S-au desecretizat protocoalele, bun asa. La prima vedere e ok ca SRI sa fie cu ochii in paispe pe devalizarea tarii, dar…caci exista si un dar…cu acordul cui s-a infipt SRI-ul in DNA? De capul lui sau Protocoalele astea vin ca urmare a vreunei hotarari a unei institutii mai puternice? Ca de pilda CSAT-ul despre care nu de mult, domnul presedinte spunea ca in privinta acestora nici usturoi n-a mancat si nici gura nu-i miroase? Pai sa vedem!

Dincolo de blablauri, Iohannis a produs la Cotroceni, in rarele sale clipe de prezenta…”o Strategie Nationala de Aparare (http://www.presidency.ro/files/userfiles/Strategia-Nationala-de-Aparare-a-Tarii.pdf) si pentru ca romanii sa accepte mai apoi un nou set de legi prin care institutiile de forta ale tarii, inclusiv serviciile secrete sa devina mai puternice decat sunt, a fost lansat un Ghid (http://www.presidency.ro/files/userfiles/Ghid_SNApT_2015-2019_AP.pdf), aprobat de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, valabil pentru perioada 2015-2019″

Adica fix cat mandatul lui si al doamnei Kovesi. Ale naibii coincidente…

Acest GHID, „argumentează că e nevoie de o nouă legislație care să le ofere serviciilor secrete posibilitatea de a se ocupa în mod explicit de aceste domenii. Propaganda, în diferitele ei forme, este considerată o amenințare, iar Ghidul propune introducerea unor norme care să acopere această zonă. Corupția „la nivelul factorilor de decizie la nivel înalt” este considerată o amenințare la adresa securității naționale, iar acest lucru ar urma să fie consemnat în lege, alături de măsuri „mai eficiente” pentru confiscarea banilor și bunurilor provenite din activități de criminalitate organizată. În noul context internațional, documentul vorbește despre necesitatea unei legislații specifice ofițerilor de informații și contrainformații „ca urmare a complexității atribuțiilor exercitate de organele specializate în culegerea, stocarea, procesarea, analiza și diseminarea de informații privind securitatea națională a României”.

Asadar, de ce a mintit presedintele Iohannis despre aceasta hotarare CSAT?

De ce se incheie protocoale intre institutii de forta ale statului? Cu ce scop?

Si de ce sunt institutiile folosite in lupta politica? Pentru ca asta au devenit, instrumente de constrangere, de platit polite, de fabricat probe. E cam lung drumul de la buna intentie la ceea ce au ajuns astazi aceste Protocoale. Stim cu totii ca si iadul e pavat cu bune intentii.

Lumea libera s-a prins acum mult timp de un adevar simplu: un om nu poate minti la infinit iar un om politic nici atat. E greu sa inventezi mereu noi minciuni ca sa fii ales toata viatza, de aceea au inteles rapid un alt adevar simplu:  un om politic nu poate minti la infinit dar daca shimbi mereu oamenii politici, la fiecare ciclu electoral, atunci poti fi mintit la infinit.

Justitia din ultimii ani rezolva aceasta problema. Un tip intrat in atentia justitiei, trimis in judecata, condamnat…ofera prilejul lupilor tineri de a-i lua locul si a-l arunca peste bord. E o rocada fortata …in stil romanesc dar macar se face rocada. De aceea, multi dintre ticalosi au inteles ca arma asta a justitiei nu e chiar rea daca stii cum sa o folosesti. Poti lejer sa scapi de seful caruia ar fi trebuit sa ii mai cari oala de noapte inca 20 de ani ca sa te lase apoi sa -i iei locul. Sau de competitorii la postul de presedinte, asa cum s-a dovedit.

Iohannis, Kovesi si Maior sunt impreuna in aceasta afacere a Protocoalelor. Si impreuna cu ei toti cei care au aprobat in CSAT Strategia si Ghidul. Cineva trebuie sa isi asume raspunderea in aceasta spetza.

Adevarul iese mereu ca uleiul la suprafata, in acest caz, prin datele din articolul Sabinei Fati scris in 2015 si publicat pe site-ul Radio Europa Libera.

Si apropo…a sesizat careva ca prin aceste Protocoale a fost data la o parte justitia? Caci numai un judecator poate da mandat de ascultare, urmarire, etc.