imigranti

Familia mea a venit în Regat ca refugiată. Străbunicul meu lucra în administrația românească, la Cahul, în Basarabia, și deși era cam grec de origine, se simțea cât de poate de român. Când Armata Roșie a invadat Basarabia în urma pactului Molotov-Ribbentrop cei care lucrau direct pentru stat au avut la dispoziție 48 de ore ca să plece în țara-mamă. Au fost petrecuți de rude care nu aveau același noroc, cu urări de bine. Pe pod, străbunica mea s-a hotărât că nu poate să lase lăzile de zestre pentru fetele ei și hotelul familiei. S-a întors cu bărbatul ei, care nu a reușit să o oprească, și fiul ei de nouăsprezece ani. Cele două fete au trecut amândouă, fiind logodite cu militari români – băieții din Regat încartiruiți la Cahul, care după dansuri și vizite în uniforme de gală s-au trezit din garnizoana plicticoasă de provincie și curtea la fete în marea conflagrație cât ai clipi.

Străbunicul meu a fost împușcat de ruși pe loc. Pare-se că la un moment dat condusese și închisoarea, în care erau agenți comuniști închiși. Străbunica mea s-a întors din Siberia în 1965 la fetele ei din România, care nu au dus-o ușor, pentru că după Stalingrad soții lor au fost dați afară din armată când au venit comuniștii. Fratele de nouăsprezece ani a dispărut pentru totdeauna și nici mormântul nu i s-a mai găsit. Restul familiei, care nu a putut trece Prutul, au ajuns în Asia Centrală. Un supraviețuitor, văr al bunicii mele, ne-a scris după 1990, în rusește, a trebuit să găsim un traducător ca să citim scrisoarea lui. Hotelul a devenit școală și a fost demolat de abia după 1990.

Povestea familiei mele nu are nimic excepțional. S-au nimerit câțiva dintre ai mei în cele 14 milioane de victime pe care Hitler și Stalin le-au făcut împreună în Estul Europei. Adică de morți. Refugiații, deportații care au supraviețuit și strămutații nici nu se mai pun. Ei au supraviețuit să ne povestească nouă. Adesea, datorită unor localnici – în cazul nostru, în Oltenia și Neamț -, care i-au adăpostit până și-au găsit un rost.

Războiul civil din Siria a dezrădăcinat până acum 11 milioane de oameni. Din aceștia, numai Libanul, o țară săracă, multiconfesională și multietnică cu patru milioane de locuitori (un pic mai mult ca Republica Moldova) și care nu datorează nimic Siriei, dimpotrivă – Siria adeseori a stimulat conflictul intern din Liban – adăpostește azi 1,7 milioane de oameni. Cât Estonia.

Mai multe țări europene foste comuniste, printre care și a noastră, pretind că nu pot lua câteva mii de refugiați.

Unii lideri iresponsabili ai acestor țări, printre care și a noastră, denunță înțelegerile europene și caută scuze – că nu sunt în Schengen, sau că refugiații nu vor să vină la ei, ci la alții, ca să se derobeze de obligațiile lor umanitare. Se invocă mari temeri identitare, de îți vine să crezi că o să le fure cineva pe Sfânta Paraschiva sau tirajele neepuizate din Dan Puric. Că așa vezi că prostia și neînțelegerea nu vin de la Dumnezeu, ci de la oameni. Doi copii de culori diferite, ce să mai spun de religii, se joacă imediat unul cu altul fără teama că se contaminează.

Înțelegerile europene nu sunt ideale. Dar sunt necesare pentru statul de drept european. Ca să oprim mișcarea asta neregulată și să ne putem ocupa de cei care vin ne trebuie un sistem de care să ne ținem. Cine e alocat la o țară primește beneficii acolo și nu în altă parte – dacă nu statuăm asta clar nu mai putem controla mișcarea și Schengen-ul dispare. Nu generozitatea lipsește țărilor mai bogate, care iau deja sute de mii de azilanți și migranți. La Munchen autoritățile au cerut oamenilor să nu mai dea năvală cu ajutoarele. La Berlin sunt oferte mai mari decât cererea. Oamenii acolo sunt altfel, au învățat ceva din trecutul lor – numai în universitatea mea, la precedentul val de refugiați din Africa s-au adoptat trei copii. Au venit temporar și au rămas – fetița Helen de zece ani e între timp bilingvă, în engleză și germană. E cât se poate de la locul ei când se joacă pe culoarul nostru alergând pe sub fotografiile mari cu fotografii scoase din coperțile cărților mele – camioane cu aer sovietic prăfuite din Crimeea și proclamarea unirii Principatelor Române de Aman, pe care am pus-o pe coperta cărții mele cu Wim van Meurs Ottomans into Europeans, la rândul lor cu nimic deplasate în Friederich Strasse. Că lumea o fi mare, dar tot ce e în ea ne atinge, într-un fel sau altul, mai devreme sau mai târziu.

Generozitatea vine mai ușor când ești bogat, de acord. Dar având în vedere istoria familiilor noastre, în trecut și azi, e dezamăgitor cum ne purtăm pentru câteva mii de oameni. Când s-au deschis granițele Schengen am trimis peste frontiere două milioane de migranți economici, pe care nu-i aștepta deportarea dacă rămâneau acasă. În Florența, unde am locuit în 2002-2003, bisericile locale, în loc să se teamă de invazie, au programat ca să aibă loc și ortodocșii să se roage. Deja se organizaseră pentru albanezi cu câțiva ani înainte. Și azi, deși avem peste un milion de oameni în Italia și ziarul românesc acolo adesea sună caInfractorul sau Știrile de la ora cinci italienii nu ne consideră o specie inferioară, și se acomodează cum pot cu verii mai puțin civilizați.

Țara noastră pierde ocazia de a arăta că poate da înapoi ceva din ce primește. Consilieri slabi, lideri de opinie analfabeți civilizațional și conducători politici care nu există decât în ședințe foto ne fac să arătăm foarte rău zilele astea. Mă consolez cu Angela Merkel: dacă nu mă mutam în Germania nu știu dacă ajungeam să trăiesc sub guvernarea cuiva de care să nu-mi fie rușine, dimpotrivă. Gândiți-vă numai la satele sașilor care stau goale și în paragină în Transilvania și la marile pârloage care încă mai stau nelucrate în țara noastră, părăsită de atâția români, înainte să refuzați intrarea unor oameni care își riscă viața dacă rămân la ei acasă. Că restul l-au pierdut deja, demult.

 

Sursa: romaniacurata.ro

49 COMENTARII

 1. Ba sa-ti fie tie rusine, vaca nesimtita! Niciodata marii voievievozi ai neamului nu i-au primit pe musulmanii salbatici cu paiine si sare, si nici moschee nu le-au zidit! Daca ar fi facut dupa voia ta imbecila, astazi ai fi purtat valul islamic si ai fi fost una dintre sotiile ( a se citi sclavele) unui musulman care te-ar fi invatat cum stie el mai bine sa fii o buna musulmanca. Dar nu se stie; ai toate sansele ca in viitorul apropiat, dupa deciziile cretinei Merkel, sa cunosti in Gemania , pe propria-ti piele, „deliciile” unei societati musulmane in plin Occident. Succes, vaco!

 2. Americanii si Rusii s-au gandit ca vor trebui sa-si testeze arsenalul de arme iar aceste tari arabe vor deveni terenul lor de joaca. Dupa ce isi vor testa armele pe amaratii de arabi care inca nu stiu ce-i asteapta se vor apuca repede de exploatarea solului si subsolului Africii. Intre timp locuitorii acestor tari care au venit in Europa vor ramane aici pentru ca nimanui nu ii va surade ideea de a se duce inapoi intr-un loc unde saracia crima si mizeria sunt la ordinea zilei. Sigur ca trebuie sa ii primim doamna Pipidi insa acesti oameni trebuiesc triati informati, educati astfel incat Europa sa nu devina un alt ,,teren de joaca „de data aceasta al islamistilor. Despre asta vorbim. Restul sunt manipulari .

 3. PIPI DI CACA..
  FUNDATIA SOROS – GDS – asta spune tot despre PIPI DI caca

 4. Daca s-ar considera ca este vorba despre o criza umanitara la nivel international, nu ar fi normal ca si Rusia sa se ofere sa ajute asa-zisii refugiati? Este o tara imensa si nu ar fi o problema pentru ea un milion de imigranti. Dar nu o face. De ce, oare?

 5. Madam Pippidi confunda exodul din 1940 al romanilor basarabeni spre tara mama, cu actuala migratie araba de colonizare masiva a Europei crestine.

 6. Proasta esti tu… Daca, dupa ce primim refugiati, o parte
  din acestia se vor dovedi soldati ISIS, vei plati tu oalele sparte? NU. Vom
  plati tot noi, cei saraci si asupriti de voi.
  Apropos… Salariul ti-l platim noi, astia prosti, care platim impozite, taxe si alte biruri pentru ca voi sa huzuriti…
  Cred ca este timpul sa punem piciorul in prag si sa dam de pamant cu voi, astia care va bateti joc de popor.

  • Absolut corect. Ba ce aroganta, auzi ma e „migranta” si ea, ca doar vine din Moldova. E o victima….vaca naibii. Si cand incep korandertalii astia cu alahu akbarul si ne taie pe strazi, atunci ce ?

 7. Pipi, sau Pippidi, nu contează, am sa Îți zic ceva.
  De acord sa primim refugiații care vin în România. Nu sunt de acord sa primim cote impuse se refugiați care nu vor în România. Dacă ei nu vor aici și striga : Germania, Germania! , de ce în contrazici tu ??? Adica, nemții opresc ce vor ei, și gunoaiele le repartizează la fraieri?
  Hai, Du-te tare!

 8. …chiar ma ingrozesc la cate cuvinte de ” lauda si apreciri ” pentru aceasta doamna care nici nu va locui in Romania daca vom primi 100000 de refugiati printre care vre-o 2-3 cu bomba in buzunar !…..doamna nu aparati pe nemti ca traiti pe taramul lor si indreptati ucigasii spre noi …pastratii dumneavoastra acolo unde locuiti langa casa,nu mai purtati de grija noastra ca oricum nu va pasa !

 9. Madam PIPI-DI (na ca am uitat un P) Dumnezeu ti-a dat nisip in loc de creier….probabil l-ai acumulat in vizitele tale la arabi…romanii , dupa cum bine sti , sunt ospitalieri si prietenosi dar acum situatia este mult mai grava decat incerci tu sa dezvolti…sa vedem ce vei mai zice daca vei aduna ramasitele celor la care tii datorita acestor psihopati…mi-e sila doar cand ma gandesc ca existi…

 10. Tinand cont de faptu ca are cap doar ca sa n-o ploua-n gat este lesne de inteles reactia ei! Mai mult nu poate si nici nu trebuie sa-i cerem!

 11. Așadar nu-i acceptăm pe frații noștri rămași în afara granițelor din cauze istorice tragice, dar acceptăm să ne umplem de musulmani, unii dintre ei periculoși,

 12. Fai madame . Sa-i fie rusine neamului tau de imputiti , cancerul lumii . Ati provocat doua razboaie mondiale si acum il pregatiti pe al treilea . Ciné te-a bagat fa si pe tine un politica ? Fai Ana Pauker

 13. Refugiați. ……….. Jumătate îmi spune…… ba prostule, și tu ai fost odată imigrant……………..cealaltă jumătate îmi spune….. dar nu cauți moschee, nu cauți sa schimbi cultura, societatea, legea.
  Cineva spunea ” Când ești în Roma, trăiești precum romanii” .
  Controversată situație.
  Prefer capul pe umeri.

 14. Povesti de adormit copii, luati acasa vreo 30 de salbatici dinastia sa va violeze seara de seara apoi mai vorbim.

 15. DOAMNA BIPIDI SI DIN PARTEA TATALUI SI DIN PARTEA MAMEI AM AVUT PARTE DE STRABUNICI ARMENI FOSTI REFUGIATI IN ROMANIA ATUNCI CAND AU VENIT CU MIILE LA NOI ,,DA CE ROST ARE SA-MI SCRIU ODISEIA FAMILIEI AICI???DV DE FAPT VA DATI CU PAREREA CAM AIUREA,,,DE DATA ASTA E UN EXOD CAM PROVOCAT DE PUTIN SI ISLAMISTII PE CARE,,PUTIN,,, II FINANTEAZA SI LE TRIMITE ARMAMENT ,,NUMAI CA NOI NU AVEM OBLIGATII FATA DE ACESTIA SI PENTRU CA NU PUTEM DAR SI PENTRU CA SUNTEM SI NOI FFFF SARACI ,,PE NOI NU NE AJUTA NIMENI NU VOR SA NE PRIMEASCA IN SCHENGEN,,MA ROG CE RUSINE MARE VEDETI DV ???NOI SUNTEM UN POPOR SARAC DAR MANDRU AM PRIMIT REFUGIATI DE-A LUNGUL ISTORIEI DAR CRED CA ATUNCI FONDUL FUNCIAR NU ERA ASA OCUPAT CA AZI ,,NU GASESTI O BUCATA DE PAMANT AZI CARE SA NU AIBA PROPRIETAR,,,,CAT DESPRE HARNICIE ,,MAI AVEM MULT PANA SA IESIM DIN NOROIUL IN CARE NE-A BAGAT BASESCU SI AI LUI HOTI LA DRUMUL MARE ,,,CE TOT AVETI CU SF PARASCHIVA SAU DAN PURIC CA RAU V-A FACUT DE LE CHINUITI NUMELE ASA IN BATJOCURA???SE VEDE CA DE FAPT NU PREA RESPECTATI ROMANIA INDRAZNESC SA SPUN TARA UNDE V-ATI NASCUT SI UNDE ATI CRESCUT ,,RUSINE SA VA FIE,,,!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1UNDE CREDETI CA VOM PUTEA CAZA MIILE DE REFUGIATI LA IARNA DACA SPATII NU AVEM SI LE MAI TREBUIE SI BANI SI HAINE SI MANCARE SI APA SI ENERGIE ELECTRICA SI MULTE ALTE CHESTII SANATATE ,,EDUCATIE ,,,MULTE DE-ASTEA ,,,SPONSORIZATI DV,,,SAU VA E RUSINE???

 16. Asculta Madam PIPPIDI ! treaba cu **NU VA E ERUSINE**???.Foloseste-o acasa in familie ,nu te manifesta catre public . Mai ales ca spui ce ajutoare primeste Tara primeste si poporul ! Eu nu sunt de acord,deoarece pe mine Tara (dupa 1989 ) nu ma ajutat cu nimic decat cu TAXAE si IPOZITE cat duce TRENUL ! ca OM batran si pensionar care a-m lucrat la dezvoltarea acestei tari . Care la urma acesti mari NESIMTITI care au jefuit si distrus economia, NU mai sunt capabili sa-mi dea pensia de batranete asa cum se cuvine ! Nu am vrut mai mult ,decat am contribuit la fondul de Pensii (dupa STATUL de PLATA! nu dupa cartea de munca) una este lucratul in ACORD si alta este salar Fix . Dar IACA nu se poate . !!! ASA ca cotroleaza-ti APUCATURILE de MARE BUNAVOITOARE !!!Sper ca nu am jignit pe nimeni ,doar a-m spus adevarul .

  • Tovarasa PIPI-idi stie cine a stat si in spatele lui Lenin si Stalin foarte bine! Adica tot neamul ei de „evrei” piriti khazari! Si, ca sa nu o prinda de data aceasta pe picior gresit, o trage cu imigrantii! aratind ca NU INTELEGE ca in spatele acestora sta „Noul Guvern Mondial” unde majoritari din nou – BOLSEVICI – sunt tot ei! Adica cei de singe cu ea! Scroafa Iasului! cu fular la git, sa nu se vada ca are perimetrul de peste UN METRU!

 17. pipidi, poate rugaciune parintelui Calciu te aduce cu picioarele pe pamant… sau cei 30 de arginti inseamna mai mult … iti doresc „succesuri”Stăpâne Doamne, Dumnezeul nostru, Părinte, Fiule şi Duhule Sfinte venim la tine, Doamne, cu pocăinţă şi durere în inimi, să ne rugăm pentru poporul nostru românesc. Ascultă cererea noastră, intră Doamne, ca un împărat ceresc în ţara noastră şi în neamul nostru şi-l scapă Iisuse, de uneltirile vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi. Că prigoneşte vrăjmaşul sufletul neamului românesc şi viaţa lui o calcă în picioare. Făcutu-l-a să locuiască în întuneric ca morţii cei din veacuri, şi sufletul lui este mâhnit de moarte. Că l-au trădat cei puşi de Tine să-l conducă şi au uitat că Tu ai spus ca cel ce vrea să fie întâiul, să slujească tuturor. Şi ei au ştiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tău, l-au asuprit şi l-au jefuit, l-au vândut altor neamuri şi au călcat poruncile Tale, iar pământul acesta, pe care l-ai dat neamului românesc pe veci, l-au înstrăinat. Dar poporul acesta Te slăveşte, Doamne, nu numai cu buzele ci şi cu inima.

  Adu-Ţi aminte de el pentru cei ce Te cunosc pe Tine, pentru monahii şi monahiile care zilnic se roagă pentru el şi pentru rugăciunea noastră de astăzi, chiar dacă suntem nevrednici de mila Ta. Pentru că toţi ne-am abătut, toţi am făcut nelegiuire, şi ierarhii, şi preoţii şi credincioşii. Nu mai este nici unul care să facă dreptate, nu mai este nici unul! Ci încetează Doamne, bătaia Ta împotriva poporului românesc. Adu-Ţi aminte, Iisuse, de fraţii noştri care sunt în afara ţării, în exil sau vânduţi odată cu teritoriile cedate, şi-i miluieşte pe ei. Reunifică poporul Tău. Repune-l în cinstea pe care a avut-o la Tine mai înainte, iartă-i păcatele săvârşite, apostaziile, răutăţile, îndemnurile la desfrânare, la neiertare şi la răzvrătire împotriva Ta. Rugători aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfântă, Pururea Fecioara Maria, Puterile Cereşti, pe Sfinţii Tăi Apostoli, pe mucenicii neamului nostru şi pe toţi mucenicii, sfinţii şi cuvioşii care au slujit Ţie cu credinţă curată. Adu-Ţi aminte, Stăpâne, de toţi cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserică şi Neam; adu-Ţi aminte de sângele lor care s-a vărsat şi pune-l pe acesta în balanţa iertării noastre. Redă poporului nostru pământul care l-a păzit cu grijă şi credinţă prin veacuri, redă-i bisericile şi mânăstirile vândute, redă-i pacea văzduhului şi îmbelşugarea roadelor pământului, stăpânirea de sine, demnitatea lui creştină şi naţională de altădată, conducători buni şi cinstiţi, neasupritori, nemincinoşi şi nelacomi, redă-i arhierei vrednici de Tine, Iisuse Mare Arhiereu, preoţi dăruiţi Bisericii şi Neamului, credincioşi misiunii lor, adevăraţi secerători, aşa cum Îi vrei Tu, Milostive. Auzi-ne Doamne întru îndurarea Ta! Nu intra Stăpâne la judecată cu robii tăi, ci întoarce-Ţi iar privirea spre noi şi ne ridică din păcat cu dreapta Ta cea mântuitoare. Şi trecând prin patimile toate, curăţaţi prin suferinţă, să ajungem şi la Sfânta Ta înviere Iisuse slăvindu-Te pe Tine împreună cu Tatăl şi Duhul Sfânt, acum şi pururi şi în vecii vecilor. Amin!

 18. Romanilor care au ramas in Romania NU LE ESTE RUSINE. Isi apara jertfele facute de stramosi, EROI AI NEAMULUI, in speta FAMILIA BRANCOVEANU decapitata de cei pe care o … ca dvs, ii promovati. Va intrebam noi acum NU VA ESTE RUSINE ? Cu ce drept ne dati noua sfaturi ? Daca ati uitat proverbele romanesti va aduc aminte de unul S-A URCAT SCROAAFA IN COPAC, poate va spune ceva.

 19. Invazia refugiatilor este o strategie militara aplicata de gruparile teroriste refugiatii executa un ordin Trezitiva.

 20. Si daca vin refugiatii astia,trebuie sa o faca doar pentru a satisface melancoliile unei demoazele care se bate cu pumnul in piept ca ea este umanitara pentru ca a pocnit-o nostalgia inter sau postbelica?Vor munci ei campurile?Ei nu muncesc in tarile in care locuiesc de ani de zile.Sunt in Franta persoane care se plang ca,la cantinele din scoli si gradinite,pentru cinci copii musulmani,toti ceilalti sunt obligati sa manance ZILNIC CARNE DE OAIE,PENTRU A NU LEZA DREPTUL MUSULMANILOR DE A SE IMPUNE.SUNT IN FRANTA MUSULMANI CARE DESI TRAIESC AICI DE ANI BUNI NU AU INVATAT LIMBA FRANCEZA.STAU LA MESE LA BARURI DE LA DESCHIDERE PANA LA INCHIDERE.PUTE CAND TRECI PE LANGA EI.VOR INVATA ACESTI OAMENI LIMBA ROMANA?NU.VOR MUNCI EI?NU.NE VOR LASA IN PACA SA NE CONTINUAM VIATA IN SPIRITUL CREDINTEI CRESTINE SI A LIBERTATII FEMEII,A LIBERTATII DE A IMBRACA O FUSTA SCURTA EU CA FEMEIE SAU UN PANTALON SCURT?NU.DREPTURILE CRESTINILOR AU DISPARUT SI ACUM AVEM PE PLKAN INTERNATIONAL NUMAI DREPTURILE MUSULMANILOR.DREPTUL LA LIBERA EXPRIMARE SI PROPERIA PARERE DESPRE EI A DISPARUT.DREPTURILE OMULUI AU DISPARUT,AVAND ACUM NUMAI SI NUMAI DREPTURILE MUSULMANILOR.IAR EU INTREB INCA ODATA:UNDE SUNT REFUGIATII DE ALTE RELIGII DIN SIRIA SI CELELALTE TARI?DE CE NIMENI NU VORBESTE DESPRE EI,DESPRE DRAMELE LOR?EI NU AU DREPTUL DE A FI AUZITI?NU.PENTRU CA IN ACEST MOMENT SINGURII CARE CONTEAZA SUNT MUSULMANII SI DREPTURILE LOR.ORGANIZATIA PENTRU DREPTURILE OMULUI NU MAI EXISTA,S-A TRANSFORMAT IN ORGANIZATIA PENTRU DREPTURILE MUSULMANILOR.CINE II VREA SA II IA.LOCUL LOR NU ESTE IN ROMANIA!

 21. Nu imi vine sa cred ca un intelectual ca doamna Mungiu scrie aceeasi ineptie pe care am auzit-o si de alte persoane publice, anume comparatia intre romanii plecati din tara si valul de imigranti de acum.Fratilor, pe cine credeti ca aburiti cu astfel de prostii,ne credeti pe toti tampiti? Va spun eu, nu convingeti nici pe naiba!

  • Cine-a zis ca-i intelectual de rasa? Mai e o vorba, in popor:”prost cu diploma”!

 22. Draga gusata nu fii lenesa, citeste coranul sa intelegi credinta lor. O credinta in care Allah indeamna la ura impotriva crestinilor, evreilor, necredinciosilor (Seitani), la blesteme impotriva celor care nu sunt credinciosi musulmani. CE credinta este asta? Este aceeasi de pe timpurile invaziilor turco-tatare. Doar ca atunci erau sabii, acum sunt bombe. Daca ati fi citit Biblia ortodoxa ati fi inteles mesajul divin al Tatalui nostru ceresc si ati putea compara cu mesajul coranului. Iisus a inviat morti, Mohammed a ucis oameni in bataliile pentru impunerea religiei musulmane in Peninsula Arabica in secolul VII. Mai documentati-va si apoi comentati.

 23. Futu-ti dumnezeii mortilor ma-tii de imbecila!!! Cat de inconstienta sa fii sa regurgitezi aberatiile astea cand gunoaiele astea sunt trimise de catre ISIS aici ca sa darame Uniunea Europeana?? Cand or sa inceapa barbarii astia primitivi sa violeze, ucida si sa arunce in aer in stanga si in dreapta, oare ce scuze or sa caute toti cretinii cu ideologie liberala? Treziti-va dracului!

  • ai dreptate dar ….fara injuraturi se poate ?…si asa ii batuta de soarta !!!

 24. Sa compari refugiatii basarabeni cu refugiatii islamisti mi se pare o prostie crasa sau este o mare manipulare platita de cercuri interesate! Iar cazurile punctuale de exemple (fericite) de cazuri cu refugiati care s-au integrat in societatea occidentala sunt si raman niste exceptii!
  Te-ai vandut si vrei sa ne vinzi si pe noi doamna P?

  • aveti perfecta drepatate de atata carte bate campii ,bunicul meu a fost preot intr-o comuna de lamga Cernauti a apucat sa-si aduca cei 4 copii la parinti Suceava s-a intors diin nou sa ia si bunica a mai apucat sa oficieze inmormantarea unei tinere si credinciosii intr-o parte in genunchi rugandu-l sa nu plece si in partea cealalta bunica i genunchi rugandu-l sa se gandeasca la cei patru copiii care i astepatau in tara a fost de decizie cumplita care a lasat urmari de nesters in sufletul si credinta bunicului ,care l-a macinat pe interior pana a murit !a ales familia si copiii si probabil multi l-au condamnat ca si-a lasat credinciodii pe mana rusilor ,dar cati din noi nu am fi luat aceeasi decizie?si vine dna Pippidi si ne da lectii de civism,credinta si compara situatiile!!!!!!!!!!!!!!!

 25. SIGUUUR!!! AVETI DREPTATE!!! iN Germania,Spania,Italia Franta ,vor ramane creierele iar in celelalte tari se vor mari infractiunile,xenofobia,..etc.Cat despre banii promisi de CE ei se vor vedea in buzunarele politicienilor!Ceva asemanator spunea criminalul ala de iliescu dupa „90…O SA VINA INVESTITORI,INTREPRINDERILE NU VOR MAI FI ENERGOFAGE,SE VOR EFICIENTIZA…etc.Si s-au eficientizat prin inchidere.Ajutorul adevarat ar fi fost cel similar cu invadarea Irakului(bomba nucleara cu minciuni…etc) acu” daca nu mai este vorba de petrol sau alte zacaminte (ca in Afganistan),ONU nu mai da nici o rezolutie,iar combatantele de atunci (Anglia si sua ) nici nu se gandesc sa primeasca imigranti.DACA VREI DA UN EXEMPLU SI PRIMESTE PRIMA TU DATA IMIGRANTI IN CASA !!! NU TI-E RUSINE SA NE IMPINGI PE NOI FARA A DA UN EXEMPLU?!? POLITICIENI FANARIOTI CE SUNTETI!!!

 26. Doamna, errare humanum, dar dvs. dati dovada de totala lipsa de cunoastere a realitatii sau poate …serviti pe cineva!Altfel nu se explica confuzia ce o faceti !

 27. Chiar asa!
  Nu va este rusine Doamna Pippidi sa nu publicati comentariile in care vi se explica intr-o limba romaneacsa de bun simt de ce nu ne este rusine?
  Nu stiam ca CENZURATI parerile altora…..
  „Nu va este rusine?”
  Inca nu m-am dumirit cui ii este adresata aceasta intrebare…. noua sau tie?

 28. Nu rezonez cu opinia dumneavoastra si strabunicul meu a fost deportat si a trait in lagare ….dar asta nu ma face sa nu realizez ca in zilele noastre e cu totul alta problema.Dvs daca ati fi in locul lor(doar fizic) ati accepta ajutorul si mancarea unui musulman..? Sunt sigura ca da…dar ei de ce nu primesc nimik de la crucea rosie..??…de neavuti si saraci ce sunt….nu cred….

  • ce aveti cu musulmanii? daca nu respectati aceasta religie, nu o respectati nici pe a d-voastra!nu va grabiti cu judecati fara o baza adevarata si solida! nu stiti cand viata va va dovedi contrariul! tot ce se petrece sub ochii nostri nu e intamplator si ar trebui sa ne faca sa ne gandim mai bine la cauze!

   • Ori nu ati inteles nimic din ce a spus doamna mai sus,ori va prefaceti ca nu intelegeti.Daca aveti pretentia sa fie respectata religia musulmana,uitati-va si in ograda cealalta,pentru ca si viceversa e valabila.Ce se poate spune despre gestul unor musulmani care au refuzat ajutoarele de la Crucea Rosie doar din cauza crucii? Ei,ce ziceti? Este asta o dovada de respect fata de alta religie? Este asta o dovada de respect fata de locuitorii tarilor prin care trec? Vreo dovada de toleranta,intelegere, bun simt,civilizatie,educatie?

 29. Daca madam Pipi crede ca vor fi cazati in satele din Transilvania si o sa cultive pârloagele se insala enorm. La nivelui dânsei ma asteptam la un rationament ceva mai evoluat decât a unei moluste. Pai scumpa doamna. Nu ati aflat din vasta d-voastra cultura ca musulmanii când vad o cruce crestina li se urca adrenalina in tartacutza, i-si incing la brâu grenadele si le detoneaza pe unde nici nu-ti inchipui.
  Du-te la manastire Ofelia!

  • sunteti scolita de massmedia si e pacat! cartea sfanta a musulmanilor vorbeste inainte de orice(cronologic) de issus si maria! nu aveti de unde sa stiti acest lucru si nu astept sa imi multumiti ca va largesc universul cunoasterii! si mai e si altceva; ei nu vor in tara noastra caci nu noi i-am colonizat dupa 1918, ci tarile spre care se indreapta ei, atrasi ca de un magnet!

   • Va rog sa va amintiti ca azi este 11 Septembrie. Daca religia musulmana se bazeaza pe atentate, rapiri, decapitari si alte orori provocate pe barba profetului, la ce ne putem astepta in viitor. Trebuie sa ai ochelari opaci sa nu vezi viitorul sumbru al Europei. Si-o face cu buna stiinta.

   • Aici nu este vorba despre ,,cartea sfanta a musulmanilor”,domnule/doamna! Aici este vorba,in cele mai multe cazuri, despre creiere pervertite de o intelegere cu totul devianta a textelor religioase! Aici este vorba despre o lipsa totala de aderenta la valorile europene! Si mai este un lucru foarte important.Nu sunt o crestina practicanta,dar toti trebuie sa recunoastem un lucru:dupa sute de ani de razboaie tembele in numele religiei,crestinismul a reusit performanta de a deveni in sfarsit tolerant cu alte religii.Asta este marele merit al crestinismului,care lipseste cu desavarsire in cazul Islamului. Sesizezi problema sociala/culturala/religioasa si de toate felurile care apare in legatura cu acesti imigranti?

 30. Alooooo, doamna, astia nu-s refugiati. Intentionat dumneavoastra confundati marfa cu ambalajul…..

  • crede ca stie, dansa fiind tot o..refugiata prin occident. cam tot pe unde trag arapii…
   la lovirutie, sau ce’o fi fost ea, romanii si’au castigat dreptul sa gandeasca singuri, sa aiba opinii si, nu in ultimul rand, sa nu le mai fie rusine.
   cum se da la pesede, mandrii (! am zis la pesede ! ) ca suntem romani !

Comments are closed.