putin-obama

CIA pune la cale o operaţiune cibernetică împotriva Kremlinului şi a lui Vladimir Putin, ca urmare a atacului venit din partea Rusiei. Postul de televiziune NBC spune că atacul ar trebui să îl pună într-o postură stânjenitoare pe preşedintele Rusiei. Operaţiunea ar veni în replică la atacurile cibernetice ruseşti împotriva Partidului Democrat, văzute peste Ocean ca o încercare de a influenţa procesul electoral american, scrie stiripesurse.ro

„Reporter: De ce nu i-am trimis deja un mesaj lui Putin?

Joe Biden, vicepreşedintele SUA: Îi trimitem un mesaj. Avem capacitatea să o facem şi mesajul va fi…

Reporter: El îşi va da seama?

Joe Biden, vicepreşedintele SUA: Îşi va da seama. O vom face atunci când alegem noi şi în circumstanţele cu cel mai mare impact.”

În paralel cu această declaraţie enigmatică a vicepreşedintelui Joe Biden, NBC afirmă că o echipă de sute de oameni, cu un buget de sute de milioane de dolari, lucrează deja la o operaţiune care ar putea să-l vizeze inclusiv pe Vladimir Putin. Dacă ar primi ordin de la Casa Albă, CIA ar putea manipula conturile bancare şi telefoanele personale ale liderului rus.

James Stavridis, fost comandant suprem al forțelor NATO în Europa: „Sunt o mulţime de bani mutaţi din Rusia în conturi offshore prin intermediul oligarhilor. Ar fi foarte stânjenitor ca aceste informaţii să fie dezvăluite. Ar fi o replică pe măsura a ceea ce au făcut ei”.

Potrivit NBC, Statele Unite au de mult spioni informatici în Rusia care intră în sistemele guvernului de la Moscova şi trimit informaţii la Washington. Apoi, agenţii CIA se folosesc de aceste date pentru a direcţiona drone, sateliţi de spionaj şi chiar submarine poziţionate în largul Rusiei. Reţeaua ar putea fi folosită pentru a trimite Moscovei un mesaj, după ce hackerii săi au publicat emailuri interne ale Partidului Democrat, anunță Digi 24.

James Stavridis: „Dacă nu luăm atitudine în faţa acestui atac cibernetic, vom asista la tot mai multe pe viitor”.

Analişti citaţi de NBC spun însă că CIA a propus de mai multe ori operaţiuni cibernetice în replică la acţiunile Rusiei, însă acestea au fost abandonate.