Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, cu 312 voturi “pentru”, doua voturi “impotriva” si cinci abtineri, proiectul de lege care instituie ziua de 31 august drept “Ziua limbii romane”.

ziua limbii romane 31 aug

 

 

 

 

 

 

 

Propunerea legislativa a fost initiata in 2011, fiind semnata de 166 de parlamentari apartinand tuturor partidelor parlamentare. Proiectul de lege a fost adoptat si de Senat, in decembrie 2011, iar Camera este for decizional.

“Ziua limbii romane” este sarbatorita in 31 august si in Republica Moldova.

In 31 august 2012, presedintele Traian Basescu a transmis un mesaj cu prilejul sarbatorii “Zilei Limbii Romane” in Republica Moldova, in care preciza ca spera ca incepand de anul viitor Ziua Limbii Romane sa fie serbata de romanii din tara si din intreaga lume.

Proiectul legislative prevede ca Ziua Limbii Romane sa fie marcata de catre autoritati si institutiile publice, inclusiv reprezentante diplomatice si institute culturale ale Romaniei, precum si de institutii romanesti din strainatate, prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific, consacrate limbii romane.

Societatea Romana de Radiodifuziune si Televiziunea Romana pot include in programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestarile dedicate acestei sarbatori, se mai arata in actul normativ.

In expunerea de motive, initiatorii propunerii legislative explica faptul ca “importanta limbii romane nu trebuie marginalizata de tendintele actuale catre globalizare, deoarece limba romana reprezinta fundamentul identitatii nationale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societati puternice si unite”.

3 COMENTARII

  1. La cat de agramati sunt multi romani, nu prea merita sa-si mai serbeze limba daca o ucid in fiecare zi…

  2. Oare ce-or mai scorni.Respectul fata de limba stramosilor tai se manifesta cu fiecare moment in care faci apel la conostintele tale de limba materna.Ca si cu ziua drapelului de care nici 80% din romani n-au cunostinta,hai sa ne facem ca muncim si dam legi idioate…

Comments are closed.