Cea mai mare companie miniera de cupru din Romania, Cupru Min Abrud, a fost cumparata de firma canadiana Roman Cooper Corp, care a castigat licitatia organizata astazi. Ministerul Economiei a vandut pachetul integral de actiuni la exploatarea miniera din Muntii Apuseni. La Rosia Poieni, unde se gaseste cariera exploatarii, se afla 60 la suta din rezerva de cupru a Romaniei, respectiv 900.000 de tone de minereu, lucru care permite continuarea exploatarii pe o perioada de cel putin 20 de ani. In prezent, 460 de oameni muncesc pentru Cupru Min Abrud. Potrivit unor surse din piata valoarea tranzactiei este de peste 200 de milioane de euro.

Roman Cooper Corp se afla pe lista celor patru cumparatori care au participat la licitatie, alaturi de OZ Minerals Ltd, din Australia, Dundee Holding, din Olanda si Ellatzite Med Ad, din Bulgara. Procedura de vanzare a pachetului de actiuni s-a derulat prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), din cadrul Ministerului Economiei, care a incheiat in luna ianuarie un contract de consultanta juridica in procesul de pregatire si derulare a privatizarii Cupru Min cu societatea profesionala de avocatura „Bostina si Asociatii“. Exploatarea minera a mai fost propusa de doua ori pentru privatizare, in 2008 si 2009, dar procedurile nu s-au finalizat din lipsa de oferte concrete.

Potrivit jurnalistilor de la “Adevarul”, cumparatorul companiei Cupru Min, Roman Copper Corp, provine din aceeasi tara (Canada) cu investitorul de la Rosia Montana, Gabriel Resources. Asocierea nu este intamplatoare avand in vedere ca, in decembrie 2011, ambasadroul Canadei in Romania, Philippe Beaulne, declara ca exista companii din aceasta tara interesate sa investeasca la Cupru Min. Compania Roman Copper Corp, mai putin cunoscuta in domeniu, este controlata de Stephen G. Roman, unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri canadieni din minerit. Potrivit Ziarului Financiar, in 2008, Stephen G. Roman a vandut firma Gold Eagle Mines cu suma de 1,5 miliarde de dolari catre grupul Goldcorp.

 

Guvernul promite de doi ani Fondului Monetar International ca va vinde pe bursa pachete minoritare de actiuni la principalele companii de stat. La sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, Ministerul Economiei a facut anuntul ca va scoate Cuprumin la privatizare, metoda aleasa fiind cea a licitatiei cu strigare, desi initial programul de privatizare prevedea vanzarea companiei prin intermediul pietei de capital. Presedintele Confederatiei Nationale „Meridian”, Ion Popescu, a afirmat, inca de la sfarsitul anului 2011, ca Jeffrey Franks a pus o presiune suplimentara ca privatizarea „Cupru Min” sa se finalizeze cat mai curand: „Am inteles ca Jeffrey Franks a declarat ca trebuie neaparat vanduta Cupru Min. De cand hotaraste el ca trebuie vanduta asa repede? Este cumva gestionarul Romaniei? Este cumva proprietarul statului roman? Este un abuz din partea lui. Sa-mi arate cadrul legal in baza caruia are dreptul unei astfel de interventii. Ma gandesc chiar la posibilitatea sa dau autoritatile in judecata pentru treaba asta”.

In timpul derularii licitatiei publice cu strigare pentru privatizarea pachetului integral al companiei de la Rosia Poienii, ministrul Economiei, Lucian Bode, a fost intrebat de un protestatar cata spaga a luat pentru a privatiza Cupru Min. Potrivit Mediafax, demnitarul s-a aratat foarte deranjat de abordare, raspunzand ca este un om cinstit si nu permite astfel de acuzatii. „Cum va permiteti sa ma intrebati asa ceva? Sunt un om cinstit, uitati-va in ochii mei. Cum va numiti? Ma deranjeaza acest mod de abordare. Asa vreti sa discutam? Va invit la discutii”, a raspuns ministrul Economiei.

 

 

 

 

19 COMENTARII

  1. Cand vinzi ce nu mai potzi pune la loc este rau, foarte rau. Dar cand mori de foame si ai o conserva iar cineva itzi ofera un desfacaletz cu conditzia sa faci juma juma contzinutul, ce raspunzi? Rau este ca nu esti capabil sa desfaci singur conserva. Eu cred ca daca refuzi cu demnitate si mori cu conserva in mana intri in categoria „noi nu ne vindem tzara!”. Din pacate ecologia, care are un fond bun, in multe cazuri te indeamna sa mori cu demnitate pentru ca fiind o activitate care nu produce si ca atare nu are fonduri proprii, de foarte multe ori reprezinta interesele celor care o finanteaza si care sunt adesea prea putzin ortodoxe (vezi gogoritza cu incalzirea globala).

    • foarte inteligent comentariul …
      dar uiti un lucru absolut evident …
      ca daca conserva aia costa 10 roni tu nu o dai pe 1 ron doar pt ca nu ai cu ce sa o desfaci .. desi motivatia mi se pare absolut puerila .. in conditiile in care daca nu ai cu ce sa o desfaci te poti asocia cu cineva sa iti puna la dispozitie „desfacaretz” cum ii zici tu si sa im[parti profitul care iese de aici .. si e cu totul si cu totul altceva …
      dar e un pic cam greu acest rationament pentru matale obisnuit sa aprobi pe banda rulanta tot ce decreteaza matale .. probabil singurul moment cand gandesti (liber) este cand dormi si visezi, daca visezi desi sincer eu cred ca somnul tau este unul inert si fara vise

      • Ironia grosiera (mai ales cand nu stii ceaprob si ce nu aprob) este fara efect mai ales cand nu citesti atent ceea ce comentezi.
        1. Cand mori de foame pretul obiectului este irelevant. Daca nu desfaci conserva mori, indiferent ce pret are.
        2. Daca cedezi o parte din contzinut este echivalent cu impartirea profitului. Daca ne referim la cazul pe care il discutam s-au platit niste bani si se vor plati niste redevente (cat de mari depinde de inteligenta si cinstea celor care au negociat; daca au negocit ca in cazul PETROMULUI, vom ramane cam flamanzi).
        3.Cand citezi cu ghilimele, citeaza corect.

  2. Dupa parerea mea,
    VANZAREA DE ACTIVE STRATEGICE TREBUIE SA FIE PERMISA DOAR PRIN VOTUL A 2/3 DINTRE PARLAMENTARI, IN BAZA UNEI PREVEDERI EXPRESE INSCRISE IN VIITOAREA CONSTITUTIE.
    Eventual, cu amendamentul ca IN AN ELECTORAL, orce vanzare sa fie interzisa !
    Altfel, iar vom repeta eroarea majora a domnului Tariceanu, care a papat electoral banii obtinuti din vanzarea BCR.
    Ma intreb, daca nu cumva aceste actiuni pot fi incadrate la subminarea economiei nationale si considerate acte de inalta tradare a interesului national.

    • Stai linistit ZeV, domnul Vosganian a promis la Turcescu rambursarea intregii sume cand vine USLul la putere. Hai ca-i buuuuna!

  3. PRELUAT DE PE ENERGY-CENTER.RO

    La cea de-a treia incercare de privatizare a Cupru Min Abrud s-au prezentat patru potentiali investitori: OZ Minerals din Australia, Ellatzite-Med AD din Bulgaria, Roman Copper Corp din Canada si Dundee Holding din Olanda.

    Cu toate ca nu a rezolvat inca problema exploatarii aurului de la Rosia Montana, unde Gold Corporation-Canada, asteapta de circa zece ani avizul de demarare a lucrarilor de exploatare, statul roman scoate la mezat cea de-a doua mare bogatie a Apusenilor, respectiv rezervele de cupru.

    Chiar daca exploatarea acestora nu presupune folosirea cianurii, ca in cazul aurului, trebuie sa amintim ca aceasta activitate miniera este una la fel de poluanta, motiv pentru care investitorii s-ar putea lovi de barierele de natura ecologice specifice exploatarii aurului. Cariera de la Rosia Poieni este in momentul de fata o adevarata bomba ecologica, in lipsa investitiilor in cele trei iazuri de decantare, aproape abandonate in ultimii 30 de ani. Pana atunci insa mai este cale lunga.

    Cuprul, ca de altfel toate metalele neferoase, are o mare cautare pe pietele externe, pretul unei tone depasind la un moment dat nivelul de 10.000 de dolari. La vremea respectiva, statul roman nu stia insa cum sa rezolve problema Cupru Min, pierzand un moment extrem de favorabil fata de vanzarea societatii.

    Oferta depusa de cele patru companii straine, pentru preluarea a 100% din capitalul Cupru Min, va fi verificata si analizata pana la data de 26 martie, cand se va intocmi si afisa lista ofertantilor acceptati de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). La final, dupa declararea castigatorului, se spera ca pretul obtinut din vanzarea Cupru Min sa fie in jurul valorii de 60 milioane euro. Aparent, o nimica toata.

    Numai ca, trebuie tinut seama de faptul ca cel ce va castiga licitatia va avea de platit triplul sumei achitate pentru pachetul de actiuni, reprezentand cheltuielile cu retehnologizarea si investitiile de mediu. Chiar si asa, investitia se va arata extrem de avantajoasa.

    De ce lipsesc investitorii romani?

    In anul 2007, compania Energo Mineral, apartinand oamenilor de afaceri Horia Simu si Horia Pitulea, a obtinut de la Ministerul Economiei dreptul de a exploata rezervele de cupru de la Rosia Poieni, in schimbul unei investitii de 155 milioane euro in retehnologizarea Cupru Min. La vremea respectiva, in detrimentul privatizarii, statul a ales sa cedeze exploatarea cuprului in schimbul investitiilor si, evident, contra unei redevente. Complicatiile aparute ulterior, pe marginea falimentului sau intrarii in insolventa a Cupru Min, au facut ca intelegerea sa ajunga in instanta, iar exploatarea sa fie abandonata.

    Cupru Min are un capital social de 24,18 milioane lei si este controlata in totalitate de catre Ministerul Economiei. Privatizarea ei a fost ceruta expres inca din 2010 de catre Fondul Monetar International. Dupa cativa ani de declin, Cupru Min a reusit, in 2010,sa obtina un profit de 18,8 milioane lei, tocmai pe fondul cresterii spectaculoase a preturilor internationale la cupru. Datoriile totale ale companiei sunt de circa 80 milioane lei.

    Cu toate ca rezervle de cupru ale Romaniei sunt clasificate secrete, specialistii apreciaza ca potentialul nostru in domeniul metalelor neferoase se ridica undeva in jurul a 22 milioane de tone. Necesarul de cupru al Uniunii Europene se ridica la circa 30 milioane tone/an, iar tara noastra ar putea fi cel mai mare producator daca ar redeschide toate exploatarile abandonate. Rezervele de cupru de la Rosia Poieni sunt cele mai mari din tara, reprezentand in jur de 60% din totalul rezervelor.

    Se apreciaza ca la Rosia Poieni ar putea fi extrase in jur de un milion de tone. La pretul actual, de peste 8.300 dolari/tona, valoarea zacamantului ar putea ajunge si ea la peste 8 miliarde de dolari, aproximativ 6 miliarde de euro. Oare aceste cifre nu spun nimic investitorilor autohtoni?

    Companiile care au depus oferte pentru preluarea Cupru Min:

    – Oz Minerals-Australia, are cu o capitalizare de piata de 3,2 miliarde de dolari si deţinea la sfârşitul tanului trecut lichiditati in valoare de 886 milioane de dolari;

    – Ellatzite-Med AD, parte a grupului Geote­chmin, detinuta de miliardarul bulgar Tzolo Voutov, este cea mai mare companie miniera din Bulgaria si are circa 1.700 de angajati;

    – Roman Copper Corp-Canada;

    – Dundee Holding din Olanda.

  4. Si inca ceva: Avand in vedere distanta mica intre cele doua locatii, practic sunt vecine, Rosia Montana va pleca la drum fara ca sa mai intampine opozitie din partea vecinatatii.

  5. Era sa uit ce este mai important. Intotdeauna minereurile de cupru au concentratii ridicate in aur, argint si alte metale rare. Acestea se extrag prin cianurare!

  6. Nu mai plangeti atata. Concentratia de cupru din minereul de la Rosia Poienii este atat de scazuta incat, pana sa fie inchise, Ampellum Zlatna si Phoenix Baia Mare importau minereuri si lucrau in paguba. De plans este ca la o concentratie scazuta, nu se preteaza pentru extragere decat procedee hidrometalurgice, similare cu cele care urmeaza a se aplica la Rosia Montana. Asa ca in curand o sa avem un alias la Rosia Montana, Rosia Poienii. Sunt curioasa cine a facut analiza tehnica?

    • Andreea, nu plange nimeni aici. Constatam cum, sub voalul mediatic al scandalurilor de coruptie, Guvernul ne vinde la kilogram, exact in maniera cu care, pe ultima suta de metri a guvernarii Tariceanu, s-au dat cele mai mari tepe Romaniei.

      • Corect! Si totul se face pe ultima suta de metri, fara transparenta. In primul rand ar trebui analizat modul in care a falimentat Cupru Min si daca investitiile pentru retehnologizare pentru care s-a preferat, presupun concesiunea din 2007, in valoare de 155 MEuro (conform articolului de mai sus) au fost facute. Eu nu cred ca s-a facut ceva, concesiunea a fost luata pentru colectarea si vinderea deseurilor (namoluri) cu continut aurifer si argintifer. Aceste tranzactii si cei implicati din umbra ar trebui urmarite. In 1996, la Ampellum Zlatna s-au vandut toate cenusile de pirita cu continut aurifer care puteau fi prelucrate in prima faza la Sometra Copsa Mica, apoi la Phoenix Baia Mare. A fost demarata o ancheta de Vacaroiu, insa a fost ingropata din fasa.

  7. toate astea,le dam noi?sau pur si simplu ni se iau,si politicianul de serviciu ne anunta ,doar?
    ne punem intrebari de acest gen foarte putine persoane,pe aici.multi zboara pe alte coclauri.si din cand in cand aflam ca deja s-a mai dat ceva.si tot asa…

  8. Ma mir cum de nu -s auzit nimic pana acum?…s-a auzit dupa ce tot a fost semnat.
    Suntem satui de contracte de astea la care nu se mai poate face nimic….era asa urgent sa vindem…acum pana nu se renegociaza redeventele la nivel national…si atunci cand or sa se renegocieze…contractele lor..o sa aiba o clauza mica mica..la pag.732, cap 4 art.1987, sectiunea 17 punctul f…ca ei raman cu redeventele vechi..si romanul isi ia iar si iar TEAPA.
    Suspect cum zilele astea m-ati inebunit voi presa cu BOLDEA..si de zacamintele de cupru nimic.
    De RMGC nu se aude nimic…de gazele de sist nimic….
    IN TARA LU’ PAPURA VODA NU SE FACE NIMIC>>PROSTII MUNCESC >>CONDUCATORII TRAG TUNURI.
    Asa sa v-ajute Dumnezeu!

  9. S-a dus si cuprul dupa petrol. 🙁 Sclavi pe propriul pamant! Pentru asta s-a murit in razboie si in 89! Pana si bulgarii au participat la licitatie…ei pot sa faca investitii in resurse straine,conducatorii nostrii stiu doar sa vanda, condusi de asasinii economici de la FMI. Imi spune si mie cineva..care tara de pe globul asta a prosperat cand si-a bagat coada FMI-ul? Eu stiu ca toate au intrat in colaps! Urmeaza energia, dupa care ultimul sa stinga lumina! 🙁

    • Daca suntem prosti asa ne trebuie. Aia la putere fac numai ce vor…ce le pasa lor…viitorul tarii nu e viitorul copiilor lor.
      Copii lor invata in state in uk…se trag tunuri in tara noastra…la fel ca in 90…doar ca acum avem presa care sa ii dea la tv..cum Hotii striga Hotii…

Comentariile sunt închise.