Clubul Roman de Presa (CRP) apreciaza ca raportul Comisiei Europene semnaleaza in general corect deficitul mass media din Romania in respectarea standardelor etice si profesionale, insa se arata ingrijorat de recomandarea CE “privind revizuirea standardelor de conduita in mass-media ar putea fi folosita in mod abuziv de autoritati si de mediul politic, pentru impunerea de restrictii in exercitarea profesiei de jurnalist, ceea ce ar insemna un regres si o forma ascunsa de cenzura”. CRP sustine ca organismele colegiale de etica si deontologie ale jurnalistilor, dar si Justitia, sunt suficiente si au capacitatea analizarii si sanctionarii derapajelor incriminate in Raportul CE.
Cititi mai jos comunicatul Clubului Roman de Presa:

“Respectarea standardelor etice, o problema; Raportul CE semnaleaza corect deficitul

Respectarea standardelor etice si profesionale este una dintre problemele mass-media din Romania, raportul Comisiei Europene semnaland in general corect acest deficit.

Recomandarea Comisiei Europene privind revizuirea standardelor etice este partial realista, avand in vedere ca si actualele reguli, care sunt in acord in mare parte cu cerintele Uniunii Europene, sunt repetat eludate de unele entitati de presa.

Ingrijorarea noastra este ca recomandarea din raportul Comisiei Europene privind revizuirea standardelor de conduita in mass-media ar putea fi folosita in mod abuziv de autoritati si de mediul politic, pentru impunerea de restrictii in exercitarea profesiei de jurnalist, ceea ce ar insemna un regres si o forma ascunsa de cenzura.

Faptul ca unele entitati de presa sunt „recidiviste” in materie de etica si profesionalism are efecte negative asupra publicului, dar si a intregii comunitati jurnalistice si poate conduce la generalizari periculoase. Recidivele pot fi folosite ca argumente impotriva libertatii cuvantului si profesiei noastre.

Organismele colegiale de etica si deontologie ale jurnalistilor si – in cele din urma – Justitia au capacitatea analizarii si sanctionarii derapajelor incriminate in Raportul CE.

Atragem atentia ca respectarea codurilor etice proprii, ale asociatiilor profesionale si a reglementarilor legale in vigoare nu este facultativa, ci obligatorie pentru redobandirea respectului pentru profesia de jurnalist”.

4 COMENTARII

  1. ….da CRP,mai mult de jumatate sunt platiti regeste de mogulul voiculescu ,care le-a dat si vile construite pe mosia lui furata de la stat….cum sa-l critice si sa-l sanctioneze? …..nu vor sa ramana pe drumuri !…si cine-i mai primeste la cat de lepre ordinare au fost si sunt si cat rau au facut tarii !

  2. „Organismele colegiale de etica si deontologie ale jurnalistilor si – in cele din urma – Justitia au capacitatea analizarii si sanctionarii derapajelor incriminate in Raportul CE.” – Bun, si de ce nu ati facut-o pina acum, dragii mosului? CRP ar trebui sa reactioneze inaintea CNA-ului la derapaje.Unde ati fost cind latrinele voiculesciene deversau (si inca o mai fac) laturi in mass media? Raportul asta va cam prins cu pantalonii in vine…sperati ca nu vor avea tupeul sa se ia de voi.Uite ca l-au avut!

  3. Mie mi se pare ca ati inteles „ca cucu-n gura” semnalul transmis in MCV. Mai bine zis nu ati vrut-o. De la libertatea de exprimare pana la intoxicare si albirea creierelor slabe practicate de unii „confrati” este cale lunga.

  4. Macar de v-ati trezi si de ati deveni responsabili, dragi mass-medieni. Dar unde erati dumneavoastra in acesti ani in care s-a trecut de la informare la manipulare, in care presa romana s-a manelizat masiv, in care calitatea a scazut pana sub limitele acceptabilului ?
    Tacerea este, cel mai adesea, complicitate.

Comentariile sunt închise.