Agentia Nationala de Integritate a emis, miercuri, un comunicat de presa prin care precizeaza ca fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu nu poate candida pentru Parlamentul European. Potrivit ANI, sanctiunea primita de Diaconu in temeiul Legii nr. 176/2010 il impiedica pe acesta sa ocupe orice functie sau demnitate publica pana in anul 2015.
„Lui Mircea Diaconu i se aplica sanctiunea prevazuta de dispozitiile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010, in sensul decaderii din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani, respectiv cea de membru al Parlamentului European, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, si anume pana la data de 19.06.2015: ‘daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului […] persoana eliberata sau destituita din functie […] sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica […], pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului”, se precizeaza in comunicatul ANI.
Mircea Diaconu se afla pe lista de candidati pentru alegerile europarlamentare din mai 2014, anuntata marti de Crin Antonescu, presedintele Partidului National Liberal.
In comunicatul ANI se aminteste faptul ca, in data de 19 iunie 2012, Inalta Curte de Castie si Justitie a decis prin sentinta definitiva si irevocabila mentinerea cu temei legal a raportului ANI in care starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu era constatata.
„Raportat la acest fapt, Curtea Constitutionala a opinat, prin decizia nr. 972/2012, faptul ca ‘votul negativ cu privire la starea de incompatibilitate constatata irevocabil printr-o hotarare judecatoreasca, Senatul a actionat ultra vires, arogandu-si competente care apartin puterii judecatoresti’ si a constatat ‘existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca si autoritatea legiuitoare, reprezentata de Senatul Romaniei, de natura a impiedica puterea judecatoreasca sa isi indeplineasca atributiile constitutionale si legale cu care a fost investita”, se mai arata in comunicat.