traian-basescu2

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, într-un interviu pentru presa din Republica Moldova că politicienii de la Chișinău mint atunci când susțin că SUA, UE sau NATO s-ar opune unirii României cu Republica Moldova, transmite B1TV.

„Știu că povestea unirii este prezentată de politicienii de la Chişinău ca fiind una căreia ba SUA, ba UE, ba NATO i se opun. Este o minciună. Dacă cetăţenii şi politicienii din cele două state româneşti vor hotărî în mod democratic, prin parlamentele lor sau prin referendum, acest lucru, fără utilizarea forţei, nu se va opune nimeni. Sunt convins că nici Moscova nu se va opune unirii. De altfel, prin Actul Final de la Helsinki, din 1975, se precizează că „frontierele pot fi modificate prin mijloace paşnice şi prin acord”. Dar trebuie s-o spunem deschis în contextul abordării subiectului unirii: România a fost până la Nistru”, a decarat Băsescu.

Totodată, fostul șef al statului consideră că unirea Republicii Moldova cu România ar fi o soluție avantajoasă pentru ambele state.

„Daţi-mi voie să vă spun foarte cinstit că, după părerea mea, unirea Republicii Moldova cu România este soluţia viitorului şi este utilă ambelor ţări. În plus, ţineţi cont că la NATO şi UE nu există planuri de extindere dincolo de frontierele României, fie că vorbim de frontiera de Nord, cu Ucraina, fie că vorbim de frontiera de Est, cu Republica Moldova. Din punct de vedere al extinderii, priorităţile NATO şi UE sunt Balcanii ca proiecție pentru următorii 20 de ani. Altfel spus, unirea Republicii Moldova cu România este soluţia care poate aduce cel mai repede şi securitate, şi un trai mai bun pentru cetăţenii din stânga Prutului. Cu cât mai repede, cu atât mai bine pentru ambele ţări”, a mai spus Traian Băsescu.