AcasăActualitateCarmen Popa: A doua petitie catre avocatul poporului

Carmen Popa: A doua petitie catre avocatul poporului

„Subsemnata Popa Carmen, cetatean roman, domiciliata in Craiova, str. ….., de profesie avocat, va adresez aceasta a doua petitie prin care va solicit din nou ca in temeiul art.146 din Constitutie sa sesizati Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a Ordonantei de Urgenta nr.41/05.07.2012 privind modificarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.
Sunt nevoita sa va adresez a doua petitie intr-o singura saptamana, deoarece GuvernulRomaniei a adoptat, in doua zile consecutive – 4

Inainte de a ma referi la  modul in care Ordonanta de Urgenta 41/05.07.2012 incalca Constitutia Romaniei,  ma simt nevoita, domnule Valer Dorneanu,  sa va reamintesc cateva dispozitii legale care va reglementeaza activitatea.
Conform articolului 2 din Legea 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei  Avocatul Poporului

” (1)Instituţia Avocatul Poporului este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă  autoritate publică, în condiţiile legii.

(2)În exercitarea atribuţiilor sale, Avocatul Poporului nu se substituie autorităţilor publice.

(3)Avocatul Poporului nu poate fi supus nici unui mandat imperativ sau reprezentativ. Nimeni nu îl  poate obliga pe Avocatul Poporului să se supună instrucţiunilor sau dispoziţiilor sale.”

Ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca, dumneavoastra nu sunteti un subordonat al Guvernului si trebuie sa va exercitati atributiile  in mod independent si in slujba cetatenilor.  Acest obligatie  va impune sa ignorati orice  ordin  ati fi primit din partea formatiunii politice care v-a nominalizat pentru aceasta functie, sa examinati petitia mea cu profesionalism si onestitate si  sa dati curs cererii de sesizare a  Curtii Constitutionale sau sa imi transmiteti un raspuns motivat.

In calitate de slujbas al poporului si in conformitate cu art. 13 din lege

„Avocatul Poporului are următoarele atribuţii:

(f)poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor”

In conformtate cu art. 14 din aceeasi lege  „(1) Instituţia Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile din oficiu sau la cererea persoanelor fizice, a societăţilor comerciale, a asociaţiilor sau a altor persoane juridice.”

Desigur ca „cererea” mea nu are aceeasi forta ca „mandatul puterii politice”, nu pot decat sa sper ca, in calitate de functionar public aparator al drepturilor cetatenilor  veti actiona in litera legii, fara a considera ca aveti un drept discretionar in aprecierea caracterului fondat al petitiei asa cum Guvernul a apreciat ca are un drept discretionar de a legifera, incalcand Constitutia.

Desi sunteti jurist  si v-ati fi putut sesiza din oficiu ca Avocat al Poporului, regulile imi impun sa imi  motivez  Petitia:

i) In conformitate cu art.73, lit. (d) din Constitutia Romaniei,  prin lege organica se reglementeaza  „organizarea şi desfăşurarea referendumului”

ii)    In conformitate cu art.115 din Constitutia Romaniei – Delegarea Legislativa „Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică. „.

Prin urmare:

– Referendumul vizeaza drepturi electorale, organizarea si desfasurarea lui fiind reglementata prin lege organica.

– prin ordonanta de urgenta nu se poate legifera in domeniul drepturilor electorale.

Adoptand Ordonanta de Urgenta nr.41/05.07.2012, Guvernul Romaniei a incalcat Constitutia (art.72,  art.115)

Prin adoptarea unei Ordonante de Urgenta ce modifica Legea refendumului, Guvernul a incalcat urmatoarele  principii constitutionale prevazute la articolul 1:

alin. (3) România este stat de drept,

alin.(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale, a

(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

In fine, vatamarea care mi se aduce prin adoptarea Ordonantei de Urgenta nr.41/05.07.2012   o motivez prin prisma articolului   16 din Constitutie:
„(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

(2) Nimeni nu este mai presus de lege. ”

In fata  legii, eu sunt egala cu dumneavoastra si cu domnul Prim Ministru Victor Ponta.

Asa cum eu  ma duc la serviciu in fiecare zi, ma straduiesc sa fiu un cetatean  onest  si platesc impozite anuale echivalente cu salariul unui parlamentar, al unui ministru sau al unui ministru secretar  de stat,  asa cum eu  respect legile tarii, pretind  – in baza principiului egalitatii in fata legii – ca orice  inalt demnitar sau functionar public,  sa se comporte la fel.

Dreptul si intresul pe care il afirm, este acela de a trai intr-un stat in care Constitutia,  legea  sa fie respectate, in primul rand de catre cei care ne-o impun.

Avocat,

Carmen Popa”

Articol publicat pe contributors.ro

RELATED ARTICLES

13 COMENTARII

  1. Judecatorii comunisti dupa ce au fost decorati de catre PRESEDINTELE REAL A ROMANIEI TRAIAN BASESCU (CACATCRIN ANTENESCU NU NE REPREZINTA )i-au infipt cutitul in spate.Multumim din indima CCR al USL=PCR care a legalizat lovitura de stat.Mine poimane tot acesti judecatori vor legaliza furtul, comertul cu droguri, crima,trtraficul de fiinte umane si alte faradelegiDesi lovitura de stat reprezinta infractiune ei au legalizat-o

  2. Chiar daca si-ar face treaba avocatul poporului tot ar fi in zadar.
    Sunt 9 judecatori in CCR. 3 din acesti 9 sunt propusi de catre Traian Basescu.
    CCR-ul s-a obisnuit cu puterea inca din 2010.
    Pana sa fie guvernul Ponta CCR-ul a dat 16 decizii anti Basescu/PDL si 5 decizii pro Basescu/PDL.
    Avand putere vor fi mituiti mai des. Asta le convine lor.
    Ieri am vazut de exemplu o declaratie de-a lui Victor Ponta inainte ca Curtea Constitutionala a Romaniei sa dea verdictele in legatura cu presedintii Camerei Senatului si Camerei Deputatilor. Mi-am dat seama ca stia dinainte ce decizie va lua CCR-ul.
    In alta ordine de idei, USL-istii in 2010 le-au marit prerogativele CCR-ului iar acum in 2012 cand nu mai au avut nevoie de pronuntarea acestor judecatori, le-au luat din nou aceste prerogative.
    Dar CCR-ul s-a obisnuit cu puterea pentru ca daca acesti judecatori au putere atunci vor putea fi mituiti mai des.
    Schimbarea presedintelui Camerei Senatului -> legala constitutional.
    Schimbarea Camerei Deputatilor -> legal constitutional.
    Legea Referendumului -> sunt convins ca va fi legal constitutional.
    Legea CCR – ilegala. Trageti concluzii.

  3. Cum explica deciziile CCR Laura Stefan / Expert Forum (via Facebook):

    1. E neconstitutional sa interzici Curtii Constitutionale sa analizeze hotararile Parlamentului. Probabil s-au extins si pe OUG data de guvernul Ponta pe acest aspect. Decizia CCR e in vigoare de la publicarea in MOf. Asta inseamna ca abia dupa aceasta data poate CCR sa verifice hotararile Parlamentului.

    2. CCR a respins ca inadmisibile contestatiile pe revocarea lui Blaga si a Robertei Anastase – cel mai probabil constatand ca OUG care nu permite CCR sa analizeze hotararile Parlamentului e inca in vigoare pana la publicarea deciziei CCR care o declara neconstitutionala. Dupa acea data Blaga si Anastase pot face iarasi contestatii si abia atunci CCR se va pronunta pe fond. Pentru ca a decis ca nu se poate pronunta pe contestatia lui Blaga, Antonescu ramane interimar.

    3. CCR a respins conflictul constitutional – probabil zicand ca avizul CCR e consultativ si Parlamentul face ce vrea oricum. Cum hotararea Parlamentului prin care Presedintele a fost suspendat nu poate fi atacata la CCR pana la publicarea deciziei care a declarat neconstitutionala restrangerea competentelor CCR, inseamna ca CCR nu a putut azi sa se pronunte pe asta.

  4. D-na Carmen Popa a facut un lucru bun de a trimite aceasta petitie si ii multumim pe aceasta cale,dar ma intreb se va lua in considerare aceasta?Acum in tara nu conteaza legea,nu conteaza Constitutia conteaza numai planul USL de a ajunge la carma tarii.Imi este frica ca dl.presedinte va fi demis si tara va avea de suferit.Totusi sa credem ca binele va invinge.

  5. Capul sus ! Nu vă dezamăgiţi ! Indiferent de manevrele de culise ale sistemului ticăloşit, le putem da peste nas cu votul nostru din: 29 iulie,eventual la alegerea Preşedintelui şi cel de la parlamentare.50% din electorat nu s-a prezentat la votul de la locale (nu au fost tentaţi de pomeni )iar cei aleşi, odată aranjaţi pentru 4 ani şi sub perspectiva decontului către cei care i-au pus pe liste, nu o să mai fie suficienţi de motivaţi să se implice cu atàta zel.
    Ei cu manevrele, noi cu votul.

  6. Fostul consilier al d-nului Iliescu poate sesiza curtea nu este obligat s-o faca .Asa ca luati-va gandul. Ceea ce a facut D-na Carmen Popa este un lucru de laudat insa in fata tavalugului FSB-ist petitia dansei este fix zero. Nimeni nu va tine cont de ea. Curtea Constitutionala s-a speriat, vedem asta din comunicatul ambiguu datla avizul de suspendare. Pe undeva le dau dreptate pentru ca in situatia data cand ministerul de interne si ministerul justitiei este in mana pucistilor pe ei nu ii mai apara nimeni.Sa nu-mi spuna nimeni ca pe ei ii apara legea pt ca legea de-o saptamana incoace se face cu cozile de topor si cu penalii catarati in scaunele parlamentare. Democratia noastra cea firava tocmai s-a spulberat. Noapte buna.

  7. Nu cred in reusita s-au trimis peste 1000 de petitii asta este MUT ORB SURD INTR-UN CUVANT MORT teleghidat iar telecomanda este la PONTA

  8. Stiti cum na simt dragii mei , exact ca pe vremea comunismului , pe vremea revolutie sau pe vremea mineriadelor , imediat ce indraznea cineva sa-si deschida gura o lua in freza sau chiar mai rau PCR ,FSN,PDSR azi USL.
    Sunt convinsa ca sunt multi in tara ca si D-na Carmen Popa pe care o felicit pt initiativa ,profesionisti care cunosc legea sa scrie si ei ,sa le explice oamenilor clar si pe intelesul lor sa nu ne lasam mintiti si calcati in picioare de comunisti.
    cel mai mare dusman al comunismului a fost OMUL CITIT INFORMAT DESTEPT .
    Salut de altfel initiativa D-lor Andrei Plesu ,Gabriel Liiceanu si a multor altora semnatari
    catre UE.

    • cum sa dam jos ceea ce au votat incultii,imbecilii,betivii, batrinii nestiutori,samd?
      sint plecat din romania de mai bine de 20 ani, actualmente sint in spania de 14 ani, nu am vazut niciodata asa ceva si sincer toti cunoscutii(spanioli) ma intreaba cine sint astia care au intrat cu tavalugul in institutiile statului roman?
      marea majoritate a romanilor de aici din diaspora va vota cu BASESCU.
      nu ca ne-ar place fatza lui dar, votam basescu numai ptr ceea ce a insemnat lovitura USL in toate institutiile statului.
      asteptam cu nerabdare intrarea in spatiul schengen, se pare ca va ramine un vis .
      sa speram ca nu vom fii nevoiti sa traim iar sub tutela unor indivizi certati cu legea, ( VOICULESCU-PONTA-VOICU-NASTASE-ILIESCU…samd
      un sincer multumesc ptr tot ceea ce faceti acolo in tara unde ne-am nascut.
      cu stima:SIMON NARCIS SECU

  9. asvrea si eu sa trimit aceeasi sesizare,poate si altii.poate puteti sa faceti posibil acest lucru.

    • Se poate printa,dar ar fi bine ca redactia sa lase locul liber,la nume,pentru a fi complectat de cei care isi doresc sa trimita aceasta petitie!

Comentariile sunt închise.

Most Popular

Prezentare generală a confidențialității
Nasul.tv

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Cookie-urile strict necesare

Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.