delta-dunarii

A sosit momentul adevarului, macar si in al doisprezecelea ceas, iar in fata iminentei repolitizari a Guvernului si a structurilor subordonate, consider ca este oportun sa recunosc faptele de care ma fac vinovat: promovarea unor interese de grup, influentarea factorilor de decizie, abuz in serviciu, favorizarea faptuitorilor, deturnarea de fonduri europene, primirea de foloase etc.

Recunosc faptul ca am facut demersuri la 5 ministri din actualul guvern, la Cotroceni si la presedintia forumului academic cel mai inalt al tarii, pentru a scoate din uitare si a promova un proiect de importanta strategica pentru Romania, DANUBIUS-RI.

Prin fapta savarsita, proiectul poate fi relansat, iar cercetarea stiintifica din Romania poate deveni un stindard al excelentei la nivel mondial si european.

Totodata, banii nefolositi pana acum, alocati de Uniunea Europeana (aproximativ 50 milioane euro in prima faza), pot fi astfel atrasi in proiect pentru implementarea lui.

In procesul de comitere a faptelor, am abuzat de dorinta si disperarea unor cercetatori de prima clasa, care conduc institute de referinta in domeniu, si i-am obligat sa accepte ca munca lor de decenii sa nu se piarda in tenebrele birocratiei politizate.

Acesti corifei ai cercetarii aplicate vor fi obligati sa foloseasca fondurile europene pentru realizarea unui mega-proiect care sa se materializeaza in laboratoare, stiinta, studii pentru biodiversitatea din Delta Dunarii si Marea Neagra, punand astfel in pericol banii dirijati de primari zelosi pentru ajutoare sociale pre-electorale, tone de asfalt imprastiate din roaba in ziua alegerilor, chermeze cu mici si bere la umbra corturilor de campanie.

Prin acest autodenunt, doresc sa intaresc faptul ca nu am circumstante atenuante, sunt perfect constient de ceea ce fac si am constituit un grup infractional alcatuit din reprezentantii institutiilor enumerate mai sus.

In comiterea faptelor m-am ajutat de cunostintele mele dobandite la cursurile de master din SUA – ca bursier al Congresului American, m-am bazat pe rezultatele cercetarii doctorale in stagiul de la Bruxelles finantat de Comisia Europeana, am aplicat instrumentele cunoasterii dezvoltate in programele de specializare guvernamentale din Japonia si Coreea de Sud.

Mai mult, nici macar nu regret ceea ce am facut, iar daca voi avea sansa sa realizez ce mi-am propus, sper ca voi beneficia de sporul de pedeapsa adus de savarsirea unor fapte in forma continuata.

In final, precizez ca sfidez total instantele de judecata constituite la fapt de seara in platourile unor televiziuni dirijate de cetateni care fie abia au iesit, fie se pregatesc sa intre in laboratoarele de scris tratate stiintifice de la Rahova si Poarta Alba.

Sfidarea consta in faptul ca nu ma calific nicidecum pentru suspiciuni asupra tezei de doctorat, am parcurs pas cu pas etapele carierei profesionale si celei academice, nu am lipit afise si nu am in buzunar decat un carnet de sofer.

Sper ca organele abilitate sa puna cat mai rapid in miscare actiunea de cercetare a faptelor comise, sa fiu pedepsit exemplar, iar dupa ce tehnocratia va fi strivita de interesele superioare ale unor angrenaje de partid, sa se revina la un climat propice de dezvoltare a averilor personale, de consolidare a bugetelor de partid, de repunere in drepturi a baronimii locale.

Trag speranta ca prin acest autodenunt sa nu mi se confiste bicicleta pe care o folosesc sa ajung la serviciu, sa nu mi se puna sechestru asigurator pe rata la banca pentru apartamentul de doua camere si sa nu mi se restrictioneze dreptul de a ma deplasa la Murighiol, locul de implementare al proiectului!

Octavian Serban este doctor in economie si dezvoltare regionala, presedinte al KM Institute Romania – KNOMACONS, organizatie care isi propune sa sprijine accesarea facila a fondurilor europene.

 

Sursa: ziare.com