O delegatie din Qatar formata din peste 400 de oficiali si lideri de afaceri a facut luni si marti o vizita in Marea Britanie, urmand sa anunte investitii majore in tara care se pregateste sa iasa din Uniunea Europeana, transmite Bloomberg, conform incont.stirileprotv.ro

Delegatia din Qatar a fost condusa de premierul emiratului, seicul Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al-Thani, iar intalnirile cu oficialii britanici au avut loc la Londra si Birmingham.

Vizita s-a incheiat marti, cu o zi inainte ca premierul britanic Theresa May sa activeze Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va marca inceperea negocierilor de doi ani pentru iesirea din UE.

”Transformarea tarii intr-un centru global pentru industrii bazate pe know-how si inovatii este unul dintre cele mai importante obiective ale statului Qatar”, afirma Al-Thani intr-un comunicat.

Emiratul vrea sa coopereze cu guvernul si firmele britanice pentru atinge acest obiectiv intr-o perioada in care Marea Britanie vrea sa isi construiasca o imagine globala, a adaugat el.

Inainte de separarea de UE, Marea Britanie ia masuri sa pastreze investitiile straine, mergand pana la oferirea de promisiuni scrise Nissan Motor, intr-un efort de a combate concurenta din alte state europene, care vor sa atraga talente si capital.

Qatarul are la randul sau intesese mari ca economia britanica sa ramana puternica in timpul si dupa Brexit. Emiratul este cel mai mare producator de gaze naturale lichefiate si acopera 90% din importurile britanice ale acestui carburant.

Qatarul a investit miliarde de dolari in banca Barclays, in timpul crizei financiare, si si-a construit in Marea Britanie un portofoliu de actiuni si proprietati imobiliare in valoare de peste 40 de miliarde de lire sterline, in ultimul deceniu.

Din delegatia Qatarului fac parte directorii generali ai Autoritatii pentru Investitii din Qatar, Qatar Petroleum su Qatar Aiways.

Protejarea valorii activelor din Marea Britanie, care includ intre altele magazinele Harrods, o participatie la J Sainsbury si proprietati ca hotelul Savoy si zgarie-norul Shard, nu este singurul motiv din spatele vizitei in Marea Britanie.

Preturile scazute ale petrolului au redus veniturile guvernului, obligand Qatarul, cea mai bogata tara din lume pe cap de locuitor, sa emita in luna mai obligatiuni de 9 miliarde de dolari. Oficialii emiratului vor sa atraga mai multe investitii, pentru diversificarea economiei in afara industriei petrolului ti gazelor si continua dezvoltarea infrastructurii, intr-un program de 200 de miliarde de dolari, inainte de Cupa Mondiala din 2022.