AurRecomandările strecurate în raportul comisiei speciale pentru Roşia Montană semnalează intenţia PSD de a se lupta pentru demararea exploatării.

Liderii USL au convenit, ieri, respingerea proiectului elaborat de Guvernul Ponta privind exploatarea de la Roşia Montană. Pasul următor va fi elaborarea unei legi generale privind exploatările miniere.

”Va fi un raport de respingere pentru actualul proiect al Guvernului şi în concluzii se vor face câteva recomandări majore pentru constituirea unui cadru legislativ”, a explicat liderul PNL, Crin Antonescu, după şedinţa de ieri a conducerii USL. „Poziţia comună a USL este de a respinge proiectul de lege, dar de a da mesaj foarte clar, susţinem proiectele economice de anergură de exploatare a tuturor resurselor, e un mesaj foarte clar şi la gazele de sist “, a afirmat şi premierul Victor Ponta.

Înţelegerea de la vârful USL a fost pusă în practică printr-un vot negativ al comisiei speciale pe marginea proiectului iniţiat de Executiv. Ce se va întâmpla mai departe? PSD ar dori ca noul proiect să includă articole care să permită începerea exploatării de la Roşia Montană, chiar dacă zăcământul din Apuseni nu este menţionat explicit, în timp ce PNL se opune  unui asemenea subterfugiu.

De ce ar trebui modificată legislaţia

Planurile PSD sunt dovedite şi de recomandările din raportul comisiei speciale, condusă de social-democratul Darius Vâlcov. Astfel, comisia consideră că proiectul minier de la Roşia Montană poate aduce beneficii economice statului român şi poate fi relevant pentru relansarea industriei miniere din România. Comisia recomandă Parlamentului şi Guvernului completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare.

Potrivit raportului, resursa totală este estimată la 400 de tone de aur din care pot fi accesate spre a fi procesate în uzină 314 tone. Din această cantinate, poate fi recuperat în uzină, prin procesul tehnologic, un procent de 80%. Aceasta înseamnă că produsul final care iese din fabrică este estimat la  246 de tone de aur. Produsul final se numeşte „lingou dore”, pentru că include şi argint, având un conţinut de 18% aur şi 82% argint.

La Roşia Montană există 47 elemente chimice, însă doar aurul şi argintul sunt exploatabile comercial, potrivit raportului. Din analiza datelor economice aferente proiectului minier de la Roşia Montană, furnizate de Guvernul României, rezultă că beneficiul direct estimat pentru România prin implementarea proiectului ar fi de aproximativ 5.2 miliarde dolari, din care 2.3 miliarde reprezintă încasări la buget, iar 2.9 miliarde reprezintă încasări ale furnizorilor români şi ale forţei de muncă din România.

Parlamentarii propun modificări ale legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte redevenţele şi exploatările miniere,astfel încât producţia să revină statului român,  din care acesta să plătească investitorului costul de procesare, inclusiv un profit negociat. Comisia considera necesară stabilirea unor condiţii de parteneriat corect între acţionarul majoritar şi compania de stat românească, cu respectarea normelor comunitare obligatorii şi a principiilor dezvoltarii durabile a zonelor în care va fi realizat proiectul.

Desecretizarea, recomandată

Comisia atrage atenţia, de asemenea, asupra unor posibile ilegalităţi pe parcursul derulării proiectului. Licenţa a fost acordată în 1999 fără licitaţie, iar ulterior, perimetrul a fost modificat de trei ori, între 1999 şi 2004, în final suprafaţa aferentă proiectului fiind mai mare decât cea prevăzută în licenţă. Ştefan Marincea, directorul Institutului Geologic Român de la acel moment, a susţinut că în unele din hărţile prezentate de compania RMGC au fost şterse unele falii din perimetrul respectiv

Comisia recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate aferente proiectului minier ,mai puţin a hărţilor şi a documentelor de importanţă strategică.

 

Ponta, contrazis de Parlament

Potrivit raportului,  în ipoteza în care exploatarea minieră nu se mai realizează nu există nicio prevedere în documentele puse la dispoziţia Comisiei din care să rezulte că partea română este obligată la plata unor despăgubiri. Practic, comisia contrazice unul din argumentele prezentate de premierul Victor Ponta, potrivit căruia dacă exploatarea minieră nu se realizează, statul ar putea plăti despăgubiri în valoare de două miliarde de euro.

Articol publicat de Romania Libera

2 COMENTARII

  1. Astia sunt mai sireti decat o vulpe,cu siguranta ca asta este doar inceputul.Intre timp,trebuie sa ne organizam si sa raspandim vorba,sa spunem „Nu!” hotarat exploatarilor gazelor pe sist dar si oricaror exploatari care dauneaza mediului!!

  2. Atentie!!! Razboiul cu scursura societatii reprezentata de parlament, guvern, politicieni, baroni locali etc. nu s-a incheiat. Modificarile care vor sa le legifereze ne vor aduce la conditia de iobagi. Vezi ce se intampla la Mosna, Pungesti si in alte localitati unde romanii sunt batjocoriti de corporatii si de fortele de ordine vandute acestora.
    Romani nu va atingeti de banii cu pacat
    Ce poarta a lui Despot chip mandru’ncoronat
    E aur de icoane, e aur de potire.
    Topit chiar de Satana cu a lui Despot stire.
    E foc ce arde mana! Despot, suntem tarani
    Nu vindem tara noastra, nici cugetul pe bani.
    Ca sa-ti culeaga darul si-a ta pomana seaca.
    Ar fi ca sa se plece. Romanul nu se pleaca.
    Opinca i-ti azvarle pomana inapoi.
    Nici noi suntem de tine, nici tu nu esti de noi.
    Vasile Alecsandri, Despot Voda, Act 4 scena 10.

Comentariile sunt închise.