victor-ponta-psd-1024x512Începe să se limpezească încîlcita poveste Baku, care a derutat, pe moment, mulți observatori ai scenei politice; cît despre restul scenariului politic pentru vară-toamnă, rămîne cum am stabilit de cîteva săptămîni bune: o ofensivă puternică a PSD contra PNL, pe care liberalii nu o pot stăvili decît aruncînd în luptă instituțiile de forță ale statului, adică DNA, SRI șamd. Din păcate pentru ei, au la dispoziție doar 13 zile ca să reușească lovitura de grație, mai înainte ca Ponta, după cum singur a promis, să revină încă și mai puternic.

Pe 8 aprilie, într-o analiză, creionam ceea ce, în opinia noastră, va fi strategia PSD pentru partea a doua a anului: o fuziune atît cu UNPR, cît și cu binomul PLR-PC, care va da naștere unui partid sensibil tras mai spre dreapta decît e acum PSD, și, foarte probabil, cu alt nume, gen Partidul Social-Liberal.
La fel ca laburiștii britanici, PSD e împins spre această schimbare de evoluția României după 1989, de dispariția marilor centre industriale, de slăbirea forței sindicatelor, de migrarea forței de muncă de la țară etc.
Deplasarea pe eșichierul politic, implicînd ”înghesuirea” zdravănă a liberalilor, despărțirea de trecutul simbolizat de figuri precum Ion Iliescu ori descotorosirea de baronii penali (cu ajutor din afară, e drept) sunt mișcări inteligente, care pun PSD într-o poziție excelentă pentru alegerile de anul viitor.

Ce scriam în aprilie se confirmă văzînd cu ochii: PLR și PC fuzionează vineri, iar noul partid, conform unui comunicat remis azi presei, va fi unul – atenție! – de centru și nu de dreapta, deși PLR-ul lui Tăriceanu se revendica, statutar, clar de dreapta. Asta înseamnă un prim pas spre o construcție mai mare, cu PSD, în toamnă. Cît despre UNPR, în ciuda speranțelor multora, ea și-a consolidat relația cu PSD și nu dimpotrivă. Planul e în grafic.

De aici, cum am mai scris, nevoia disperată de reacție a liberalilor, care pierd teren vertiginos. Incapacitatea organică de a face opoziție autentică, apatia membrilor și tensiunile interne mută inițiativa luptei anti-PSD către alte structuri, precum DNA, SRI, Iohannis.
Dărîmarea lui Ponta, prin suspendarea de către președinte pe motive penale poate da peste cap toată strategia PSD, de care vorbeam mai sus, și readuce PNL în cărțile alegerilor.

Numai că Ponta rezistă primului mare asalt, iar imunitatea neridicată îl apără de suspendare.

Premierul știe că urmează noi ofensive, disperate, cu termen-limită 30 iunie. Atunci se încheie sesiunea parlamentară, iar imunitatea nu i-ar mai putea fi ridicată decît în toamnă.

Peste vară, însă, sunt mari șanse ca PNL să facă implozie.

Pentru Ponta e vital să fenteze DNA în următoarele zile, 13 la număr, pînă la finele sesiunii.

De aici deplasarea la Baku, unde premierul a aranjat să dea curs invitației gazdelor pe de-o parte, dar să nu apară, oficial, în prim plan, pe de alta, ca să evite reale interpretări de sfidare a Occidentului. În fapt, Ponta avea nevoie de pretextul unei absențe din țară, care să-l împingă spre internarea ”neprevăzută” la Istanbul, spre o operație imposibil de anchetat/verificat (cum a pățit Năstase cu Brădișteanu), și spre un repaos la pat care să-l țină departe de mîna procurorilor. Un repaos recomandat trei săptămîni, adică atît cît trebuie ca să acopere restul sesiunii.
Timp în care Ponta mimează slăbiciunea fizică și politică (magistrală chemarea de urgență a lui Dragnea la Istanbul, în secret, dar cu înștiințarea presei, lăsînd impresia de muribund care și-a chemat duhovnicul ori legatarul testamentar), lecție învățată de la maestrul Băsescu, probabil.

Ce va fi după?

Indiferent de eforturile procurorilor, cum spuneam, Ponta nu mai poate fi dărîmat de la guvern pînă în toamnă, grație imunității, iar cu parlamentari comozi ca liberalii e absolut exclusă o sesiune extraordinară a legislativului, peste vară.

Nu va avea loc, în acest caz, nicio retragere elegantă a premierului în favoarea lui Gabriel Oprea, nici o preluare ostilă a PSD de către UNPR, cum scriu înstelații presei, doar-doar or irita activul social-democrat.
Indiferent ce dosare, documente ori stenograme ar apărea pînă la toamnă, Ponta nu va pleca, a spus-o singur că numai verdictul unui judecător l-ar putea împinge la demisie.

De cealaltă parte, liberalii par în criză mare de idei, dovadă felul cum o țin precum gaia mațul cu alegerile anticipate, o prostie cvasi-imposibil de transpus în practică și complet inutilă scenei politice și stabilității țării. Ori folosirea jenantă a lui Vanghelie, de după gratii, drept armă anti-Ponta/Oprea.

Speranțele lor se îndreaptă strict către marele Binom.
Vor reuși DNA și SRI să dejoace, în următoarele zile, planurile lui Ponta și ale PSD și să-i ”strecoare” premierului lovitura de grație?
Greu de crezut, dar nu imposibil, desigur, doar trăim în România.
Nu ne rămîne decît să așteptăm următoarele 13 zile, cu ochii pe Breaking News-urile TV.

sursa: inpolitics.ro

Trimiteti un SMS la 7472 cu textul NASUL si puteti achizitiona cartea lui Radu Moraru „Singur impotriva sistemului. Povestea televiziunii libere” in format electronic. Tarif – 6.20 Euro (TVA inclus). Numarul este valabil in retelele Orange, Vodafone si Telekom. Dupa finalizarea platii veti primi un link de descarcare a cartii in format electronic.

Puteți sprijini NAŞUL TV făcând donaţii în următoarele conturi:

CONTURILE VALABILE PENTRU DONAŢII:

Banca: Garanti Bank

Cont pentru Ron: RO42UGBI0000052015353RON

Cont pentru EURO: RO35UGBI0000052015354EUR

Cont pentru DOLARI: RO32UGBI0000052015355USD

Cod SWIFT UGBIROBU

COD CLIENT 1414031
MORARU VICTORIA

 

Cont PayPal:

3 COMENTARII

 1. Acest ziarist îi consideră pe toţi românii nişte proşti de mămăligă, îl consideră pe Ponta un geniu, iar guvernul de penali proruşi – „cel mai cinstit guvern” – un grup de tehnocraţi patrioţi! Cum să câştige această coaliţie alegerile când sunt aceiaşi oameni corupţi pe care îi vedem cu toţii?! N-ai văzut ce încredere au oamenii în Parlament? zero. O să vezi altveva, un fenomen anticipat de cei mai buni sociologi: prăbuşirea PSD (PLR, PC…), PNL şi UDMR şi apariţia altor partide, cu oameni noi, nepătaţi, în Parlament. Am impresia că dumneata eşti un pui de PSD-ist care ar vrea ca România să fie condusă tot de această clasă politică (la vremuri noi, tot noi). Apropos, chiar crezi că americanii şi NATO vor ceda România Rusiei? chiar crezi că la graniţa de Est va fi linişte sau că în Ucraina va fi pace? Crezi că americanii vor mai tolera mult timp agenţi ruşi ca Ponta sau Tăriceanu şi gaşca în România – principalul aliat strategic din est? că văd că nu suflii o vorbă despre interesele celor mai mari puteri occidentale în România. Poate eşti vreun agent ziarist la SPUTNIK!

 2. in fiecare zi ipochimenul plagiator ii trage cate-o flegma intre ochi presedintelui, daca a dat de pamant cu el la alegeri!

 3. Cautam colaboratori pentru publicare anunturi.

  Se lucreaza comod de acasa.

  Cerinte:

  – cunostinte minime PC ;

  – necesar calculator;

  – conexiune internet;

  – rabdare;

  – seriozitate.

  Nu este necesara experienta.

  Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail.

  Veti trece mai intai prin instruire, apoi care doriti, o sa incepeti salucrati.

  Program part-time.

  Cereti detalii la adresa : [email protected]

  Oferim si solicitam seriozitate !

Comments are closed.