foto ochelari 3
Dupa investigatia pe care am facut-o la NASUL TV, cu probe imagini, poze si marturii importante, dintre care le mentionez pe cele facute publice de Adrian Despot, Paul Slayer Grigoriu si Alexandru Matei (Ziarul Financiar), am ajuns la urmatorul desfasurator, folosind si materialul procurorilor intocmit pe baza filmarilor din camerele de supravegere.

22.32 / Minutul fatidic / La 22.32.58 e primul apel la 112

22.32.00 / Se aprind artificiile de pe stilpii metalici (identice cu artificiile de la deschiderea Show-ului, de la ora 22.02.06) spun procurorii

22.32.00 – 22.32.16 / 16 secunde ard aceste artificii, spun procurorii

Din imaginile pe care le avem si le-am difuzat la NASUL TV, se vede clar ca artistii incheie cele doua piese pe care le-au cintat legat exact la 22.32.00 si se pregatesc de o pauza, urmind sa reia spectacolul dupa citeva minute.

22.32.00 – incep aplauzele si citiva membri ai trupei coboara de pe scena, dupa ce isi scot instrumentele din priza, si se retrag in Backstage, undeva in lateral. Solistul, ramas pe scena, anunta FOC, pe un ton glumet, dovada ca a vazut, cel mai probabil, o limba de foc pe stilpul cu burete, aflat in stinga, cum privim spre scena. Si cere cuiva din sala, la microfon, sa aduca un extinctor. Cineva de linga stilp incearca sa arunce niste bere pe limba de foc! Inca nu se instalase panica. (Marturii Paul Grigoriu).
Aproximez ca trecusera 10 secunde ca sa se intimple ce am descris aici, deci ne aflam la…

22.32.10 – Cind, Paul, ia decizia, fara sa fie panicat, sa o ia spre iesire, el aflindu-se in spatele stilpului cu limba de foc, aproximativ la 8 metri de iesire. Tot la acest moment il avem pe Adrian Despot care iese de dupa paravanul Backstage auzindu-l pe solistul trupei ca anunta foc si vede flacara pe stilp. Si Adrian ia decizia sa paraseasca incinta, el aflindu-se la aprox 13 metri de iesire. Artificiile vor mai arde inca 6 secunde, potrivit procurorilor, din acest moment.

22.32.10 – 22.32.20 / Paul parcurge cei 8 metri in circa 10 secunde pina cind ajunge in Container, un fel de „hol”, inainte de iesirea in curte. Cind ajunge in Container arunca o privire inapoi si vede cum tavanul de deasupra Scenei e in flacari. Aici avem o fotografie concludenta care arata stilpul si tavanul de deasupra Scenei arzind puternic, deci fotografia e realizata aprox la T 20 de la aprinderea artificiilor. Se vede insa ca spectatorii nu sint panicati, aproape toti stau cu fata la Scena. Nici nu fug si nici nu privesc tavanul arzind deasupra lor. Inca nu realizau ce se intimpla si asteptau extinctorul. Deci flacara de pe stilp nu i-a panicat.

22.32.20 – 22.32. 30 / Paul se afla in Container, exista deja o busculada, putina panica, dar se creeaza un culoar pentru cineva care avea extinctorul in mina si se grabea sa intre in Club. In Container, pe dreapta cum iesi, se afla Garderoba si cineva isi cerea haina. Deci Paul aproximeaza ca a stat in Container maxim 10 secunde.

22.32.30 – 22.32.35 / Paul iese citiva metri, simte un Suflu in spate, mai inainteaza citiva metri si se intoarce apoi cu privirea catre Club. Din Container iesea un Fum negru si gros!

Coroborat cu ce marturiseste Adrian Despot, care ajunge mai tirziu decit Paul in Container, el cade in Container, se ridica si apoi trage o tinara dupa el, rezulta ca SUFLUL (de fum fierbinte si toxic) are loc la…

Secunda 32 sau 33 – SUFLUL ucigas

22.32.20 – 22.32.30 / Cit timp Paul se afla in Container si apar primele momente de panica, iata ce se intimpla in Club, am vazut in imaginile difuzate, o secventa de 10-12 secunde. De la focul de pe Stilp si din Tavan (Fotografia de la T 20 dar si ce a vazut Paul din Container, focul se extinde rapid, ajungind in citeva secunde la Scena iar oamenii intra in panica generala. Din filmare se vede ca la secunda 10 ( deci T 20 Foto + Filmare ) Scena e deja cuprinsa toata de flacari uriase, filmarea se termina dupa 2-3 secunde : atunci cind are loc SUFLUL !

SUFLUL vine ca o „explozie” ( fara zgomot) care imprastie fumul (fierbinte si toxic) si flacarile din tavan (aflate la 5 metri deasupra capetelelor celor din Colectiv) si inunda toate orificiile din Club dar mai ales caile respiratorii ale bietilor oameni, arzindu-i in interior, pina in plamini!

Aerul devine irespirabil. Un tinar care se afla in Container, la momentul Suflului , a avut inspiratia sa isi puna geaca in cap si sa o stropeasca cu bere. In momentul cind a incercat sa traga aer in piep a ametit foarte rau! Si-a tinut respiratia si, dupa Suflu, a sarit peste cei cazuti la iesirea din Container si a scapat.

Dispozitivul sau Fenomenul care a declansat SUFLUL la 32-33 de secunde de la aprinderea Artificiilor a determinat ca FUMUL si NU focul sa ucida oameni! FUMUL se afla deasupra Scenei si in dreptul Scenei dar Suflul a fost atit de puternic incit a facut victime in partea opusa a Clubului, la bar si la toalete. Suflul ucigas s-a manifestat la o inaltime de 1,7 metri fata de sol si peste aceasta inaltime. Dovada?

Pai mai multi oameni cazuti au scapat dupa Suflu si mai avem si cazul tinarului aflat in caruciorul cu rotile care este salvat de prietenul sau. Tinarul din carucior a scapat cu arsuri dar e constient, da interviuri, in timp ce salvatorul sau, care impingea caruciorul, este in stare grava! Chiar daca tinarul din carucior marturiseste ca si-a tinut respiratia, fiind inotator, Suflul i-ar fi ars caile respiratorii daca se afla la un nivel mai jos de 1,7 metri.

Concluzii preliminare:

1. Daca ar fi fost numai un incendiu, fara Suflu, atunci numarul victimelor initiale era mult mai mic decit 27. Din toate probele, incendiul si fumul fierbinte si toxic erau in tavan si la scena, pe nici macar jumatate din Club.

2. Ranile provocate de topitura care cadea din tavan ar fi dat numai arsuri, e drept, unele grave. Nu si aceste arsuri si otraviri interne, pina in plamini!

3. Suflul se „intimpla” imediat dupa aprinderea Scenei, nu inainte!

4. Unele dintre cele 27 de victime initiale nu prezentau arsuri grave iar parul sau barba le erau intacte, deci nu a fost un jet de flacari! In plus, mobilierul si barul nu au ars. Ca sa nu mai vorbim de telefoanele mobile care nu s-au topit, nu au ars si au continuat sa functioneze chiar si atunci cind au intrat primii 2 pompieri dupa 12 minute de la Tragedie.

5. Suflul a fost atit de puternic incit a smuls si imprastiat citeva zeci de ochelari de club, aflati in Container, dar care nu au luat foc si nu s-au topit! Fotografia pe care o prezentam este manipulatoare: cele citeva trupuri arse sint aduse ulterior interventiei Pompierilor si lasate acolo pentru a fi preluate si asezate pe europaleti, in curte, in vederea identificarii. Deci bietii oameni nu au murit acolo, fiindca se vede ca e chiar pragul de la iesirea din Container. Ochelarii sint relevanti. Ei se afla in interiorul Containerului.
foto ochelari 3
In sfirsit, numarul mare de victime, 27 morti, 88 de raniti grav si multi altii raniti, arata ca asupra lor s-a produs un ATAC CHIMIC cu SUFLU evidentiat atit pe arsurile din exterior cit si pe arderile si otravirile cailor respiratorii.

Atacul chimic s-a produs la 32-33 de secunde de la sfirsitul melodiei si inceputul artificiilor! Daca nu ar fi existat acest ATAC, si era doar un Incendiu, atunci ar fi apucat cu totii sa iasa din Club, desigur, cu intoxicari si arsuri de diferite grade!

Atacul chimic a fost declansat ori de un Fenomen (pe care astept sa il explice specialistii) ori de un Dispozitiv (criminal sau nu – putea fi un accesoriu al Scenei fiindca in tavan nu prea avea ce sa produca Suflul, sau putea fi o mina criminala). Autoritatile au stiut imediat dupa Tragedie ca nu focul ci atacul chimic a ucis si a facut atitea victime? De ce nu au cerut Simbata, declansarea Mecanismului UE de Protectie Civila?!

„Mecanismul UE de protectie civila poate fi activat de orice tara din lume daca dezastul cu care se confrunta depaseste posibilitatile nationale de raspuns. In momentul in care este ceruta asistenta de o tara, Mecanismul UE de protectie civila poate mobiliza mai multe tipuri de ajutor, cum ar fi adaposturi, provizii medicale, inclusiv echipe de experti, echipament si expertiza.”

De ce abia in a 6-a zi Statul Mafiot a cerut sprijin de la medici si spitale din Strainatate? Ce experienta aveam noi in asemenea „atacuri chimice” ca sa nu cerem acest ajutor imediat?

Oare s-au temut mafiotii nostri ca expertii si expertizele UE vor scoate ceva la iveala? Sau a fost prostie criminala pina la capat?

Oameni buni, NU incendiul ci „bomba chimica” a facut victime! Astept SRI sa ne spuna de ce nu a fost prezent si de ce nu a dat un comunicat nici macar pina astazi! A fost sau nu a fost Atentat terorist?!

Radu Moraru