plahotniuc-ghita

Cel mai căutat om al momentului, Sebastian Ghiță, s-ar afla în Republica Moldova, au precizat pentru FLUX 24 surse apropiate scandalului în care patronul România Tv este implicat după dezvăluirile șoc din ultimele zile.

El s-ar afla acum sub protecția lui Vladimir Plahotniuc supranumit Cardinalul sau Păpușarul de la Chișinău, spun sursele FLUX 24.

Sebastian Ghiță are multe conexiuni de afaceri în Moldova și a fost acuzat de DNA că ar fi cumpărat voturi pentru Victor Ponta în Republica Moldova pentru 350.000 de euro în alegerile prezidențiale din 2014, dar acuzația nu a fost dovedită deocamdată.

În timpul alegerilor prezidențiale din România, Plahotniuc s-a deplasat la București și apoi l-a dus pe Victor Ponta la Chișinău.

Un fost ofițer al SRI, Daniel Florea, fost sef al contraspionajului intern din SRI Prahova, care a lucrat și la Poliția de Frontieră, intervievat vineri seară la B1 TV a spus că cea mai bună variantă de ieșire din țară pentru Sebastian Ghiță era pe cale terestră: prin țările UE, Ungaria sau Bulgaria, sau prin Serbia sau Republica Moldova, unde există un control sumar la plecarea din România.

Florea a precizat că Ghiță putea apare ca ieșit din țară în baza de date a Poliției de Frontieră doar dacă dacă folosea o cale aeriană, nu și pe calea terestră.

Oricum la momentul presupusei ieșiri din țară, Sebastian Ghiță nu era supus nici unei restricții.

Așa cum se știe la ieșirea din țară pe relația Bulgaria-Ungaria, țări din UE, controalele la actele de identitate se efectuează rar și mai mult de grănicerii din țările respective, nu de către cei din România.

Și pe relația Republica Moldova controlul este foarte rar făcut de grănicerii români, așa că monitorizarea celor iesiți din țară este greu de făcut.

ÎNREGISTRAREA EMISIUNII DE LA B1 TV ( CLICK PENTRU VIZIONARE)

Varianta Republica Moldova evocată de sursele FLUX 24 se bazează pe informațiile despre relațiile lui Sebastian Ghiță din zonă, dar nu numai.

El ar avea afaceri acolo, iar în plus a coordonat campania prezidențială a lui Victor Ponta în Basarabia.

Mai mult, Ghiță ar avea o relație specială cu cel poreclit Cardinalul sau Păpușarul de la Chișinău, Vladimir Plahotniuc, oligarhul care conduce partidul frate al PSD din Republica Moldova, Partidul Democrat,și care  controlează prin interpuși guvernul și Parlamentul de la Chișinău.

Procurorii DNA lucrează de ceva timp la un dosar în care Ghiță este suspectat că ar fi finanțat cumpărarea de voturi in Republica Moldova pentru Ponta cu suma de 350 de mii de euro. Evident, Seby Ghiță îl cunoaște foarte bine pe același oligarh Vladimir Plahotniuc, care nu este nici el străin de modul în care s-a făcut campanie pentru Ponta la Chișinău, se spunea într-o anchetă realizată recent de Silviu Mănăstire la Dosar de Politician de la B1 Tv.

Între Vlad Plahotniuc și gruparea Ponta-Ghiță există legături vechi. Și nu numai politice. Dar și de afaceri,

FLUX 24 nu poate verifica din surse independente informațiile susținute de sursele citate.

CINE E PĂPUȘARUL?

Vlad Plahotniuc este considerat sforarul șef de la Chișinău. Unii îi spun Cardinalul. Cei mai mulți Păpușarul. Este omul din spatele Partidului Democrat, fracțiune desprinsă din Partidul Comuniștilor condus de Vladimir Voronin, care acum conduce guvernul moldovenean.  Este omul acuzat că controlează Justiția din Republica Moldova. Și cea mai mare parte din media. FLUX 24 a prezentat recent portretul lui Plahotniuc.

Este încă neclară tranzacția prin care postul tv al lui Sorin Ovidiu Vântu de la Chișinău, Publika, a ajuns la Plahotniuc, dar surse consultate de FLUX 24 spun că un rol l-a avut Cosmin Gușă.

vladimir-plahotniuc

Plahotniuc conduce Moldova. Aceasta e afirmația auzită din mai multe surse, multe dintre ele credibile.

O declarație în acest sens a fost de unul din cei mai importanți analiști ai spațiului basarabean, Vladimir Socor, de la celebrul think thank Jamestown, care a spus că în spatele arestării lui Vlad Filat se află Plahotniuc.

„Consider că este un gest de disperare din partea domnului Vladimir Plahotniuc, cu scopul de a-şi menţine controlul asupra justiţiei. Domnul Plahotniuc încearcă să ofere pur şi simplu poporului un fel de cap a lui Moţoc, în persoana domnului Vlad Filat. Demersul procurorului general în Parlament este cusut cu aţă albă. A fost improvizat, probabil în cursul zilei de ieri, planificat în cursul nopţii de ieri spre astăzi pentru a schimba ordinea de zi, a schimba agenta politică în RM, a distrage, a deturna atenţia de la faptul că domnul Plahotniuc este stăpânul stemului şi stăpânul statului”, a menţionat Vladimir Socor, pentru Jurnal TV.

Socor afirmă că oligarhul Plahotniuc se pregăteşte acum de alegeri parlamentare anticipate. „Cred de asemenea că domnul Plahotniuc are planuri de provoca alegeri anticipate şi de a forma o nouă putere din care să excludă partidul Liberal Democrat, dar în care domnul Plahotniuc să intre cu propriul său partid, probabil cu o parte a partidului comuniştilor, cel puţin o parte a partidului comuniştilor şi posibil cu oamenii lui Renato Usatîi care ar intra în parlament în cazul unor alegeri anticipate. Cred de asemenea că domnul Plahotniuc îşi pregăteşte o variantă de supravieţuire politică şi chiar de supravieţuire în fruntea bucatelor din RM, cu ajutorul Moscovei. Domnul Plahotniuc nu poate supravieţui politic şi ca om de afaceri în Europa”, a precizat Vladimir Socor.

Plahotniuc are și cetățenia română.

În timpul alegerilor prezidențiale din România, Plahotniuc s-a deplasat la București și l-a dus apoi pe fostul premier Victor Ponta la Chișinău.

Pentru Plahotniuc a lucrat în trecut în calitate de consultant, patronul Realitatea Tv, Cosmin Gușă.

De altfel, Partidul Democrat este partidul frate al  PSD din Basarabia.

După ruperea de Partidul Comuniștilor, Partidul Democrat al lui Marian Lupu și controlat de Vlad Plahotniuc a fost introdus în Europa de PSD. Viorel Hrebenciuc, Titus Corlățean au fost responsabilii din partea PSD pentru PD-ul de la Chișinău.

Plahotniuc controlează cam tot ce mișcă în Moldova. Legături cu Bucureștiul. Legături cu Moscova. Este cunoscut și ca Vlad Ulinici (după numele de fată al mamei sale), figurând oficial o vreme în România sub această identitate.

În perioada 1991–1993 a ocupat poziția de specialist la «Centrul pentru prevenirea și reabilitarea victimelor minore „Minor”», afiliat Primăriei municipiului Chișinău. A îndeplint funcția de economist la „Euro Est Hundel” Ltd Moldova, apoi a lucrat la „Voyage” Ltd Moldova. În intervalul anilor 1995-1998 a fondat Grupul Financiar Moldo-American „Angels”, pe care l-a condus până în 2001.

Între 2001-2010 a îndeplint funcția de director comercial, iar mai apoi director general al „Petrom Moldova” SA, ocupându-se cu importul și distribuția petrolului. Numirea s-a făcut cu sprijinul guvernului PSD condus de Adrian Năstase.

Vladimir Plahotniuc a îndeplinit, până în ianuarie 2011, funcția de președinte al „Victoriabank”, una dintre cele mai importante bănci din Republica Moldova. În august 2010 averea lui Plahotniuc era cotată la 300 de milioane de dolari, conform unui top publicat de revista ucraineană de business „Delo”.[12] Banii i-au venit atât de la „Victoriabank”, cât și de la compania „Petrom Moldova”, unde figura ca vicepreședinte al Consiliului de Administrație.

Deși nu apare în actele firmelor, presa de la Chișinău a vehiculat de mai multe ori că Plahotniuc ar deține cel mai luxos hotel din Moldova, „Nobil”. Tot lui Plahotniuc este proprietarul hotelului „Codru” din Chișinău, companiei de asigurări „ASITO”, clubului de noapte „Drive”[12] și companiei de pază particulară „Argus–S”.De asemenea, Vlad Plahotniuc este proprietarul a mai multor radiodifuzori din Republica Moldova (cinci din ei cu acoperire națională), dintre care patru canale de televiziune: Prime TV, 2 Plus, Canal 3, Publika TV, și două posturi de radio: Maestro FM și MUZ FM (fostul Prime FM).

În mass-media s-a scris despre faptul că Plahotniuc ar fi finanțat, pe rând, Partidul Comuniștilor, până în 2009, și Partidul Democrat, din 2010.

Pentru relațiile sale cu familia fostului președinte comunist, Vladimir Voronin, Vlad Plahotniuc a fost supranumit „cardinalul din umbră” al familiei Voronin.

Lui Plahotniuc i se aduc și învinuiri de trafic de influență asupra întregii clase politice moldovenești, considerânsu-se vinovat de criza politică din Republica Moldova, stagnarea dezvoltării economice, a reformelor în justiție, a integrării europene etc. În particular, acesta a fost poreclit „păpușarul