UPDATE 14.00 Privatizarea Oltchim a fost amanata pana pe 21 septembrie, dupa ce Dan Diaconescu a cerut in instanta suspendarea procesului. Diaconescu a atacat in instanta si o hotarare AGA. In aceste conditii, alte doua cereri de amanare au fost depuse de Gazprom si Pegamont Romania.
Termenul limita pentru depunerea ofertelor in vederea privatizarii Oltchim a expirat luni, la ora 12.00. Maine se deschid ofertele si are loc licitatia cu strigare pentru preluarea combinatului de la Ramnicu-Valcea. Pana vineri, caietul de sarcini fusese cumparat de 13 investitori. Printre acestia se numara Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, omul de afaceri Stefan Vuza si compania PCC SE, inregistrata in Germania, actionar al Oltchim, noteaza Adevarul.
Presedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a ajuns in aceasta dimineata la sediul OPSPI, unde va depune o oferta pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea.
„Depun cea mai mare oferta si sigur castig”, a spus Diaconescu la intrarea in sediul MInisterului Economiei si Comertului.
In urma cu o saptamana, Dan Diaconescu declara ca vrea sa cumpere Oltchim, „pentru a-l salva din mana ciocoilor“. Presedintele PP-DD a declarat la Romania TV ca vrea sa cumpere combinatul cu si pentru poporul roman. Totodata, el a trimis deja o scrisoare in acest sens guvernului USL.
Inaintea lui Diaconescu, la sediul OPSPi au mai ajuns omul de afaceri Stefan Vuza si reprezentantii companiei PCC SE, inergistrata in Germania.
Omul de afaceri Stefan Vuza, care detine grupul de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR), este interesat sa cumpere combinatul Oltchim Ramnicu-Valcea si a depus o oferta pentru preluarea acestuia.
Vuza nu a precizat prin ce firma a facut oferta de cumparare, insa, in primavara acestui an, Vuza a figurat printre cei patru investitori care au depus oferte neangajante pentru privatizarea Oltchim. La momentul respectiv, documentele au fost inaintate de compania Aisa Invest din Cluj, pe care o controleaza indirect.
Firma Aisa Invest administreaza grupul de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR). Din grupul SCR fac parte firmele Chimcomplex Borzesti, Somes Dej, Iaritex, Uzuc Ploiesti, Nova Textile Bumbac Pitesti, Sinterom Cluj-Napoca, Caromet Caransebes, Contactoare Buzau si Inav Bucuresti.
Pana vineri, caietul de sarcini pentru privatizarea Oltchim a fost cumparat de 13 investitori, in majoritate companii straine, iar bancile care au creditat in trecut compania sunt dispuse sa continue spijinirea combinatului chimic.
„Numai ieri (marti – n.r.) s-au vandut trei caiete de sarcini la Oltchim, in total am vandut peste zece. O alta veste buna in curs de construire este ca bancile nu au declinat in vreun fel disponibilitatea de a contribui. La nivelul bancilor, situatia Oltchim este inteleasa intr-un cadru mai larg. Ele spun ca sunt dispuse, alaturi de Ministerul Economiei, sa participe la reluarea functionarii Oltchim”, a declarat seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu.
Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) se asteapta sa primeasca astazi cel putin trei oferte pentru privatizarea combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea si nu exclude o participare a unei mari companii din Rusia.
Sofisticate sunt treburile la Oltchim.
Sa dea D-zeu intelepciune celor care se ocupa de acest combinat pt ca ,concetatenii nostrii sa se poata bucura de locul si munca depusa acolo.
sa dea d-zeu…deci sa nu castige dd pt noi…da, nu e chredibil,e si el ciocoi, are yacht…gihrocopter,pahrapanta,…,a fost la butoane 23 de ani,ce mai vhrea si asta…
si cate mai avem de facut…si mai e unul care pronunta cuvantul,hazna…