Intr-un articol publicat de Romania Liebra, ziaristii Andreea Nicolae si Romulus Georgescu fac o analiza a semnificatiei votului de ieri din Parlament, vot prin care s-a respins cererea procurorilor de a incepe urmarirea penala impotriva fostului ministru din Guvernul Ponta 1, Daniel Chitoiu.

Parlament

 

 

 

 

 

 

 

Fostul ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu (PNL), acuzat de abuz în serviciu, nu poate fi urmărit penal, după ce Camera Deputaţilor a respins, ieri, o cerere în acest sens a procurorului general. Împotriva solicitării de începere a urmării penale au votat 248 de deputaţi, din partea USD şi UDMR, iar în favoarea cererii s-au înregistrat 108 voturi, din partea PNL şi PDL.

Înaintea lui Daniel Chiţoiu, şi alţi aleşi au beneficiat de apărare din partea colegilor. Parlamentarii se ajută reciproc în faţa justiţiei, pentru că nu sunt deloc puţini cei care trebuie să răspundă pentru fapte de corupţie, incompatibilităţi şi conflicte de interese. Printre cei care şi-au păstrat imunitatea în urma votului colegilor din Parlament se numără Vlad Cosma (PSD), Varujan Vosganian (PNL), Mircea Diaconu (PNL), Laszlo Borbely (UDMR), Victor Paul Dobre (PNL), Ovidiu Silaghi (PNL), Ion Stan (PSD). “Cei pentru care nu s-a încuviinţat urmărirea penală, fac parte din corupţia transpartinică”, a acuzat, ieri, preşedintele Traian Băsescu.

Camera Deputaţilor a respins, ieri, prin vot secret, cererea procurorului general privind încuviinţarea urmăririi penale a lui Daniel Chiţoiu (PNL), acuzat de abuz în serviciu.

Împotriva solicitării de începere a urmării penale au votat 248 de deputaţi, iar în favoarea cererii s-au înregistrat 108 voturi. PSD, PC, UNPR şi UDMR au fost împotriva urmăririi penale, în timp ce PNL, PDL şi PP-DD au fost pentru urmărirea penală. De altfel, parlamentarii PSD au fost mobilizaţi prin SMS pentru a fi prezenţi la şedinţă şi a vota împotriva urmăririi penale. În schimb, la adăpostul votului secret, linia oficială a partidelor care au sprijinit cererea procurorului general nu a fost respectată întocmai. Astfel, coaliţia majoritară are 227 de voturi în Cameră, dar în sprijinul lui Chiţoiu ­s-au pronunţat 248 de deputaţi, adică 21 în plus. Aceştia puteau proveni dintre nemulţumiţii din PNL care nu au respectat decizia grupului parlamentar de a vota pentru urmărirea penală a colegului de partid, dar şi dintre parlamentarii PP-DD sau dintre neafiliaţi.

Daniel Chiţoiu le-a spus deputaţilor că se află în faţa lor “într-o situaţie jenantă”, pentru că tocmai el, care a luptat contra grupurilor de interese şi a făcut demersuri pentru întărirea instituţiilor statului, este acuzat că protejează grupuri infracţionale. El a arătat că este acuzat că a promovat Ordonanţa de urgenţă privind ASF, cu celeritate. “Această ordonanţă a fost promovată în Guvern ca urmare a angajamentelor luate cu FMI, CE şi BM”, a fost linia de apărare a lui Daniel Chiţoiu – cea prefigurată de premierul Victor Ponta la izbucnirea scandalului.

El a adăugat că nu există nici o dovadă privind legătura sa cu grupurile infracţionale, nu au fost nici interceptări în acest sens şi a fost acuzat de abuz în serviciu pentru promo­varea unui act normativ care a fost înaintat Parlamentului care l-a aprobat fără nici un amendament.

Anterior votului din plen, şi Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat negativ cererea ministrului Justiţiei.

Strategia PSD

Pe lângă obiceiul parlamentarilor de a-şi salva colegii de procurori, votul de ieri are şi o altă semnificaţie. PSD desfăşoară o operaţiune de sprijinire a nemulţumiţilor din PNL, după ce liberalii au ieşit de la guvernare. Luni, PSD l-a instalat în fruntea Sena­tului pe Călin Popescu Tăriceanu, care a demisionat, recent, din PNL. Daniel Chiţoiu este cunoscut ca un apropiat al premierului Victor Ponta, din perioada în care era ministru al Finanţelor şi vicepremier din partea PNL. Tocmai aceste relaţii au provocat, ieri, o situaţie inedită. Deşi Chiţoiu este membru PNL, Crin Antonescu a anunţat că liberalii vor vota în favoarea urmăririi penale, pentru a nu obstrucţiona justiţia. În schimb, social-democraţii au votat împotriva urmăririi penale. În acest fel, PSD a dat un nou semnal către nemulţumiţii din PNL: dacă sprijină tabăra social-democrată beneficiază de imunitate, pe lângă obţinerea unor funcţii.

DOSARUL CARPATICA

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că prin votul din Parlament în cazul fostului ministru liberal al Finanţelor Daniel Chiţoiu se confirmă că Guvernul Ponta este unul corupt.

“Majoritatea parlamentară a refuzat azi din nou să lase justiţia liberă în condiţiile în care Parlamentul României este acuzat în raportul UE care vizează actele de corupţie”, a acuzat Traian Băsescu. El a atras atenţia că majoritatea parlamentară, în special PSD, a protejat anchetarea unui act de corupţie la nivel guvernamental. “Episodul are şi o altă conotaţie: viza o ordonanţă de urgenţă, cum a fost emisă şi manipulată de diverşi politicieni şi confirmă că Guvernul Ponta este corupt. Dacă se dădea aviz ca Chiţoiu să fie anchetat, ar fi trebuit să spună cum a avut aprobarea premierului, cum a fost posibil ca această OUG care nu a circulat pe la toţi miniştrii să fie aprobată”, a explicat şefului statului.

Cititi continuarea articolului AICI