holzindustrie-schweighofer-taieri-ilegale-lemn-padure

Scandalul Schweighofer ia amploare. Forest Stewardship Council (FSC) confirmă că Holzindustrie Schweighofer a fost implicată în comerțul cu lemn ilegal și anunță o perioadă de probă pentru companie. FSC a cerut măsuri imediate în privinţa defrişărilor şi cei de la Schweighofer anunţă schimbări masive, conform stiripesurse.ro

„Grupul Schweighofer admite că au existat nereguli și ilegalități semnalate în lanțul de aprovizionare din România despre care compania nu a avut cunoștință și,de asemenea, operaţiuni de exploatare forestieră care au încălcat politica FSC ale diviziei românești a Grupului care a achiziţionat, acționând ca şi cumpărător de bună-credinţă, păduri raportate ca fiind retrocedate ilegal. Aceste două aspecte au determinat Consiliul FSC să ia decizia de a supune Grupul Schweighofer unei perioade de supraveghere în contextul procedurii de dezasociere.

Acceptăm decizia luată de FSC și ne angajăm să depunem toate eforturile necesare pentru remedierea eventualelor neajunsuri din cadrul operațiunilor noastre din România și să ne îmbunătățim toate sistemele de verificare. Vom folosi perioada de supraveghere pentru a intensifica procesul de îmbunătățire, transparentizare și strictă respectare a legislaţiei, proces deja început în cadrul organizației noastre. Aceste eforturi vor fi comunicate în mod deschis și public.Cu toate că depunem diligențele necesare, prevăzute de legislaţia în vigoare, suntem de acord că activăm într-un mediu cu risc ridicat, motiv pentru care ar fi trebuit să avem un sistem de due-diligence mult mai robust și înțelegem că este important să nu ne bazăm doar pe un control formal al furnizorilor noștri. Această abordare ar trebui să se aplice și la achiziționarea de terenuri din România, date fiind provocările mediului legislativ și social dificil în care activează compania noastră. Până acum nu am depus suficiente eforturi în comunicarea cu părțile interesate, ceea ce a dus la insuficienta cunoaștere a preocupărilor legitime ale societății civile. În ciuda acestor situaţii,suntem hotărâți să ne îmbunătățim relațiile cu părțile interesate și, de aceea, adresăm o invitație tuturor celor preocupați de sectorul forestier românesc să ne sprijine cu informații care să faciliteze îmbunătățirea tuturor sistemelor noastre de verificare.

Ne vom implica într-un dialog transparent și constructiv cu organizațiile sociale și de mediu în vederea realizării unui plan de măsuri menite să îmbunătățească operațiunile grupului. Prin intermediul acestui dialog constructiv, părțile interesate din România vor fi în măsură să dezvolte soluții comune pe termen lung la problemele de legalitate și sustenabilitate identificate în sectorul forestier din România. FSC este dispus să joace un rol constructiv prin facilitarea acestui dialog cu părțile interesate.

Pentru a depăși problemele procedurale existente în sistem, am început deja un program extins de îmbunătățire, în care un element-cheie este sistemul de urmărire prin GPS, aflat, în prezent în faza de testare. Cu acest instrument vom fi în măsură să publicăm și să monitorizăm datele GPS ale tuturor camioanelor cu bușteni care sosesc la fabricile noastre din România, un act de transparență auto-impus și fără precedentîn industria europeană a lemnului.

De asemenea, vom reexamina și investiga toate relațiile de afaceri existente și vom revizui colaborarea cu toate părțile interesate, în scopul de a îmbunătăți fiabilitatea sistemului nostru de due-diligence și de verificare. Scopul final al acestor acțiuni este protejarea și conservarea pădurilor din România, alături de asigurarea unui lanţ de custodie care garantează proveniența legală a buștenilor care intră în circuitulde aprovizionare al companiei. Vom sprijini în continuare dezvoltarea unei silviculturi sustenabile în România. Îmbunătățirile realizate și constatările relevante vor fi publicate pe site-ul www.schweighofer-initiative.org.”,  se anunţă într-un comunicat de presă.