isisCum a ajuns Statul Islamic să controleze un teritoriu uriaş, cu o populaţie de circa 6 milioane de persoane? Ce implicare au avut SUA în acest proces? Cine sunt membrii celor peste o sută de facţiuni înarmate care activeză în acest moment în Siria, cine îi finanţează şi care sunt interesele din umbră ale „sponsorilor“? Sunt doar câteva dintre întrebările la care a răspuns islamologul clujean Marius Lazăr, cadru didactic la UBB.
Este adevărat că Statul Islamic are cea mai mare putere dintre mişcările extremiste din ultimii ani?
Are. Trebuie să vedem cum a apărut Statul Islamic. În 2003, când regimul Ba’ath-ist a căzut în Irak, a fost o disoluţie aproape totală a întregii autorităţi, de la nivel central până la nivelul autorităţilor locale, atât cele militare cât şi cele civile. Aflat la putere din 1968, regimul Ba’ath-ist devenise o dictatură absolută, centrată în jurul lui Saddam Hussein, cu servicii de informaţii atotputernice, care controlau societatea şi blocau orice posibilă contestare. Toată această structură a fost dizolvată de autorităţile americane care au preluat gestiunea Irakului după căderea lui Saddam, dar au făcut marea greşeală să dizolve inclusiv armata irakiană care fusese, încă de la formarea statului, în 1921, un instrument de coeziune naţională. Americanii nu au reuşit şi nu au avut instrumentele să instituie foarte eficient şi rapid noi structuri de putere. În consecinţă, statul a colapsat şi societatea irakiană s-a fracturat, în anii care au urmat, în diferite forme de solidaritate tribale, sectare, etnice, politice, etc.
Şi mai grav, între toate acestea s-au dezvoltat nenumărate rivalităţi, conflicte, lupte pentru putere, pentru resurse, pentru influenţă, aversiuni intre lideri, dar şi pentru că multe dintre ele erau construite în jurul unor ideologii şi identităţi reciproc contestatare. În acest context marcat de violenţe, de la cele ce ţin de crima organizată la cele îndreptate împotriva trupelor străime sau a noilor autorităţi irakiene, reconfirmarea autorităţii etatiste asupra populaţiei s-a făcut foarte dificil.

Citiți articolul integral pe adevarul.ro

2 COMENTARII

  1. AUTORU NUMESTE ,,GRESALA” CEIA CE AU FACUT AMERICANII IN IRAK .
    IN SCHIMB EU ZIC CA NU ESTE GRESALA, CI EXPORT AMERICAN DE ORGANIZARE A NOII SOCIETATI IRAKIENE .
    AMERICANII AU CREZUT CA CEIA CE ESTE LA EI, CA ORGANIZARE, VA PRINDE SI IN ORIENTUL MIJLOCIU ?
    IATA CA NU A PRINS GINDIREA SI IN LOC CA ARABOII SA SE ORGANIZEZE PE CRITERII ECONOMICE DE CONCURENTA LOIALA, S-AU ORGANIZAT IN TRIBURI RIVALE , LUND PE NESIMTITE NASTERE SI SOCIETATEA ISIS, SOCIETETE CE POTRIVIT CORANULUI EI TREBUE SA TAE CAPETELE LA CEI CE NU SINT DE CONFESIUNEA LOR.
    SINGURA SOLUTIE PENTRU ARABOI ESTE O SOCIETATE SOCIALISTA SOCIETATE CARE MAI APOI SA O TRANSFORME INTR-O SOCIETATE SOCIAL CAPITALISTA PRECUM TARILE NORDICE .

Comentariile sunt închise.