Compania Națională de Căi Ferate CFR S.A. a primit un cadou consistent de la Guvernul României: în ședința de marți, 3 aprilie, i-au fost șterse datorii în valoare de 4 miliarde RON. Întreaga sumă va fi transformată în acțiuni, iar acestea vor ajunge la Ministerul Transporturilor, în calitate de unic acționar. În ședința de marți nu s-a discutat despre cauzele care au dus la acumularea acestei datorii imense, ci s-a pus o condiție pentru conversia acesteia în acțiuni: elaborarea unui plan de redresare financiară.

Ei bine, aici începe partea haioasă. De ce să fie elaborat un plan de redresare financiară abia cînd a fost atinsă această sumă fabuloasă? Din ce cauză s-a așteptat atît de mult? În plus, în iunie 2011 a fost semnat un contract de consultanță pentru managementul CFR, în vederea evaluării și implementării măsurilor de redresare a companiei. Valoarea contractului a fost de 367.362 RON și a fost semnat cu Seneca Group International S.R.L. Ce a făcut acest sereleu pentru CFR S.A.? Ce a a știut el mai bine, dar datoriile au continuat să se acumuleze și au ajuns la 4 miliarde RON.

Ca să ne dăm seama concret cum cheltuie CFR S.A. banii și cum a ajuns să aibă o datorie de 4 miliarde, vă vom prezenta cel mai simplu exemplu de afaceri ale companiei de stat cu privații, întotdeanuan dornici să facă afaceri cu statul. Studiu de caz banal: atribuirile făcute către Daria Const S.R.L. în anul 2011, respectiv 2012. În iulie 2011, a fost semnat contractul pentru stabilizare versant în Orșova-Jimbolia în valoare de 7.994.565 RON, iar singura ofertă depusă a fost cea a sereleului Daria Const. Estimarea inițială pe care făcut-o CFR S.A. a fost de 8.053.560 lei. Contractul atribuit în mai 2011 pentru revopsire la poduri metalice de cale ferată este în valoare de 539.202 RON. Valoarea estimată a contractului a fost de 544.000 RON, de unde rezultă că CFR SA a făcut o economie de 4.798 lei. Cum singura ofertă depusă a fost cea a sereleului Daria Const, compania de stat a considerat că este o afacere bună. Pentru reparația și igienizarea interioară și exterioară a stației de la Vinga, CFR era dispus să cheltuie 71.979 RON. Daria Const a venit cu o ofertă de 71.428, iar compania a fost mai mult decît încîntată să semneze contractul. Deh, a făcut o economie de 551 RON! Contractul semnat în februarie 2012 pentru înlocuiri traverse speciale de lemn, necorespunzătoare pe podurile metalice, a însemnat o economie la bugetul companiei de 900 RON. Astfel, unde estimarea inițială fusese de 500.000 RON, contractul semnat cu același sereleu Daria Const a fost în valoare de 499.100. Pentru reparația și igienizarea stației CF Buziaș, CFR va plăti 494.650 RON, iar pentru lucrările de reparații în vederea ridicării restricțiilor de viteză de la stația Mircești, compania va scoate din bugetul de investiții 152.508 RON. Și aceste două contracte au fost semnate cu același Daria Const, iar negocierile purtate pentru semnarea contractelor au adus economii de citeva sute de lei. Iar acesta este doar un exemplu – din sutele existente –  al unui privat care a semnat contracte cu CFR S.A. Faptul că deocamdată nu există un raport al Corpului de Control al Primului Ministru în ceea ce privește activitatea companiei de stat căreia i-au fost șterse datorii de 4 miliarde RON este doar un amănunt.

 

3 COMENTARII

  1. Dacă judecăm in fond,statul a rascumpărat CFR,ajungind actionar de drept la suma de 4 miliarde de lei.Stergerea datoriilor s-a făcut totusi cu revenirea la statul roman al CFR.SA.Care poate să actioneze asupra reconfigurării,refacerii,reconstructiei acestei companii sau să o cedeze unui eventual investitor.Cel putin eu asa inteleg reconversia datoriei in actiuni!Rămane a se stabli de către Curtea de conturi si alte organisme financiare de control DE CE si de către cine s-a dispus falimentarea si indatorararea CFR?Că de Necolaiciuc nu se mai aude nimic.

  2. Cupru Min nu putea fi scăpată de datoria rostogolită, şi să nu fie vândută?!

  3. …..nu puteau merge acesti bani la pensii??..Dl.Basescu ce spune? nu sunt bani ptr. pensii,dar hotii primesc miliarde cadouri.Pensionati !nu mai mergeti la vot,Romania n-ui a voastra!

Comentariile sunt închise.