muncitori lopataUn proiect de lege al Ministerului Justiţiei introduce un nou instrument de lucru pentru Agenţia Naţională de Integritate (ANI), prin care să poată preveni conflictele de interese din cadrul procedurilor de atribuire a contractelor pe bani publici. „Avertismentul de integritate” presupune ca instituţiile publice care pun banii la bătaie, în proceduri de achiziţie publică, să completeze formulare de integritate pentru toate firmele ofertante, pentru membrii comisiei de evaluare, pentru experţi şi consultanţi la documentaţia tehnică, precum şi pentru factorii de decizie din instituţie. Aceste formulare, care conţin date de identificare ale persoanelor şi firmelor, ar trebui completate înainte de atribuirea contractelor, ANI urmând să stabilească dacă există conflicte de interese.

Proiectul de lege pus în dezbatere de Ministerul Justiţiei stabileşte ca în cadrul ANI să se înfiinţeze„Sistemul Prevenţie”, un sistem informatic integrat, care să strângă la un loc date de identificare a persoanelor de la Ministerul Afacerilor Interne, date despre firme de la Registrul Comerţului sau date despre achiziţiile publice din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), cu scopul de a detecta eventualele conflicte de interese din cadrul procedurilor de achiziţie publică, înainte ca acestea să se finalizeze prin atribuirea contractelor.

Sistemul informatic pe care trebuie să îl achiziţioneze ANI este deja prevăzut în buget şi ar urma să coste 23 de milioane de lei (5,1 milioane de euro).

Conform acestei legi, instituţiile publice care desfăşoară proceduri de achiziţie publică ar urma să fie obligate să completeze formulare de integritate, după ce publică în SEAP anunţul sau invitaţia de participare pentru o procedură de achiziţie publică.

Formularele de integritate conţin date de identificare (nume, CNP sau CUI în cazul firmelor, adrese, funcţii deţinute, obligaţia de a depune declaraţii de avere şi interese) pentru următorii actori implicaţi într-o procedură de achiziţie publică: factorii decizionali din instituţia publică, consultanţii şi experţii care iau parte la elaborarea documentaţiei tehnice pentru achiziţia publică, membrii comisiei de evaluare şi firmele ofertante care participă la licitaţie.

Completarea formularelor de integritate pentru persoanele implicate într-o achiziţie publică se facela 24 de ore de la publicarea anunţului în SEAP, în cazul persoanelor din partea instituţiei publice.În cazul firmelor participante, ar urma să se facă în 48 de ore de la deschiderea ofertelordepuse în cadrul procedurii de achiziţie publică.

Sistemul Prevenţie ar urma să analizeze toate aceste date în mod automat şi să emită un „avertisment de integritate”, în cazul în care constată că există potenţialul pentru un conflict de interese, iar inspectorii ANI trebuie să analizeze şi să valideze acest raport al sistemului informatic. Avertismentul ar trebui trimis de ANI către instituţia publică în cauză, în maximum 3 zile de la primirea datelor despre firmele implicate în achiziţia publică respectivă.

Când este emis un avertisment de integritate de către ANI, acesta ar trebui trimis şefului instituţiei respective sau, în cazul în care sunt implicate fonduri europene şi autorităţi nepublice, către Ministerul Fondurilor Europene care să-l trimită mai departe şefilor autorităţilor de management responsabile pentru fondurile europene în cauză.

Şeful instituţiei care primeşte avertismentul de integritate trebuie să elimine starea de conflict de interese sesizată, respectiv să elimine persoana care generează acest conflict din procedura de achiziţie publică.

În cazul în care persoana care generează conflictul de interese şi este vizată de avertismentul de integritate este chiar şeful instituţiei publice, firma ofertantă cu care şeful respectiv intră în conflict de interese trebuie eliminată de la licitaţie, mai arată proiectul de lege.

Datele personale reţinute în Sistemul Prevenţie de către ANI vor fi stocate timp de 3 ani în cazul achiziţiilor publice din fonduri naţionale şi timp de 5 ani în cazul celor din fonduri europene. Dacă nu se emite un avertisment de integritate, datele personale respective vor fi şterse din sistem după 30 de zile.

 

sursa: gandul.info

Comentariile sunt închise.