wesley-clark_victor-ponta

Anca Alexandrescu, fosta şefă pe probleme de comunicare în Guvernul Ponta (şi consilier de comunicare al fostului premier Adrian Năstase), a fost numită, în iunie, director PR în cadrul KazMunayGas Rompetrol. 

Generalul american în rezervă Wesley Clark a fost, în acelaşi timp, consultantul onorific al lui Victor Ponta, dar şi al companiei KazMunayGas, în timpul semnării Memorandumului de Înţelegere dintre statul român şi compania kazahă, potrivit unor surse guvernamentale.

Memorandumul presupunea crearea unui fond de investiţii comun de un miliard de dolari şi vânzarea de către stat a unui pachet de 26,6% din capitalul social al Rompetrol Rafinare Constanţa.

Întrebat acum câteva luni de ziarul BURSA dacă Generalul Wesley Clark a fost consultantul KazMunayGas, direct sau indirect, în timpul conversiei în acţiuni a datoriei Rompetrol către statul român, în perioada post-conversie şi în timpul Memorandumului de Înţelegere, domnul Azamat Zhangulov, senior vice president KMG International, ne-a declarat: „Noi avem parte de multă consultanţă de la oameni în care avem încredere, pentru a putea înţelege subiecte cheie.

Este important să ascultăm opinii asupra anumitor probleme şi să vedem cum putem folosi aceste opinii. Generalul Wesley Clark este foarte cunoscut la finalul carierei sale militare. Acum se ocupă cu afaceri, ajutând diferite companii. Puteţi observa că este în boardul multor companii. Este o persoană activă în această zonă şi are o vastă experienţă. Şi noi ne-am bucurat de sfaturile lui şi continuăm să facem asta, deoarece are nişte idei foarte bune legate de modul în care se gestionează afacerile, despre cum trebuie structurate. Este o oportunitate foarte bună pentru noi să ajungem să beneficiem de experienţa lui, ceea ce este util pentru buna dezvoltare a companiei”.

În luna iulie a anului curent, EurActiv.ro scria că procurorii DNA au ridicat documentele privind Memorandumul de înţelegere dintre stat şi KazMunayGas, cu privire la datoria Rompetrol Rafinare (RRC). Euractiv preciza că dosarul ar fi fost deschis în 2015, când procurorii au început urmărirea penală in rem pentru trafic de influenţă şi luare de mită, în dosar fiind cercetat şi fostul premier Victor Ponta.

Unul dintre cei mai virulenţi critici ai memorandumului cu Rompetrol a fost Traian Băsescu, care a făcut deseori referire la un posibil dosar penal pentru Victor Ponta, din cauza acestei înţelegeri, acuzându-l pe primul ministru că vrea „să fure cu mâna Parlamentului 400 milioane de dolari”.

În noiembrie 2014, Cătălin Predoiu, atunci prim-vicepreşedinte PDL, îl acuza pe Victor Ponta că a luat mită pentru Memorandumul cu Rompetrol. În cadrul unei conferinţe de presă, Predoiu a întrebat dacă şeful Guvernului a negociat în Dubai mita pentru semnarea Memorandumului privind datoriile KazMunayGas şi dacă la presupusele negocieri au participat şi persoane din afara Guvernului. „L-aş întreba şi eu pe Victor Ponta câteva lucruri: Îl întreb dacă a semnat el însuşi Memorandumul guvernamental privind datoria KazMunayGas. Îl întreb dacă a negociat în Dubai mita pentru KazMunaiGas. Îl întreb dacă la negocierile pentru mită au participat şi persoane din afara Guvernului”, a afirmat Cătălin Predoiu, citat de stiripesurse.ro.
La solicitarea unui jurnalist de a fi mai specific, Cătălin Predoiu a spus că „orice întrebare pleacă de la o informaţie”.
Referitor la acuzaţiile făcute de politicieni, în spaţiul public, privind Memorandumul cu statul român, Azamat Zhangulov, senior vicepresident al KMG Internaţional, a spus, în luna mai: „Vă asigur că KMG Internaţional are o politică strictă şi nu ne putem imagina să fim acuzaţi de acest tip de fapte”.

Într-un interviu acordat ziarului „BURSA”, la finalul anului trecut, la New York, generalul Wesley Clark a spus că premierul Victor Ponta l-a invitat să-i fie consilier onorific, ca să îi ofere asistenţă informală în dezvoltarea economică. „Ne-am dat silinţa în ultimii ani, dar a fost dificil”, ne-a spus generalul american, adăugând că cel mai greu i s-a părut faptul că s-a confruntat cu lupta politică din România, dintre partide şi centrele de putere, care încetineşte procesul de luare a deciziilor. „Mulţi oameni se tem să nu fie investigaţi şi acuzaţi. De asemenea, schimbările legislative pentru conformarea cu standardele UE au fost dificile şi derutante pentru unii”, a menţionat Wesley Clark.

În luna mai 2016, DIICOT au pus sechestru de 3 miliarde de lei pe bunuri şi acţiuni ale „KazMunayGaz International NV” (fostă The Rompetrol Group NV), „Oilfield Exploration Business Solutions” (fostă „Rompetrol”) şi „Rompetrol Rafinare”, într-un nou dosar „Rompetrol”, disjuns din cauza trimisă în judecată în anul 2006, în care a fost judecat Dinu Patriciu, alături de alte persoane.

Întrebat, atunci, dacă ancheta procurorilor ar putea fi extinsă şi asupra memorandumului, Azamat Zhangulov, senior vicepresident al KMG Internaţional, a răspuns: „Dacă vorbim de posibilitate, aceasta există”.
Însă domnia sa a precizat că miniştrii s-au tot schimbat şi nimeni nu a ridicat suspiciuni asupra înţelegerii făcute cu Guvernul României.

Potrivit Euractiv, procurorii consideră suspecte vizitele dese ale lui Ponta în Turcia, după semnarea Memorandumului cu KazMunayGaz, dar şi faptul că fostul premier folosea, în timpul acestor vizite, o cartelă telefonică turcească pentru convorbiri private; aceeaşi sursă arată că ancheta DNA încearcă să stabilească dacă termenii Memorandumului au fost negociaţi în străinătate.

Interesant este că Anca Alexandrescu, fosta şefă pe probleme de comunicare în Guvernul Ponta şi consilier de comunicare al fostului premier Adrian Năstase, a fost translatată, în iunie, ca director PR în cadrul KMG Rompetrol.

Un alt personaj cheie care îl leagă pe Victor Ponta de KMG este fostul premier britanic Tony Blair, care în 2013, pe vremea când Guvernul Ponta încheia controversatul acord dintre Statul român şi compania de stat kazahă KazMunaiyGaz, era consultant pentru Nursultan Nazarbayev, preşedintele Kazahstanului.

 

Citiţi mai mult pe: bursa.ro