Avion-rusesc

Un nou incident aerian riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile între Turcia şi Rusia. Ankara a anunţat că un avion rusesc i-a încălcat din nou spaţiul aerian şi a ameninţat că asemenea “acte iresponsabile” nu vor rămâne fără consecinţe. În replică, Rusia i-a acuzat pe turci că se uită la prea multe filme de acţiune. NATO şi-a declarat sprijinul faţă de Turcia şi a cerut Rusiei să-i respecte spaţiul aerian. În urmă cu aproape trei luni, Turcia a doborât un avion rusesc care intrase fără permisiune pe teritoriul său, transmite Digi24.

Turcia afirmă că un avion Su-34 al aviaţiei ruse a intrat pe teritoriul său vineri, la ora 11.46. Rusia duce o intensă campanie de bombardamente în Siria, efectuând adesea zboruri la graniţa cu Turcia.

„Privim această violare, care s-a petrecut în ciuda avertismentelor noastre în engleză şi rusă, drept rezultatul eforturilor Rusiei de a adânci criza. NATO urmăreşte cu atenţie situaţia. Mai mult, ei au făcut această evaluare înaintea noastră,” a declarat Recep Tayyp Erdogan, preşedintele Turciei.

Rusia a negat totul şi a calificat acuzaţiile aduse de Turcia drept “propagandă fără fundament”. Turcii au văzut prea multe filme de acţiune de la Hollywood, a comentat Ministerul rus al Apărării. Însă nici Turcia, nici NATO nu privesc incidentul cu aceeaşi lejeritate. Preşedintele turc a cerut o întâlnire cu omologul său rus, însă până acum n-a primit răspuns.

„Dacă Rusia va continua să încalce suveranitatea Turciei, va suferi consecinţele. Asemenea acte iresponsabile nu vor contribui la îmbunătăţirea relaţiilor dintre NATO şi Rusia sau la pacea din regiune,” mai spune Recep Tayyp Erdogan, preşedintele Turciei.

Pe 24 noiembrie, Turcia a doborât un avion rusesc despre care afirma că i-a încălcat spaţiul aerian. Moscova nu a recunoscut niciodată acuzaţia.În replică, Rusia a adoptat o serie de sancţiuni economice împotriva Turciei.