Eduard Raul HELLVIG

Povestea sistemului SII Analytics deținut de SRI a produs multă efervescență în media și enervare în opinia publică românească. Iar când s-a aflat că, de fapt, Sistemul Big Data, cunoscut drept „BIG BROTHER”, funcționează din 2015 prin intermediul primei părți SII Infrastructură și că prin partea a doua, SII Analytics, SRI își va consolida sistemul BIG BROTHER, toată lumea a luat foc. În ancheta SECUNDA veți vedea cum trei miniștri și șefii SRI puși să protejeze legea, o încalcă după bunul lor plac, că doar sunt “ZEI”, nu oameni obișnuiți ca noi, plătitori de taxe și impozite.

“Operațiunea BIG BROTHER”

SECUNDA vă arată cum înalți funcționari de stat au încălcat Legea 24/2000 pentru ca SRI să aibă în ogradă Sistemul BIG BROTHER. Vorbim despre Eduard Hellvig, directorul SRI, de miniștrii Marius Bostan, Dragoș Tudorache și secretarul de stat Horaţiu Silviu Anghelescu de la Comunicații, precum și de Cristian Ghinea, până de curând ministrul Fondurilor Europene.

(Așa cum v-am obișnuit, la finalul anchetei jurnalistice publicăm toate documentele care confirmă dezvăluirile SECUNDA)

Pentru a înțelege mai ușor “Operațiunea BIG BROTHER” am realizat o schemă în care se văd foarte clar instituțiile și persoanele implicate în încălcarea Legii 24/2000, în accesarea Fonduriilor Europene Nerambursabile – 25,5 de milioane de euro și graba suspectă – 9 zile! Iat-o:

schema-sri-incalca-legea-24

Legea 24 a fost terfelită

Intrăm direct în subiect: prin Legea 24/2000 republicată se prevăd normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. Prin intermediul articolului 11, Legea 24 spune:

Art. 11. — (1) În vederea intrării lor în vigoare, legile și celelalte acte normative adoptate de Parlament, hotărârile și ordonanțele Guvernului, deciziile primului-ministru, actele normative ale autorităților administrative autonome, precum și ordinele,instrucțiunile și alte acte normative emise de conducătorii organelor administrației publice centrale de specialitate se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Iar prin articolul 12, aceeași lege este categorică:

Art. 12. — (1) Legile și ordonanțele emise de Guvern în baza unei legi speciale de abilitare intră în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, sau la o dată ulterioară prevăzută în textul lor. Termenul de 3 zile se calculează pe zile calendaristice, începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României, și expiră la ora 24,00 a celei de-a treia zi de la publicare. (…)

(3) Actele normative prevăzute la art. 11 alin. (1), cu excepția legilor și a ordonanțelor, intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, dacă în cuprinsul lor nu este prevăzută o dată ulterioară. Atunci când nu se impune ca intrarea în vigoare să se producă la data publicării, în cuprinsul acestor acte normative trebuie să se prevadă că ele intră învigoare la o dată ulterioară stabilită prin text.

Legea nu-i lege și pentru șefii SRI

Pentru a fi respectată legea, Ordinul 282/2016, semnat de secretarul de stat Horaţiu Silviu Anghelescu în data de 7 IUNIE 2016, a fost trimis la Monitorul Oficial (MO) pentru publicare. Numai că publicarea Ordinul 282/2016 s-a făcut după mai mult de o lună și jumătate, în 27 IULIE 2016.

Iar pentru că NU avea nicio prevedere specială conform Art. 12 din Legea 24, ORDINUL 282/2016 a intrat în VIGOARE la data de 30 IULIE 2016.

Așadar, conform Legii 24/2000, GHIDUL Solicitantului definit de Ordinul 282/2016 a început să-și facă efectul legal abia în 30 IULIE 2016.

În acest caz, ce licitație a câștigat SRI de la Ministerul Fondurilor Europene, pentru a obține fonduri comunitare în valoare de peste 25,5 de milioane de euro, la data de 9 iunie 2016? În baza cărui Ghid?

De asemenea, ce licitație a organizat directorul Eduard Hellvig, pentru a implementa SII Analytics, la data de 17 iulie 2016, conform SEAP?

Răspunsul este unul singur: Au fost puse în practică DOUĂ licitații ILEGALE. Conform Constituției, toate actele care au fost emise fără BAZĂ LEGALĂ – respectiv în perioada 7 iunie – 30 iulie 2016 – sunt ILEGALE.

Și ca efect legal suplimentar, nici documentele emise de SRI în această perioadă, adică licitația nr 168753/17.07.2016, cu toate documetele aferente ei, NU sunt legale!

 

Citiți mai mult pe: secundatv.ro