În momentul în care Nașul TV a scris că B1 TV a bătut palma cu PSD pentru promovarea imaginii lui Victor Ponta și a primit în schimb 2,5 milioane de euro, mulți cititori au sărit cu critici la adresa noastră și ne-au acuzat că publicăm afirmații nefondate. În timp, însă, știrea s-a confirmat, iar numărul celor care încă se mai îndoiesc de repoziționarea postului condus de Sorin Oancea a scăzut considerabil.

Puţină lume a fost atentă joi la faptul că B1, în timpul percheziţiilor DNA, nu a pomenit nici o clipă faptul că percheziţiile îl vizează şi pe omul de afaceri Dumitru Nicolae „NIRO”, unul dintre finanțatorii postului.

Potrivit Comisarul.ro, marii „deontologi” de la B1 au făcut ceva ce nici Antena3 n-a făcut, iar sâmbătă a venit bomboana pe colivă. Conducerea B1 Tv a pus batista pe țambal și, fără să dea o explicație pertinentă, a anulat pur şi simplu emisiunea pe care a promovat-o agresiv.

B1 TV nu mai difuzează sambătă seara emisiunea „Sub semnul întrebării” pe tema ofiţerului acoperit

Postul de televiziune B1 TV anunta ca a anulat reluarea emisiunii „Sub semnul intrebarii” cu Robert Turcescu si Mihai Razvan Ungureanu, pe tema ofiterului acoperit, care era programata sambata seara, de la ora 21.00, „pentru a nu interfera cu campania electorala”. Adica pentru a nu-i afecta imaginea lui Victor Ponta, fost ofiter acoperit SIE intre 1997 si 2001, actual candidat PSD la presedintia Romaniei.

„Pentru a nu interfera cu campania electorala, B1 TV a decis anularea difuzarii in reluare a emisiunii „Sub semnul intrebarii”, editia din 11 septembrie. Emisiunea respectiva, in care Robert Turcescu l-a avut invitat pe Mihai Razvan Ungureanu, poate fi insa urmarita integral pe site-ul b1.ro, la sectiunea Inregistrari. Temele dezbatute la acea data, in acea emisiune, pot pune intr-o noua lumina dezvaluirile recente din campania electorala actuala pe tema ofiterului acoperit din politica”, a informat sec postul de stiri.

B1 TV a anuntat vineri seara intr-un comunicat ca va transmite sambata, de la ora 21.00, o emisiune document pe tema ofiterului acoperit: „Sub semnul intrebarii”, cu Robert Turcescu si Mihai Razvan Ungureanu. Potrivit B1 TV, in editia din 11 septembrie a emisiunii „Sub semnul intrebarii”, realizata de Robert Turcescu, in care invitat a fost Mihai Razvan Ungureanu, fostul director al SIE, „s-au spus multe lucruri care s-au petrecut de curand, ca un fel de profetie”.

Postul de televiziune a revenit insa in cursul noptii de vineri spre sambata cu un nou comunicat, anuntand faptul ca a anulat redifuzarea emisiunii si ca aceasta poate fi vizionata… doar online.

Emisiunea poate fi urmărită vizionată aici:

Dezvaluirile din emisiune

Încă din primul minut, monologul lui Turcescu anunță pas cu pas dezvăluirea făcută de Traian Băsescu la Realitatea Tv… peste mai bine de 30 de zile! Turcescu arată telespectatorilor HG-ul 223, cu o lună înaintea lui Traian Băsescu. Articolul privind secretizarea acoperiților este subliniat cu roșu, pe calculator. În copia prezentată de Traian Băsescu, la Rareș Bogdan, paragraful e subliniat cu marker roșu.

Turcescu face exact raționamentul pe care îl va folosi Traian Băsescu la Realitatea Tv: ”dovada” că un candidat a fost ofițer acoperit este HG-ul prin care SIE și Guvernul împiedică deconspirarea.

”Nu cumva cei de la SIE s-au gândit că Băsescu s-ar putea să folosească un document care să-i încurce pe ai lor”? se întreabă Turcescu retoric. ”Hai să dăm un HG…nu are cum să scoată ăla de la Cotroceni nucleara”, adaugă Turcescu.

Ofițerul acoperit încalcă legea, nu președintele

Turcescu nu îl numește pe candidat, așa cum o va face Traian Băsescu, dar sugerează că ar fi premierul. Pe de altă parte, îi construiește o linie de apărare președintelui.

”Ce-și spun ei? Dacă au dat HG-ul ăsta în 2013, și Băsescu îl încalcă, îl acuzăm de încălcarea secretului de stat, înaltă trădare, adăugăm la suspendare, cum zicea Tăriceanu. Totuși, ar mai exista o variantă, prin care (Băsescu) va arăta că nu încalcă nicio lege. Că se face dezvăluirea nu pentru a-l omorî pe un adversar, ci în interes național (…) Nu cred că președintele va da înapoi. Doar dacă…nu cumva să abandoneze cel care se simte cu musca pe căciulă”, a concluzionat Turcescu.

Ca trimiterea să fie clară, Turcescu aduce în discuție legea magistraților, care interzice acestora să fie ofițeri acoperiți. ”O spun pentru că el a încălcat legea-în momentul în care a fost racolat era în magistratură. Mai sufăr rigorile legii, dacă îl deconspir?”, insistă Turcescu. Mihai Răzvan Ungureanu abordează altă idee și discuția deviază.

Turcescu revine cu scenariul magistratului, care va fi dezvoltat și de Traian Băsescu peste o lună. Insistă pe tema responsabilității, încercând să inducă ideea că denunțătorul nu va avea probleme în Justiție, ci doar magistratul care a încălcat legea.

MRU și jurnalistul din platou sunt de acord cu Turcescu, la nivel de principiu: doar ofițerul trebuie pedepsit, nu și cel care îl deconspiră!

Odată lămurit că nu ar păți nimic președintele care dezvăluie, se trece la condamnarea ”ofițerului”. Turcescu, dar și Cristian Diaconescu, luat prin telefon,  încurcă legile și anunță că doar din 2004 era interzis să fii și ofițer și magistrat.

Turcescu e corectat prin sms,  de către ”unul care știe legile”: legea interzice încă din 1992, să ai dublă calitate. Exact cum va arăta și Traian Băsescu, la Realitatea Tv, peste o lună de zile.

Dovezile lui Băsescu, în avanpremieră la Turcescu

Turcescu face, apoi, aluzie la cariera magistratului ofițer acoperit. ”Observați cariera, se dovedește un traseu interesant”, spune Turcescu, subiect atins și de Băsescu, cu referire la Victor Ponta. Traian Băsescu, dar și presa care îl susține, pun ascensiunea profesională a premierului pe seama presupusei duble calități.

Spre finalul emisiunii, Robert Turcescu semnalează și incompatibilitatea constituțională,  respectiv articolul 131 din Constituție, pe care a insistat și Traian Băsescu, în emisiunea de la Realitatea.

Asta ca să nu amintim fraza cheie, de la minutul 5,30 al emisiunii, când Turcescu spune: ”m-am interesat și am aflat că acest HG nu a fost supus unei ședințe CSAT”. Exact ce l-a supărat pe dl. președinte Traian Băsescu, căruia nu-i mai rămânea decât o singură exclusivitate: corespondența cu Meleșcanu, de la SIE.

Rolul deconspirării lui Turcescu

Emisiunea se încheie cu un teasing făcut de Turcescu: ”Pe parcursul zilelor ce vor urma sunt convins că vom intra mai în adâncime în chestiuni”, spune moderatorul. După ce, pe parcurs, anunțase că ”emisiunea de astăzi rămâne o bornă, veți vedea de ce”.

Paradoxal, însă, tabăra ”băsistă” nu exploatează tema lansată de Turcescu. Acesta însuși crează o diversiune, ”auto-deconspirându-se”. Astfel, se mută mai aproape de alegeri tema, pe care o va arunca pe piață Traian Băsescu, ca nouă, la Realitatea, deși așa zisele dovezi se aflau la dispoziția presei portocalii de peste o lună, puse pe masă de Turcescu.

O altă ipoteză ar fi legată tot de alegeri. Emisiunea din 11 septembrie ar fi putut constitui un test, o verificare a modului în care societatea se raportează la temă. După evaluarea reacțiilor, a fost amânată declanșarea ”nuclearei” până  la mijlocul campaniei electorale.

O frază cheie care trece neobservată

Un moment cheie trece neobservat, chiar și după ”auto-deconspirarea” dostoievskiană de mai târziu. MRU îi spune lui Turcescu că ”la fel de bine ofițerul acoperit ar putea fi jurnalist”! Colegul de platou al lui Turcescu reia ideea: ”Asta a spus Traian Băsescu: un candidat sau un jurnalist care influența decizii”… Turcescu îl întrerupe nonșalant: ”Nu știu dacă ăla era ofițerul acoperit”.

2 COMENTARII

  1. 1)Ce Naiba,Nasule!Pai si D-voastra(si colegii),ca si unele televiziuni,ne credeti prosti?I-auzi:”monologul lui Turcescu anunta,pas cu pas,dezvaluirea facuta de Basescu,la Realitatea TV,peste mai bine de 30 de zile”,ceea ce este total inexact.Presebintele facuse acel anunt inainte de acea emisiune,de fapt tocmai pe baza acelei dezvaluiri,intreaga opinie publica fiind inflamata cu acel subiect,B1 Tv,ca si alte televiziuni si ziare,a adus in discutie tema ofiterului acoperit.Daca nu ma credeti pe mine,credeti-l,macar,pe colegul de platou al d-lui Turcescu,cel care spune:”Asta a spus Traian Basescu „.Daca Presedintele spusese inainte,atunci cum putem spune ca a spus(sic!) dupa aceea(emisiunea lui Turcescu)?Apoi,daca cei trei-presedintele si cei doi din platou(Turcescu si Ungureanu)-au colaborat pentru descoperirea unei inegalitati referitoare la alegerile prezidentiale au savarsit oare un delict,indiferent care ar fi natura juridica a acestuia?2)In privinta sponsorizarii,chiar D-voastra,in atatea emisiuni,ne spuneti cat de greu se „tzine” o televiziune,si tocmai de aceea si timpul de emisiune(activa) al Nasului TV este mai redus,si,de aceea,noi,cei fideli postului D-voastra,in cursul zilei,trebuie sa apelam si Realitatea TV dar si la B1TV pentru a ne „lua” cele mai „calde” informatii,cele mai multe dintre ele fiind cele matinale.Este adevarat,se observa o oarecare incorsetare la B1TV fatza de Realitatea Tv(care,probabil,sta foarte bine financiar)dar,cred eu,fara a impieta catusi de putin realitatea(corectiunea)stirilor.Ce-i drept,uneori deformeaza putin, prin omisiune,cum este cazul-ziceti D-voastra,si va cred-al D-lui Dumitru.Nu cred ca trebuie sa intrati in polemica sterila-o fac in stil grotesc politicienii-cu alte televizini.Sa fitzi iubitzi,Nasule(si colegii,la un loc)!

  2. Ca si in cazul Rosia Montana si in cazul Robert Turcescu, B1 isi arata adevarata fata, mult prea intunecata, de post aservit unor interese oculte mult prea toxice pentru democratia si statul de drept la care aspiram.

Comentariile sunt închise.