorbea tot mai rar de Marian Munteanu. Iar el nu facea nimic ca sa-si valorifice, in folosul sau, imensul capital moral acumulat in 1990. A creat animatie in anul 2000 initiativa lui Mircea Druc de a-l propune drept candidat la presedintia Romaniei din partea PUNR. In scurta vreme s-a aflat insa ca Marian Munteanu a renuntat la candidatura. Apoi au inceput sa circule zvonuri defaimatoare la adresa lui. Cei care au tot incercat (si pana la urma, intr-o oarecare masura, au reusit) sa reconstituie caracatita comunista se simteau incomodati de acest personaj care oricand ar fi reusit sa ridice multimea impotriva lor. Dorind sa-i distruga autoritatea morala, au raspandit informatia falsa ca Marian Munteanu… face comert cu arme!

‘Este adevarat ca faceti comert cu arme?’ Aceasta a fost prima intrebare pe care i-am adresat-o lui Marian Munteanu, intalnindu-l cu prilejul aparitiei extraordinarei sale carti „Folclorul detentiei“, studiu etnologic plin de idei, bazat pe o vasta documentatie si scris intr-o limba romana de o desavarsita eleganta. Inainte de a-i auzi raspunsul, am izbucnit amandoi in ras”, a povestit scriitorul Alex Stefanescu in Adevarul.

De altfel, chiar si Marian Munteanu a dezmintit, in 2011, ca face afaceri cu arme, insa zvonurile au persistat.

„S-a spus ca ar fi facut afaceri cu armament si tehnica militara. Ca l-ar fi ajutat in acest sens Virgil Magureanu. Ce e si nu e adevarat? Il umfla rasul: ‘Goebbels este, in continuare, un reper pentru decidentii massmediei! Cu cat mai monstruoasa e minciuna, cu atat are mai mari sanse sa fie crezuta. Eu n-am facut niciodata comert! Nici cu ace de gamalie… Doar niste carti. E aberant!‘”, se arata intr-un articol din EVZ.

Tot Alex Stefanescu spune cu ce se ocupa fostul lider al studentilor din Piata Universitatii.

„Marian Munteanu duce o viata linistita, citeste si scrie, se ocupa de agricultura undeva, in afara Bucurestiului, se intoarce aproape zilnic in apartamentul lui de doua camere dintr-un bloc din capitala”, spunea scriitorul in Romania Literara.

 

3 COMENTARII

  1. ar cam fi cazul domnule munteanu marian,dei nu va cunosc in prealabil,sa facem ceva pentru tara sau va preocupa mai mult agricultura sa stiti ca este relaxanta daca pui suflet si pricepere??

  2. dle Marian Munteanu avem nevoie de dvs. acum ..trebuie sa punem iar mina pe tara ..ne-a fost jufuita si furata parcela cu parcele ,padure cu padure… trebuie sa ne ajurtati … ne-au vindut de tot si cu tot acest guvern de nemernici cu sef cu tot care are tupeul de ane ride in fata si nu il doare nicaieri de populatie.. un om ca dvs. ne trebuie ptr. a ne readuce aminte ca noi suntem cei puternici si nu ei… poate va razginditi si veniti alaturi de noi cei multi..ptr. a schimba inca odata ape acesti nemernici care nu mai au limita la nimic…

  3. Nu-l cunosc ,dar il consider un om curajos pe Marian Munteanu.Putini ar fi putut rezista la greutatile si umilintele la care a fost supus.Respect ,d-le Munteanu.

Comments are closed.