…. Continuare din pagina 1 ….

M.C.: Imaginile apărute sunt de când am promovat cu Jiul în prima divizie (în 1996 – n.r.). Și nu îți ascund că noi aveam, printre alte lucruri, și fotbal-tenis. Se­diul Federației Române de Fotbal-Tenis era la „Doi Cocoși“. Patronul de acolo, Gioni Săndulescu, era președinte. Jucam tenis acolo cu Gabi, cu Cataramă, mai venea și Țiți Dumitriu. L-am bătut și pe Lăcătuș la fotbal-tenis. Mai făceam și acolo chefuri după meciuri, că doar era restaurant. Mai mâncam, am și poze când ne cântau artiștii…


Tu nu ai văzut ce disciplinat era Gabi Oprea la „Jiul“? Cum vine să îmi deschidă ușa, cum vine cu mine? Cum mă așteaptă în vestiar? Din punctul ăsta de vedere, a fost disciplinat. Adevărul e că tot ce îi spuneam era ordin pentru el. Știai că în 1996 l-am luat cu mine la Campio­natul European de Fotbal din Anglia? Asta nu spune.

De ce?

M.C.: Păi, nu trebuia să îmi care și mie cineva bagajele? Ce dracu‘? L-am luat cu mine și în Austria, la Federația Internațională de Fotbal-Tenis.

Cum vă explicați că Oprea a fost avansat în grad în 1996, în rezervă?

M.C.: E posibil să fi fost plantat lângă mine de serviciile secrete. Pentru că, atunci când m-au arestat pe mine, în 10 ianuarie 1997, avocatul meu era Ion Neagu. Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului i-a dat lui Neagu, pentru cercetarea penală, 750 de milioane lei vechi (peste 100.000 de dolari americani la cursul mediu BNR din 1997 – n.r.), după aia nu a mai vrut să mă apere. Or, el se pare că a fost chemat de Ion Iliescu. Tovarășul Iliescu i-a interzis să mă apere pe mine. De asta fac eu o corelație, probabil că Iliescu l-a băgat pe Ion Neagu la înaintare pentru că știa că suntem în relații bune, pentru ca să mi-l recomande pe Oprea.

Cum adică, Neagu a acceptat să fie avocatul meu și pe urmă păstrează un leu și restul banilor îi returnează la ligă? După aia am aflat de ce. L-am întrebat în 1998, când am ieșit din pușcărie, și nu a vrut să răspundă direct. Dar l-am întrebat dacă din cauza lui Iliescu și nu a mai zis nimic.


De ce credeți că erați supravegheat?

M.C.: Atunci eram monitorizat. Bineînțeles că Gabriel Oprea a fost trimis și din cauza aia lângă mine. Știam că sunt monitorizat. Aveam peste tot oameni care mă simpatizau și îmi spuneau tot ce se întâmplă.

Profesorul Neagu, alintat de regimul ceaușist, Iliescu și Năstase

Omul din umbra lui Gabriel Oprea a fost profesorul universitar doctor Ion Neagu. Acesta a absolvit Facultatea de Drept în anul 1965, după care a devenit asistent la Școala de Miliție București. Începând cu anul 1971, Neagu a fost încadrat ca asistent la Facultatea de Drept. Dar, în 1974, pleacă la Strasbourg, în Franța, unde urmează cursurile Facultății Internaționale pentru Studiul Dreptului Comparat. În paralel, și-a susținut și teza de doctorat, obținând titlul de doctor în drept în 1976. Evenimentele din 1989 îl fac pe profesorul Neagu să se alăture Frontului Salvării Naționale (FSN). Apoi, urmează o cariera politică: din 1990 până în 1992 a fost senator în Parlamentul României, ulterior – deputat până în 1996.

 

Citiți mai mult pe: romanialibera.ro