coruptieConform unei analize a Barometrul Global al Coruptiei, 64 la suta dintre moldoveni considera ca institutiile de stat din Republica Moldova sunt capturate de interese private.

Justitia si politia sunt considerate institutiile cele mai corupte in Moldova, ele fiind urmate de Parlament si partidele politice.

Totodata, 64 la suta dintre moldoveni considera ca fenomenul coruptiei a sporit in ultimii doi ani. Doua treimi din cei intervievati sustin ca fenomenul coruptiei este o problema care afecteaza serios sectorul public, anunta jurnal.md

Pe o scara de la unu la cinci, unde unu – „nu e corupt deloc” iar cinci – „foarte corupt”, R. Moldova deține urmatoarea statistica: Partidele politice – 4.1; Parlamentul – 4.2; Armata – 3.2; Organizațiile Non-Guvernamentale – 3,0; Instituțiile de cult (Biserica) – 2,3; Sectorul privat al businessului – 3,6; Sistemul educațional – 3,7; Sistemul judecatoresc – 4,3; Sistemul medical – 4.0; Poliția – 4,2; Reperezentații oficiali (sistemul administrativ) – 3,9.

La capitolul justitie Republica Moldova are un indicator mai prost decat tari precum Noua Zeelanda, Insulele Solomon sau Republica Africa de Sud. Un sistemul juridic mai corupt este atestat in Rusia, Peru, Indonezia și Bulgaria. Kargastan și Madagascar sunt primele in topul țarilor cu cea mai corupta justiție.