hans-klemm
sursa: comisarul.ro
Ambasadorul SUA, Hans Klemm, o laudă, într-un interviu acordat News.ro, pe procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru cum gestionează lupta anticorupţie, afirmând, în contextul scandalurilor recente legate de numele acesteia, că şi-a creat “duşmani” din oamenii “destul de puternici” pe care i-a trimis la închisoare, iar acest lucru se vede acum.

Klemm afirmă că una dintre dimensiunile în care România a contribuit activ la îmbunătăţirea parteneriatului strategic cu SUA este “întărirea instituţiilor democratice”, inclusiv a celor juridice, precum DNA, fapt care a transformat ţara noastră într-un “adevărat model regional” în lupta anticorupţie.

Ambasadorul a avut un mesaj de susţinere pentru Laura Codruţa Kovesi, considerând că rezultatele instituţiei pe care o conduce se datorează şi leadership-ului ei.

“Este rezultatul unor decizii şi investiţii făcute pe parcursul mai multor ani, dar cred că spune multe şi despre conducerea DNA. Procurorul şef Laura Codruţa Kovesi a făcut o treabă admirabilă. Acum câţiva ani, SUA i-a oferit un premiu, «Femei curajoase din România», pentru puterea convingerilor ei, pentru recordul de succese ca procuror şi pentru eforturile foarte curajoase de a lupta împotriva corupţiei”, a spus Hans Klemm.

Întrebat cum vede acuzaţiile de plagiat şi de muşamalizare a deciziilor privind teza sa de doctorat, ambasadorul a afirmat că există instituţii care pot verifica aceste lucruri, însă trebuie luat în considerare şi faptul că şefa DNA a trimis la închisoare “oameni destul de puternici”.

“Ca procuror şef al DNA, a condamnat la închisoare nişte oameni destul de puternici. Nu e surprinzător că are duşmani ca urmare a acestui lucru şi cred că vedeţi acest lucru în momentul de faţă. Dacă există vreo pată pe activitatea ei, există autorităţi care vor putea investiga şi evalua, dar eu o aplaud puternic pentru recordul de succes în a conduce lupta anticorupţie a României”, a susţinut, pentru News.ro, Hans Klemm.

Diplomatul a comentat şi acuzaţiile aduse de politicieni din România faţă de deciziile numeroase de reţinere dispuse de procurori. Întrebat dacă există adevăr în criticile privind aşa-numitul “spectacol al cătuşelor” invocat de lideri politici, ambasadorul a spus că este la latitudinea cetăţenilor să spună cum ar trebui să se comporte procurorii şi judecătorii.

Ambasadorul SUA: Susţin pe deplin mesajul lui Iohannis împotriva unui premier condamnat pentru corupţie

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, afirmă, într-un interviu acordat News.ro, că susţine “pe deplin” mesajul transmis recent de preşedintele Klaus Iohannis, potrivit căruia nu va nominaliza în funcţia de premier o persoană condamnată pentru corupţie, şi îl felicită pe şeful statului pentru sprijinul său în lupta anticorupţie.

“Îl felicit pe preşedintele Iohannis pentru sprijinul foarte puternic şi constant pentru lupta anticorupţie a României. Îl felicit şi pentru încurajarea alegătorilor şi a partidelor de a aduce la putere un Guvern integru şi competent, fără probleme de corupţie”, a spus ambasadorul.

Întrebat ce părere are despre mesajul lui Iohannis privind numirea unui premier care nu are probleme în justiţie şi care nu este condamnat pentru corupţie, Klemm a răspuns: “O voi spune simplu şi direct: susţin pe deplin mesajul”.