anafDupă toată campania din ultima vreme a ANAF-ului, povestea de mai jos ar fi trebuit marcată cu semnul ”NOU”. Pe scurt sună așa:
Din luna decembrie ANAF a reinterpretat legislația care prevede cum sunt plătiți românii care muncesc la firme românești din afara țării. Adică cei detașați la lucrări din construcții, cei care muncesc în transportul internațional sau piloții de la TAROM. În general, toată lumea care muncește afară pentru o firmă din România.

Până acum, majoritatea celor care se aflau în situația asta era plătită cu un salariu în România, în general minimul pe economie și cu diurna țării respective. De exemplu, în construcții, muncitorii aflați în Germania, primeau 14,5 euro pe oră că așa este trecut în legea lor, ca să nu faci concurență neloială. Lângă banii ăștia, companiile mai puneau câteva taxe locale, iar muncitorilor li se lua un impozit, dar banii erau restituiți la finalul fiecărui an calendaristic. De 20 de ani, acesta a fost sistemul și nimeni nu a fost deranjat.

Din ianuarie, însă, ANAF-ul consideră toate aceste diurne drept venituri salariale. Ceea ce, după mine, este perfect adevărat. Numai că nu aplică pentru viitor noua interpretare, care nu rezultă din nicio nouă prevedere, ci direct pentru trecut. Așa că s-a pornit un val masiv de controale pe firmele de construcții care trebuie să dea bani înapoi din trecut. Bani pe care nu i-au încasat niciodată. Aproximativ 40 la sută din suma primită. În cazul firmei care mi-a semnalat speța, ar fi de restituit 4 milioane de euro, bani pe care oamenii de acolo pur și simplu nu-i au. Drept urmare, singura soluție la îndemână este intrarea în insolvență. Dacă într-adevăr ar plăti, în subsidiar, mișcarea s-ar întoarce chiar împotriva muncitorilor care ar trebui să returneze parte din banii primiți.

ANAF-ul a încercat la finalul anului trecut o mișcare similară cu șoferii de TIR-uri, doar că noi eram prea ocupați să vedem asta, pentru că tocmai se schimba puterea. Scandalul în culise a fost atât de mare încât ministrul Vâlcov a oprit toată mișcarea. Mai ales că, dacă o aplica, trebuia să ardă rău TAROM-ul și ar fi fost imposibil. Toți piloții sunt plătiți așa.

E doar încă o dovadă că nu te afli în fața unui stat sănătos la cap. Nimeni nu s-ar opune dacă reglementarea ar fi aplicată de anul viitor sau de mâine, dacă vreți. Dar să te duci să iei bani din trecut de la oameni, pe un vid legislativ, este chiar un șmen.

 

sursa: striblea.ro

19 COMENTARII

  1. avem 3.5 milioane de oameni care lucreaza in firme particulare, si intretin tot restul, inclusiv capusele de pe firmele de stat, si cretinii astia fac totul sa reduca si acest numar infim…anul trecut au fost 4 milioane. An de an spun specialistii, fmi, si cine se pricepe cat de cat ca numarul firmelor trebuiesc marite, fie cei romanesti fie investitori de afar, si astia isi permit sa omoare noi si noi firme…

  2. E adevarat ca se cam avanta spre firmele private. pe de alta parte, in cativa ani vor termina de privatizat tot ce se poate privatiza. Adevarata problema e ca se iau numai de pestisori de balta cand sunt atatea balene de tras la mal. E cum zice liviu: adevaratii responsabili (de regula papusi controlate cu sfoara aruncate la catei dupa ce nu mai sunt folositoare) pastreaza banii si fac arest la domiciliu cateva zile/saptamani? PAI ASTA NU E DREPTATE!

  3. Se poate ca cei afectati de aceste”viziuni” ale ANAF-ului sa se constituie intr-o asociatie si sa-si ia un avocat bun si sa dea ANAF-UL in judecata si chiar Ministerul Finantelor! Dar de, ca de obicei, romanii prefera sa injure decat sa se apuce de oaresce masuri concrete!

  4. Atunci când am vrut a înfiinţa o organizaţie care să
    militeze împotriva abuzului fiscal asupra cetăţeanului român, voi, mari
    ştiutori de economie, voi, experţi contabili şi fiscali şi unii dintre românii
    atotştiutori, mi-aţi spus, că visez poezie pe câmpul economiei muncitoare. Na,
    acuma să vă văd. Plătiţi retroactiv, ceea
    ce nu înseamnă decât o recidivă, căci se plăteşte retroactiv în România
    începând cu anul 2010 de când li s-au impus oamenilor plăţi retroactive pe
    CASS.

  5. De ce ANAF se ocupă numai de lucruri mărunte ? 4 mil. de euro de la câteva mii de firme când mai mult de atât ar lua de la un singur mogul ???

  6. Istoria se repeta…. la fel ca la impozitul forfetar care trebuia platit anticipat si raportat la veniturile din trecut… asta indiferent daca firma urma sa aiba activitate sau nu…

  7. Birul si taxele trebuie oprite.Fereasca dumnezeu de o revolta.Cine a furat miliarde sta in functii inalte sau face arest la domiciliu care inseamna ca sta acasa la el.Si ei se gindesc sa ia din banii amaritului care maninca linga roata si nu isi vede familia cu lunile.Este usor sa acoperi incompetenta prin taxe.Toti politici sint la fel.

    • Cine sa se revolte???!!!!!!! Romanul nu e capabil de ceva concret! Doar injura si ragaie bere si, eventual, asculta niste manele „sa-i treaca arsura la inima”! Daca ar face ca ungurii, sau ca italienii sau spaniolii…. dar nu, nu suntem in stare, de asta politicienii isi rad de noi si-si bat joc de noi, pentru ca „mamaliga nu explodeaza”!
      E clar acum?

  8. Catalin Striblea, foarte, foarte neutru acest articol – desi mie mi s-ar parea logic sa accentuezi nitel nota de revolta , ca nu-i asa, jurnalistul (de calitate) trebuie sa fie …”purtatorul de vorbe” si …stindard al celor care il …citesc. Eu …te-am citit de mult !

  9. Gandirea comunistului Poanta: mai merge ceva bine la privati? mai au oamenii de lucru? Sa le dam in cap si sa-i inchidem! Sa-i alungam!

  10. Punctul de plecare al oricărei reușite este dorința. Asta scrie
    celebrul Napoleon Hill în cartea ”De la idee la bani”. Căutăm urgent
    colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect
    unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii,
    trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]

  11. dreturile cetatenilor Romani sunt egale cu drepturile sclavilor de pe plantatii ,acum vreti sa vedeti drepturile statului Roman?imi pare rau nu am spatiu necesar sa pot scrie

  12. Asa e si la asigurari medicale. Noi am venit dupa ani traiti in strainatate si a trebuit sa platim retroactiv ani de zile.

    • Este o hotie ordinara pentru ca statutul de asigurat inseamna ca ai platit minim 6 luni contributia lunara plus ca nu ati beneficiat de servicii medicale compensate in perioada locuita in strainatate. Pana si asta e prost, in tara in care locuiesc nu conteaza daca ai platit vreodata sau nu, toti au dreptul la ingrijire medicala, inclusiv imigrantii noi veniti. Da, platesc 2 la suta din venit nu 6 sau 9 la suta pentru bataie de joc.

  13. Stribelea, esti cam ignorant sa-ti dai cu parerea ca e normal sa le impoziteze diurna, nu se impoziteaza nicaieri in lume fiindca reprezinta cost of living sau living away from allowance, tax free! sunt bani ca sa-si spele rufele, sa-si cumpere mancare, o oala, sa se deplaseze, sa aiba un comfort minim ca acasa. Iar ANAF-ul a mai gasit o modalitate de jecmanire. Mai intereseaza-te inainte sa deschizi gura, nici nu stiu de ce citesc presa asta de doi lei…

    • este aceeiasi situatie cu deplasarile din intern,se deconteaza transportul plus o diurna zilnica daca depasesti 12 ore de deplasare si din cite stiu asra nu este impozitata.

Comentariile sunt închise.