erdogan -justitie

Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinatate si extindere, a declarat ca arestarea rapida a celor 2700 de magistrati turci, pusa in aplicare la scurt timp dupa tentativa esuata de lovitura de stat, e o dovada ca autoritatile turce aveau deja o lista pregatita cu acestia, conform revista22.ro

„Lucrurile arata ca si cum totul ar fi fost pregatit din timp…, ceea ce arata ca listele erau pregatite pentru a fi folosite intr-un anumit stadiu al lucrurilor”, a declarat Hahn, citat de Reuters.

„Sunt foarte ingrijorat in privinta evenimentelor din Turcia. Se intampla exact lucrurile de care ne temeam,” a mai spus comisarul.

Aproximativ 6000 de persoane au fost arestate in urma tentativei de lovitura de stat de vineri noaptea din Turcia. Printre cei arestati se numara si 2700 de judecatori si de procurori, dincolo de cele cateva mii de militari acuzati de organizarea loviturii de stat. Arestarea judecatorilor si procurorilor este vazuta ca o noua incercare a presedintelui Erdogan de a-si consolida regimul autoritar, prin subordonarea justitiei.

Printre militarii arestati se numara Ali Yazici, consilier militar al președintelui Erdogan, și generalul Bekir Ercan Van, comandantul bazei militare de la Incirlik.