state_department_travel_alert_issued_after_awlaki_killingÎn timp ce, în țară, președintele, opoziția ori acoperiții din presă se dau de ceasul morții să păstreze intacte codurile penale ca pe un soi de sfinte moaște intangibile, în ciuda dovezilor tot mai numeroase că ele conțin probleme zdravene, surpriza vine de peste ocean. În Raportul international privind situatia respectarii drepturilor omului în România în 2014, al Departamentului de Stat american, se vorbește deschis despre petele negre din cele două coduri recent intrate în vigoare, ca și despre necesitatea ”remedierii” acestora de către Parlament.

”În luna februarie, Guvernul a pus în aplicare un nou Cod Penal si un nou Cod de Procedura Penala în scopul reducerii numarului de cazuri trimise în instanta. Cu toate acestea, nu a efectuat o analiza a impactului masurilor si nu a alocat resursele umane si instrumentele necesare implementarii adecvate a codurilor. Codul de Procedura Penala permite arestul la domiciliu cu utilizarea dispozitivelor de monitorizare electronica, însa autoritatile nu au achizitionat înca astfel de dispozitive. De asemenea, noile coduri stabilesc diferente între categoriile de judecatori si functiile acestora: judecatorul de camera preliminara, care analizeaza probele si motiunile preliminare; judecatorul de drepturi si libertati; judecatorul de caz, care, conform legii trebuie sa fie diferit de judecatorul de drepturi si libertati. Cu toate acestea, unele instante nu au avut suficienti judecatori pentru a separa functiile. Codul Penal include o serie de inconsecvente. Amendamentele necesare remedierii acestora se aflau în dezbatere în Parlament” se arată în raportul dat ieri publicității pe siteul ambasadei americane la București.

O poziție care aruncă în aer solidarizarea unei părți a clasei politice și a presei întru apărarea noilor coduri și a ideii că orice modificare a lor este, automat, un act împotriva campaniei anticorupție.

Reamintim că actualul cod penal a fost adoptat prin procedura asumării răspunderii de către guvernul Boc, ceea ce a făcut imposibilă dezbaterea sa atentă în parlament și corectarea erorilor, extrem de numeroase, din cîte se pare, dovadă numărul mare de verdicte de neconstituționalitate a unor articole date de CCR numai pînă acum.

sursa: inpolitics.ro

3 COMENTARII

  1. Ca ,Codul Penal si Codul de Procedura Penala au multe lacune poate fi adevarat dar daca tu B.T. Iacob atit ai inteles din raportul Departamentului de Stat atunci ar fi timpul sa nu mai expui asemenea enormitati ,acestia din urma se refera la respectarea dreptului omului ca pete negre in aceste Coduri si nu face nici o referire la cele 22 de amendamente pe care incearca psd si coalitia sa le introduca pt. a schilodi justitia cu scopul de-a scapa penalii de cercetari si arestari,

Comentariile sunt închise.