CCR2Curtea Constitutionala a Romaniei a decis joi ca este constitutionala ordonanta de urgenta a Guvernului privind procedura de selectie si desemnare a judecatorului roman la CEDO.

CCR a respins atat sesizarea presedintelui CSM, Oana Schmidt-Haineala, cat si exceptia Avocatului Poporului, urmand ca selectia listei cu candidati in cadrul procedurii de desemnare a judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului sa se realizeze conform ordonantei de urgenta a Guvernului Ponta.

„S-a respins si exceptia formulata de Avocatul Poporului pe ordonanta data de Guvern cu constituirea comisiei, s-a respins si cererea de conflict, s-a constatat ca nu este conflict. Judecatorul la CEDO va fi selectat dupa cum prevede ordonanta de urgenta. Trebuie insa sa intelegem ca hotararea in aceasta privinta o ia pana la urma Parlamentul European, nu o ia Romania. Romania propune trei nume, unul dintre ele poate fi admis sau pot fi respinsi toti. Daca sunt respinsi toti se reia procedura”, a declarat joi presedintele CCR, Augustin Zegrean.

Presedintele CSM, Oana Schmidt-Haineala, a reclamat la CCR existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatea judecatoreasca si puterea executiva determinat de modificarea procedurii de numire a judecatorului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

„S-a apreciat ca, prin schimbarea de catre Guvern a mecanismului de numire a judecatorului roman la CEDO, prin intermediul unei ordonante de urgenta a Guvernului, s-a adus atingere principiului separatiei si echilibrului puterilor in stat, in conditiile in care a fost vidata de substanta o atributie fundamentala a Consiliului Superior al Magistraturii, in calitatea sa – prevazuta de art. 133 alin. 1 din Constitutia Romaniei – de garant al independentei justitiei”, arata in aprilie CSM.

2 COMENTARII

  1. Se spalara pe maini si lasara iar la mila Parlamentului European numirea judecatorului roman de la CEDO. Ca aceasta comisie ce desemneaza judecatorul, formata majoritar de persoane numite politic (4 din 9 tin de Guvern si 1 e Avocatul Poporului), va desemna pe cine vrea politicul. Si tot Guvernul e cel care propune pe cine va desemna comisia. Deci, in familie 🙂

    In alta ordine de idei, acceptand ca valabila o Ordonanta de urgenta ce modifica o lege in vigoare, CCR da Guvernului apa la moara cu alte asemenea initiative 🙁

Comentariile sunt închise.